16.7 C
İstanbul
30 Ekim 2024 Çarşamba
Ana SayfaDonanımSilverStone Zeus St-52F - İnceleme

SilverStone Zeus St-52F – İnceleme

Güç Kaynağı (PSU) ve TÜRKİYE


Türkiye’de bozulan bilgisayarların büyük bir çoğunluğunda yanlış ve kalitesiz güç kaynağı kullanımı büyük rol oynuyor. Günümüzün modern bilgisayarları çalışmak için artık gerçekten 350-400W gibi oldukça yüksek elektriksel güçlere ihtiyaç duyuyorlar. Ayrıca ürettiğiniz voltajlar temiz ve belirli normlara uymak zorunda. Bu da kullanılan güç kaynağının önemini bir kat daha arttırıyor.

SilverStone Zeus St-52F

Güç kaynağı(PSU) bilgisayarın en önemli bileşenlerinden biri. Doğru ve temiz elektriksel yük sağlanamadıktan sonra sağlıklı çalışan bir bilgisayar tasarlamak mümkün değil. Özellikle 3.3V, 5V ve 12V gibi bilgisayarınızın çalışması için önemli olan voltajlarda bilgisayarınızın ihtiyaç duyduğu kadar güç sağlayabilmeli. PSU’ların sağlayabildikleri voltajlar ve güç ise üzerlerine yapıştırılmış bir etiketden okunabiliyor. Fakat ne yazık ki her zaman bu etiketlere güvenmek mümkün olmuyor. Etrafınıza baktığınızda 300-400W’dan aşağıya PSU bulmanız mümkün değil. Ayrıca işin güzel yanı 400W bir PSU yanında kasası ile birlikte 20-25$’a bile bulunabiliyor.

Tabi ki böyle birşey mümkün değil. Belirli normlara sadık kalarak günümüz bilgisayarlarının elektriksel güç ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlayacağınız bir PSU’da kullanılan elektronik komponentlerin toplam değeri bile 25$’dan çok tutacaktır. 400W olduğu iddia edilen ve fiyatları kasası ile birlikte 20-25$ olan bu PSU’ların hiç biri gerçekte 150-200W’dan fazla güç sağlayamamaktadır. Ayrıca bu PSU’lar sağlıksız voltaj ürettikleri gibi aynı zamanda kısa devre koruması, gürültü filtreleme, gelişmiş voltaj regülasyonu gibi birçok özelliktende doğal olarak yoksundur. Bu yüzden bu PSU’lar ile konfigürasyona göre değişmekle birlikte modern bir PC yapılmaya çalışıldığında çoğu zaman özellikle anakartınızda onarılmaz hasarlar meydana gelir ya da stabil bir sistem tasarlanamaz.

Peki bir PSU’nun gerçekten üzerinde yazan gücü sağlayıp sağlamadığını nasıl anlayacağız? Bunu kolay yoldan anlamanın bir yöntemi yok. Üzerlerinde yazan değerlere ya da satıcının söylediklerine güvenmek zorundasınız. Ancak hemen şunu söyleyebilirim. Eğer bir PSU 350-400W güç sağlayabildiğini söylüyor ve kasası ile birlikte 20-25$’a satılıyorsa bu PSU’nun gerçekte bu gücü sağlayamadığından kalitesiz ve ancak 150-200W güç sağlayabilecek bir PSU olduğundan emin olabilirsiniz.

Tabi ki tüm PSU’lar böyle değil. Dizayn kuralları ve normlara uygun üretilmiş birçok PSU’da ülkemizde satılıyor. İnceleyeceğimiz SilverStone ST-52F‘de bu PSU’lardan biri. Kendi klasmanında en üst uçlardan biri. SilverStone ST-52F toplamda 520W güç sağlayabiliyor ve bu değer az önce bahsettiğimiz modellerdeki gibi uydurma değil. ST-52F’in üzerinde standart olarak 80mm’lik iki tane bilyeli, ısı kontrollü ve oldukça sessiz(22dBA) çalışan fanlar bulunuyor. Titanium siyası kasası 150x86x140mm boyutlarında ve 2.5kg ağırlığa sahip.

SilverStone ST-52F kendi özel karton kutusunda satılıyor. Bu kutuyu açtığınızda gerçekten özel ve kaliteli bir ürün ile karşı karşıya olduğunuzu hemen anlıyorsunuz. Kutudan PSU yanında standart bir güç kablosu, 24pin-to-20pin ATX çevirici, 8pin-to-4pin ATX 12v çevirici, montaj sırasında lazım olacak vidalar dahil tüm ihtiyaç duyabileceğiniz parçalar çıkıyor. Standart olarak ATX 12V 2.0 standardını desteklediği için ana güç kablosu 24pin. Ancak anakartınız 20pin güç konnektörüne sahip ise kutudan çıkan çevirici bir kablo ile sorunu çözebiliyorsunuz.

SilverStpne ST-52F’in sahip olduğu konnektör sayısı ise inanılmaz. 24pin ana güç konnektörü yanında 8pin EPS12V ve 6pin PCIe konnektörünede sahip. PCIe konnektörünü yeni nesil PCIe ekran kartları elektriksel güç ihtiyaçları için kullanıyorlar. 24pin ATX, 8pin EPS12V ve 6pin PCIe konnektörlerinin kabloları rounded yani yuvarlatılmış haldeler. Diğer kablolar ise standart güç kaynaklarında gördüğünüz şekildeler. ST-52F aynı zamanda dört adet de Serial-ATA güç konnektörüde sunuyor. Standart molex güç soketlerinden ise herhangi bir kullanıcının ihtiyaç duyabileceğinin oldukca fazlası var diyebiliriz. 8 adet standart molex güç soketi yanında 2 adetde 4pin floppy güç konnektörü sunuyor.

SilverStone ST-52F’nin içini açtığınızda yine kaliteli bir işçilik ve en üst kalite elektronik komponentler ile karşılaşıyorsunuz. Kullanılan bakır ve aluminum ısı dağıtıcılar ve ısı kontrollü 2 adet 80mm fan ile St-52F tam yük altında bile yeterince sessiz ve serin kalabiliyor. Fanlardan biri PSU’kasasının arkasına denk gelirken bir diğeri ise tam ısı dağıtıcıların üzerinden ısının en yoğun olduğu bölümlerin üzerinine gelecek şekilde PSU’nun kapağına yerleştirilmiş. Güncel tüm korunma mekanizmaları ile birlikte ATX 12V 2.0, EPS 12V ve aktif PFC desteği sunuluyor. +12V gibi bazı önemli voltajlar için ikiz devreler bile kullanılmış. Kullanılan tüm komponentler çok uzun süreler aralıksız çalışan iş istasyonu/sunucu tipi PSU’larda kullanılan komponentlerden seçilmiş. Zaten SilverStone Zeus ST-52F, tam yük altında 25 derece sıcaklıkta iki hata arasında 100.000 saat gibi ciddi bir stabilite garantisi veriyor.

SilverStone ST-52F’in içini incelediğinizde işçilik ve malzeme kalitesi yanında en ufak bir ödün verilmemiş. Uygulanabilecek tüm koruma ve güvenlik normları sağlanmış. OPP(Over Power Protection), OCP(Over Current Protection), UVP(Under Voltage Protection), OVP(Over Voltage Protection), SCP(Short Circuit Protection) gibi endüstri standardı olmuş tüm korumalara sahip. Kısaca teknik manada söylenebilecek çok fazla birşey yok.

SilverStone ST-52F tam manası ile alışılmadık özellikler sunuyor. Tabi ki sunabildiği teknik özellikler alışılmadık bir fiyatıda beraberinde getiriyor. ST-52F’in satış fiyatı 122Euro+KDV olarak belirlenmiş. 520W toplam çıkış gücü, ATX 12V 2.0 ve PCIe dahil tüm standartlara destek. Tüm endüstri standartlarında güvenlik. Çift sessiz fan ve Titaninum siyahı kasası ile fiyatını hak ettiği söylenebilir. Fiyat üzerindeki en önemli etken 520W çıkış gücü. Ancak bu ürün peşin fiyatına 6 ay taksit ya da nakit ödemelerde %8 indirim ile de satın alınabiliyor. Sonuç olarak çok güncel bir sistemim var ve teknolojiyide yakından takip ediyorum uzun süre idare edecek iyi bir PSU’ya ihtiyacım var diyorsanız SilverStone ZeuS ST-52F kesinlikle tam size göre. Titanium Siyahı kasası ike SilverStone Zeus ST-52F için PSU’ların Ferrari’si demek yanlış olmaz…Neden?


Neden güncel sistemler artık 300W PSU’lar ile yetinemiyorlar? Aslında bunun cevabı basit. Hızlanan ve daha çok transistör kullanan işlemciler ve grafik kartı işlemcileri en büyük etken diyebiliriz. Günümüzde güncel bir işlemci ya da grafik kartı kolayca tek başına 100W’a yakın güç çekebilir. Ayrıca iyice yagınlaşan CD/DVD yazıcılar, artan hafıza kullanımıda gün geçtikçe standart bir PC’nin güç ihtiyacının artmasına neden oluyor. Aşağıdaki tablo ile standart ve güncel bir PC’nin güç ihtiyacını belirlemeye çalıştık. Sizde sisteminizdeki komponentlere göre yaklaşık olarak güç ihtiyacınızı bu tablo ile hesaplayabilirsiniz. Göreceksinizki güncel bir sisteminiz varsa ihtiyacınız olan minumum güç ihtiyacı günümüzde 350-400W civarlarında geziniyor.

ParçalarMaksimum güç ihtiyacıKullanılan Voltajlar
Athlon 64 4000+89W+12V
Anakart20-30W+3.3V, 5V, 12V
Hafıza30-40W her 512MB hafıza için+3.3V
Grafik KartıYüksek Seviye kartlar: 60-80W
Ortalama grafik kartları: 20-50W
+5V ve/veya +12V
FanlarHer biri 2-4W+12V
Sabit Diskler5-20W+5V, +12V
Floppy Disk5W+5V, +12V
Optik Aygıtlar10-20W+5V, +12V
Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -