21.4 C
İstanbul
19 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaMobilElon Musk robotlar ve yapau zekanın insanlık için varoluşsal bir kriz getireceği...

Elon Musk robotlar ve yapau zekanın insanlık için varoluşsal bir kriz getireceği düşünüyor

Tesla CEO’su Elon Musk, yapay zeka ve robotik alanındaki gelişmeler sayesinde insanların hayatlarına amaç kazandırmanın yeni yollarını bulmak zorunda kalacağı bir gelecek gördüğünü söyledi.

Pazartesi günü All-In Podcast tarafından düzenlenen 2024 All-In Zirvesi’ndeki bir panel tartışmasında Musk , geçen yıl İngiltere’deki Bletchley Park’ta düzenlenen AI Güvenlik Zirvesi’nde yaptığı bir sohbette yaptığı yorumları yineledi. İnsan iş gücünün geçmişte kaldığı bir gelecek öngördüğünü söyledi.

Musk, “Bence asıl sorun, en olası sorun, yapay zekanın bizim yapabildiğimiz her şeyi, hatta daha iyisini yapabildiği bir dünyada anlamı nasıl bulacağımızdır. Belki de en büyük zorluk budur,” dedi.

Bir zamanlar bir bilgisayarın insan konuşmasını ne kadar inandırıcı bir şekilde taklit edebildiğini ölçmek için kullanılan Turing testinin artık geçerli olmadığını belirtti.

“Bu noktada emekli olan ve hayatlarından zevk alan daha fazla insan tanıyorum, ancak bilgisayarın sizin yaptığınız her şeyi, hatta sizden daha iyi yapabileceği için belki de bir anlam krizi yaşanacağını düşünüyorum” diye yineledi.

Musk, bu değişimin, ekonomik büyümeyi ve üretkenliği sonsuz şekilde artırabilecek otonom arabalar ve insansı robotların geliştirilmesiyle destekleneceğini söyledi.

“İnsansı robotlarınız varsa -insansı robotların sayısında gerçek bir sınır olmadığında- ve çok zekice çalışabiliyorlarsa, o zaman ekonominin gerçek bir sınırı yoktur,” dedi. “Ekonominin anlamlı bir sınırı yoktur.”

Musk, Tesla’da Optimus robotunun geliştirilmesiyle şirketin insan vücudunun nasıl çalıştığı ve neden bu şekilde şekillendirildiği konusunda çok şey öğrendiğini söyledi. Optimus’un gelecekteki gelişmelerine rehberlik edecek olan parmakların ve başparmağın şekline işaret etti.

“Optimus elinin mevcut versiyonunda aktüatörler elde bulunuyor ve sadece 11 serbestlik derecesi var, dolayısıyla insan elinin tüm serbestlik derecelerine sahip değil. İnsan elinin -nasıl saydığınıza bağlı olarak- yaklaşık 25 serbestlik derecesi var,” dedi ve bunun robotun ne kadar güçlü olabileceğini sınırladığını ekledi.

Musk, “Prototip formunda sahip olduğumuz yeni nesil Optimus el, aktüatörler tıpkı bir insan gibi ön kola taşındı ve parmakları tıpkı insan eli gibi kablolar aracılığıyla çalıştırıyor,” dedi. “Yeni nesil el, 22 serbestlik derecesine sahip ve bunun bir insanın yapabileceği hemen hemen her şeyi yapmaya yeteceğini düşünüyoruz.”

Musk, Tesla ile birlikte Figure AI , OpenAI destekli 1X , Meta , Nvidia ve Alman otomobil üreticisi Mercedes-Benz gibi rakip geliştiricilere karşı büyük ölçekli insansı robotlar inşa etmek ve pazara sunmak için yarışıyor.

Musk, ev ve işyerleri için yapay zeka destekli insansı robotlar geliştirme yönündeki baskı nedeniyle, bunların bir gün insanlardan iki kat fazla olacağını öngördüğünü söyledi.

“Robot sayısının insan sayısını çok aşacağını düşünüyorum,” dedi. “‘Kim robot arkadaşını istemez ki?’ demelisiniz. Herkes bir robot arkadaş ister.”

HWM
HWMhttps://hardwaremania.com
Yoda is a revered former Jedi Master who spent the last years of his life on Dagobah. The nine-hundred-year-old Jedi master trained Jedi knights for eight centuries.
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -