Masaüstü bilgisayarlar artık sadece iş için bir araç değil, eğlence merkezleri haline geldi. Hal böyle olunca çalışma odasındaki bilgisayarları salonlara taşımanın da vakti geldi. Gelin görün ki salona koyacağınız bir mid tower kasa görüntüyü bozuyor. Bunun için televizyonun altına koyabileceğiniz estetik HTPC (Ev sineması PC) kasaları ihtiaç var. Thermaltake Mozart Sx ile kendi çözümünü kullanıcıların beğenisine sunuyor.
Thermaltake Mozart Sx 90 x 470 x 440 mm boyutlarıyla full ATX sistemleri destekleyebilecek bir kasa. Açıkçası 90 cm’lik yükseklik ful ATX destekleyen bir HTPC kasa için taktir edilebilecek bir boyut. Ayrıca standart bir deck tipi DVD oynatıcı ya da amfi gibi gözüktüğü için sisteminiz arasında çok sırıtmayacaktır. Full ATX HTPC kasalar hem montaj hem de daha yüksek performanslı bir sistemi barındırma açısından avantajlılar. Öte yandan bu avantajlar için tasarımın inceliğinden biraz feragat etmeniz gerekiyor. Bu noktada Thermaltake Mozart Sx için rakipleriyle karşılaştırıldığında 90 cm incelik ve full ATX desteği ile dengeli bir karışım diyebiliriz.
Kutu içeriği
Thermaltake Mozart Sx sağlam bir paketle beraber geliyor. Straforla tutturulan kasanın kapağını kaldırdığınızda ilk başta basit bir hızlı kurulum kılavuzu ve montaj vidalarını görüyorsunuz. Ancak kutu içerisinde bundan fazlası gizli. Kumanda, riser card gibi detaylar kasanın kendi içerisindeki ayruı bir kutu saklamış durumdalar.
90mm’lik bir kasaya elbette standart bir ekran kartını dik olarak takmanız mümkün değil. Bunun için kutunun içinden bir de aşağıdaki resimde gördüğünüz PCI genişleme yuvası adaptörü çıkıyor. Anakarta taktığınız bu adaptor kartları yatay olarak kasaya monte etmenize izin veriyor. Bu adaptöre daha sonra tekrar değineceğiz.
Son olarak kasa ile beraber Media Lab yazılımı ve uzaktan kumanda geliyor. Bu yazılım, kumanda ve ekranın yanındaki IR alıcısı ile Thermaltake Mozart Sx’e bir Media Center kurabiliyorsunuz.
Thermaltake Mozart Sx’in ön paneline baktığımızda ortada güç, oynatma ve ses ayar düğmelerini görüyoruz. Kumanda beraberinde geldiği için bu düğmelerle pek işiniz olmayacağını söyleyebiliriz. Ancak bu tarz temel fonksiyonlarının ön panelde bulunması zaman zaman hayat kurtarıcı olabiliyor.
Ön panelin sağında ise 5.25 ve 3.5 inçlik yuvaların girişleri bulunuyor. Bu girişler bir kapak ile gizlenmiş. DVD sürücüyü çıkarttığınızda tepsi ayrıca bir kapak açılarak dışarı çıkıyor. Eject düğmesine erişim yok. Bu işlemi kumanda veya işletim sisteminden yapmanız gerekiyor. 3.5 inçlik yuvaya ise çoklu kart okuyucu, sistem sıcaklık göstergesi veya USB genişleme kartı gibi 3.5 inçlik cihazları takabilirisiniz.
Ön panelin solunda ise 2 adet USB, 1 adet Firewire ve kulaklık mikrofon giriş çıkışları bulunuyor. Bu yuvaların bir kapakla kapatılarak gizlenmesi ya da yan tarafa konması PC görünümünden kurtulmak açısından daha iyi bir tercih olabilirdi.
Kasanın arkasına baktığımızda ise güç kaynağı, anakart giriş çıkış paneli ve PCIe genişleme yuvası ile yatay olarak takılan kartlar için çıkış yerlerini görüyoruz. Kasanın üst tarafındaki havalandırma deliklerinin yanı sıra anakart giriş çıkış panelinin üstünde ve PCI kartlarının kenarlarında da sıcak havayı atmak için havalandırma delikleri bulunuyor.
Kasanın içine girmek için üst paneli çıkardığınızda ortaya gayet geniş bir alan çıkıyor. İlk bakışta neyin nereye gireceğini kolayca anlıyorsunuz. Sol tarafta kasanın önündeki kapağa açılan 3.5 ve 5.25’lik yuvalar yer alıyor. Sağ tarafta ise 2 adet sabitdiski koyabileceğiniz yuvalar var. Bu yuvayı kolay montaj için kasadan sökebiliyorsunuz. Ön panele monte olan 8 cm’lik fan kasanın içine doğru üflerken sağ taraftaki içerdeki sıcak havayı dışarı atıyor. Tabii ki aynı zamanda güç kaynağınızın fanıda sıcak hava için bir egzoz görevi görüyor.
Standartların dışında bir kasa alıyorsanız, özellikle de Thermaltake Mozart SX gibi 90 mm incelikte bir kasaya karar verdiyseniz kasanın içine koyacaklarınıza çok daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor. Thermaltake henüz kasa için bir uyumluluk listesi yayınlamış değil. Bizim tavsiyemiz ise iyi bir dahili sese sahip olan ve tercihen yine dahili grafikli bir sistem. Bu arada işlemci fanının da yüksekliğine dikkat etmeniz lazım.Stok fanlar pek sıkıntı yaratmasa da çoğu özel tasarım fanların yüksekliği bu kasaya uymayacaktır. Ses açısından da çipsetin pasif olarak soğutulduğu anakartları tercih etmenizde yarar var.
Anakart kurulumu oldukça kolay. Tek yapmanız gereken vidaları takmak. Anakartı taktığınızda bile kasanın içininde birçok boş alan göreceksiniz. Bu alanlar özellikle PCI genişleme yuvası adaptörünü ve kabloları taktığınız zaman dolacaktır.
PCI genişleme yuvası adaptörünü takmak oldukça kolay. Genelde PCI Express 16x yuvasının yeri anakartlarda aynı olmayabiliyor. Bu gibi bir durumda montajı yapmanız pek mümkün değil Bu yüzden kasayı almadan anakartınızı kontrol etmekte fayda var. Genişleme yuvasını monte ettiğinizde vidalar dışında çentikler de kartı tutuyor. Dolayısıyla ekran kartını ve diğer PCI kartlarını rahatça takabilirsiniz. Her ne kadar genişleme kartı 2 adet PCI yuvası sunsa da bu yuvalardan alttakini PCI Express yuvasına ekran kartı taktığınızda kullanabilmeniz pek mümkün değil. Elbette ekran kartınızın da tek slotluk olması gerekli.
Sabitdisk yuvası iki adet sabitdisk yer sağlıyor. Yine yüksek kapasite tek bir sabitdisk kullanmanızda fayda var zira iki sabitdiski taktığınızda resimde gördüğünüz gibi birbirine çok yakın duruyorlar ve bu da ısının daha çabuk yükselmesine sebep oluyor.
Ön taraftaki 5.25” ve 3.5” yuvalara optik sürücü ve kart okuyucu gibi cihazları kolayca monte edebiliyorsunuz. Montaj sonrasında kenarlarda hafif bir boşluk kalıyor fakat pek rahatsız edici bir görüntü değil. Optik sürücünün eject düğmesine ulaşmak için kapağı kaldırmanız gerekli.
Thermaltake Mozart SX ile standart PSU kullanabilirsiniz. Hatta biraz zorlarsanız Enermax Galaxy DX gibi dev PSU’ları bile Mozart SX’e sığdırmak mümkün. Fakat kurulum rahat olması ve kablo kalabalığıyla uğraşmamak için modüler bir güç kaynağı kullanmanızda fayda var. Böylelikle kasanın içindeki gereksiz kablolar hava akımını da engellemeyecektir.
Sonuç olarak standart bilgisayar ekipmanları ile Mozart SX içerisine iyi bir bilgisayar yapmak mümkün. Bu çok büyük bir avantaj, çünkü bilgisayarınızın maliyeti doğal olarak düşüyor.
Anakart konusunda pek problem çıkmayacaktır, Asus P5B-E gibi standart bir ATX anakartla bile çalışabilirsiniz. Yeni nesil ATI yonga setklerinden birine sahip, yani üzerinden DVI ve HDMI çıkışları basındıran dahili grafiğe sahip, aynı zamanda etherhet , firewire, 5.1 kanal ses gibi özellikleri bünyesinde barındıran bir anakart Mozart SX için ideal olacaktır.
İşlemci fanınız için önceden bir kontrol yapmanız gerekiyor. Stok fanların %90’ı problem çıkartmayacaktır ancak özel bir fan alacaksanız Mozart SX ‘in yükksekliğinin 90mm olduğunu unutmayın.
PSU konusunda da biraz dikkat etmek lazım. Dev PSU’lar bile kasaya sığabiliyor ancak termal dizayn açısından bu pek tavsiye edilmiyor. Orta büyüklükte bir PSU uygun olacaktır. Alacağınız PSU’da kullanmadığınız kablolarıda sökebiliyorsanız o zaman Mozart SX için ideal bir PSU almış olursunuz.
PCIe 16X ekran kartınızıda kullanabilir siniz ancak bu defavda ekran kartınızın tek slot yer kaplayan modellerden biri olmasına dikkat etmelisiniz.
Eğer bunlara dikkat ederseniz sizinde salonunuzda duracak sorunsuz bir multimedia merkeziniz olabilir. Thermaltake Mozart SX’in en büyük avantajlarından birisi deck tipi Hi-Fi cihazlarınıza benzer bir dizaynı olması. BU sayede kolayca salonunuzda kimseyi rahatsız etmeden kamufle olabilir.