Günümüzde işlemciler hızlandıkça alternatif soğutucularda daha sık karşılaştığımız ürünler olmaya başladı. 2005 yılı içinde tanışacağımız bir kılıf içerisinde iki işlemci çekirdeği gibi uygulamalarda işlemciler için kullanılan heatsink-fan ikilileri çok daha değişik şekillerde karşımıza çıkacak. Bu dönemde su soğutmalı sistemlerede daha çok yöneliceği kesin.
Geleneksel tasarım diyebileceğimiz maksimum yüzey alanı yaratacak bir heatsink dizaynı ve bu heatsink üzerinde hava sirkülasyonu sağlamak üzere yerleştirilmiş bir fan şeklindeki dizaynlar son birkaç yıl içerisinde epeyce değişim gösterdiler. Artık işlemci üzerine denk gelecek kısım kalın ve genellikle ısı iletkenliği yüksek olan bakır gibi bir malzemeden yapılıyor. Daha sonra bu kısımdan asıl heatsink diyebileceğimiz geniş yüzeye sahip alana ısı boruları(heat-pipe) adı verilen borularla ısı taşınıyor ve burada geniş bir alana yayılarak fan yardımı ile heatsink’den uzaklaştırılıyor.
Bu tarz ısı boruları kullanan dizayları hem üreticiler hem de kullanıcılar oldukça sevdiler ve günümüzde bu tarz örneklere sıkça rastlamak mümkün. Bu tekniğin geleneksel dizaynlara göre bazı teknik avantajları olduğu için birçok üretici bu avantajlardan faydalanmak istiyor. TITAN Vanessa S-Type‘da bu tarza dahil bir HSF(Heatsink+Fan kelimelerinin kısatması olarak bu sıralar kısaca HSF deniliyor) Ancak Vanessa benzerlerinden hemen ayrılıyor. Öncelikle ciddi büyük bir kutusu var. Kutu içerisini açtığınızda büyüklüğün nedenini anlıyorsunuz. Kutudan heatsink, fan, fan hızını ayarlamanıza yarayan kontrolcü, kullanım klavuzu, Socket 462, 754, 939, 940, Socket478 ve socket775 için bağlantı apartları, gerekli vidalar, 1gr’lık Titan Nano Blue termal grease ve montaj sırasında lazım olacak dökümanlar çıkıyor.
Vanessa S-Type’ın en ilginç özelliği heatsink’in yukarıdan bakıldığında kelebek şeklinde tasarlanmış olması. Sanırım bu yılın modasını TITAN’da takip ediyor 🙂 Ayrıca resimde gördüğünüz gibi ısı borularının sonlandığı noktalar lastik tıkaçlarla kapatılmış. Bu birçok benzer üründe bulamayacağınız bir ayrıntı. Tabi ki tamamen estetik kaygılar ile düşünülmüş bir ayrıntı.
Genel olarak tüm üründe kaliteye büyük önem verilmiş, üründe fiziksel bir kusur bulmak zor. İşlemci ile temas eden yüzey ise maksimum pürüzsüzlük için polisajdan geçirilmiş ve oldukça pürüzsüz bir yapıya kavuşturulmuş. bu pürüzsüzlük ısı iletimi açısından önemli bir özellik. İşlemci ile temas eden blok ve ısı borularının tamamı aslında bakır olmalarına rağmen üzerleri kaplandığı için bakır gibi gözükmüyorlar.
Ancak aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi üzerindeki kaplamayı biraz sıyırırsanız altdan bakırın çıktığını görüyorsunuz. TITAN Vanessa S-Type’ın en büyük artılarından biri ise kurulum kolaylığı. Socket 462, 754, 939 ve 940 lar da montaj için bir yıldız tornavidaya ihtiyaç duyulsa da socket478 ve socket775’de tornavida lazım değil. Bu soket tiplerinde vidalar eliniz ile sıkabileceğiniz şekilde tasarlanmış ve oldukça büyük pratiklik sağlıyor. Tabi ki bu el ile sıkılan vidalar çok sık fan söküp takıyorsanız büyük kolaylık sağlıyor. Kutu içerisinden çıkan yine TITAN’ın bir ürünü olan NanoBlue termal grease’de heatsink-fan ikilisinden maksimum verim almanız için önemli bir ayrıntı. Küçük 1gr’lık bir tüp olmasına rağmen en azından 5-10 kullanım yetecek kadar da NanoBlue termal pastanız olmuş oluyor.
Montajı kolayca yaptıktan sonra 92x92x25mm’lik fanı da üzerindeki metal klipsleri kullanarak heatsink’in üzerine sabitliyorsunuz. Fan’da görsel bütünlüğü sağlamak için mavi renkte ve üzerindeki kanatçıklar metal görünümlü. Fan hız ayarlayıcısı ise isterseniz kasanın önünde bir 3.5″ yuvaya ya da kasa arkasına sabitlenebiliyor. Fan hızı 1300 ile 2400 devir/dakika arasında ayarlanabiliyor. Fan minumum hız da 21.96CFM ve maksimum hız da 46.14CFM’e kadar hava akışı sağlayabiliyor.. Gürültü seviyesi ise minumum hızda yaklaşık 20dBA kadarken bu seviye maksimum hız da yaklaşık 29dBA’ya yükseliyor. Ancak her iki değerde de oldukça sessiz diyebiliriz. Fanın güç tüketimi ise çalıştığı hıza bağlı olarak 3W-0.72A ile 10W-2.25A arasında değişiyor.
Bakalım Vanessa S-Type ne yapabiliyor bakmak için karşısına tamamen benzer bir dizayna sahip olan Thermaltake CL-P0025’i koyduk. Thermaltake CL-P0025’de de 90mm bir fan kullanıyor ve fan hemen hemen aynı hızda dönüyor. Ayrıca aynı şekilde ısı Vanessa S-Type’da olduğu gibi altı adet ısı borusu ile taşınıyor ve heatsink’de kullanılan materyallerde aynı.
İki heatsink-fan ikilisinide Intel Pentium 4 3.4GHz’lik bir işlemci ile denedik. İşlemcileri yük altında test etmek için aynı anda Prime95 ve SuperPI programlarını çalıştırdık ve sıcaklık ölçümleri için test yaptığımız ABIT Fata1ty anakartının özel araçlarını kullandık. Yük altındaki performanslarını değerlendirirken işlemci %100 yük altında ortalama 10 dakika çalıştıktan sonra ölçüm yaptık. Ayrıca Vanessa S-Type’ı üç farklı fan hızında ayrı ayrı teste tabi tuttuk. Sonuçlara göz attığımızda maksimum fan dönüş hızında TITAN Vasenssa S-Type işlemciyi birkaç derece daha serin tutmayı başardı.
Idle | Workload | |
Thermaltake CL-P0025 | 30°C | 45°C |
TITAN Vanessa S-Type (min) | 32°C | 55°C |
TITAN Vanessa S-Type (mid) | 30°C | 50°C |
TITAN Vanessa S-Type (max) | 28°C | 43°C |
Tabi ki bu test sonuçları bizim sistemimizde elde ettiğimiz değerler. Sadece HSF’nin yeterli olmadığı, kasa dahil tüm termal dizaynın sonuçları etkilediği göz önünde bulundurmalı. Kullandığınız işlemci tipi ve hızına göre ya da kullandığınız kasa ve PSU’ya göre bile sıcaklık değerleri her sistemde faklılık gösterebilir.
Genel olarak TITAN Vanessa S-Type için söylenebilecek olumsuz birşeyler bulmak güç. Tüm parçalar oldukça kaliteli imal edilmiş ve kutusu dahil estetik birşeyler yapmak için uğraşıldığı belli oluyor. Kelebek şeklindeki heatsink ilginç olsa da bir Batman amblemi gibi daha maskülen bir şekil daha ilgi çekici olabilirdi. Şu an satışta olan tüm işlemci tipleri uyumlu olması ve özellikle socket 478 ve 775’de oldukça pratik ve hızlı şekilde monte edilebilmesi en büyük artılarından biri denilebilir. En yüksek fan hızlarında bile oldukça sessiz ve yanında kaliteli bir termal grease gelmeside olumlu yanlarından. TITAN Vanessa S-Type’ın satış fiyatı 59$ olarak belirlenmiş ancak peşin alımlarda %8’lik bir iskonto var. Ya da peşin fiyatına 6 taksit ile online satın alabiliyorsunuz. 59$’lık satış fiyatı muadilleri ile karşılaştırdığınızda ve sundukları göz önüne alındığında oldukça makul seviyede.
Not: Vanessa S-Type’ı bazı kasalarda monte ederken fanın kasanızın egzost çıkışındaki fan ile aynı yöne denk gelmemesine özen göstermeniz gerekiyor. Aksi taktirde performansı ciddi şekilde düşebiliyor. Bu durumda fanın yerini değiştirmeli ya da heatsink’i eğer imkanınız varsa 180 derece döndürerek takmalısınız. Bu sayede Vanessa S-Type’ın fanı havayı üfleyecek ve kasanızın egzost fanı sıcak havayı dışarı atacaktır. Bu sayede hava sirkülasyonuda hızlandığı için soğutma performansı yükseliyor.