Bugün Gigabyte’ın yakında çıkacak olan Intel Core i5 işlemci serisi için ürettiği GA-P55-UD5 Rev 0.2 anakartını inceleyeceğiz. LGA1156 tabanlı bu anakart, UD5 ailesinin bir üyesi. Bu da demek oluyor ki Gigabyte’ın Ultra Durable 3 teknolojisi ile üretildi. Kısaltmanın sonundaki “5” ibaresi ise bol miktarda özellikle donatıldığı anlamını taşıyor.
Yukarıda sözünü ettiğimiz gibi bu anakart yeni Intel Lynfield işlemcilerin kullanacağı LGA 1156 sokete sahip. Bu soket ileride (modelin desteklediği CPU özelliklerine göre) hem Core i5, hem de Core i7 işlemciler için kullanılabilecek. Yani Core i7’nin soket 1156 kullanan modelleride çıkacak. Bu arada Lynfield işlemciler yalnızca çift kanal bellek arabirimine sahip olacak, bu yüzden GA-P55-UD5 gibi P55 anakartlarda triple-channel bellek desteği göremeyeceğiz. Zaten P55’in amacı genel segmenti oluşturmak. Üst uçlarda X58 gibi yonga setleri olmaya devam edecek.
Gigabyte GA-P55-UD5 anakart üzerinde 3 adet PCI-Express 2.0 x16 slotu bulunuyor. Bunların üstteki iki tanesi doğrudan CPU ile bağlantılı ve tek bir x16 ya da 8’er kanallı iki slot şeklinde çalışabiliyor. Alttaki slot ise sadece (doğrudan işlemciye bağlanmak yerine) Intel P55 Express yonga setine giden 4 yola sahip. Çoklu GPU desteğine önem veriyorsanız, Gigabyte yukarıdaki iki x16 slotunun hem ATI CrossFire hem de NVIDIA SLI desteği verdiğini vurguluyor. Bu önemli bir özellik. PCI-E slotlarına ek olarak GA-P55-UD5 üzerinde iki adet PCI slotu ve iki adet PCI-E x1 slotu bulunuyor. Tabii ki çift slotlu grafik çözümlerinde ilk x16 slotunun altındaki PCI-E x1 slotu kullanılamaz hale geliyor. Yukarıda kartın üzerindeki revizyon numarası (rev 1.0) de açıkça görülebiliyor. (Bir önceki nesil GA-P55-UD5 anakartlarda revizyon 0.2)
The Gigabyte GA-P55-UD5 anakart, 4 adet dual-channel bellek yuvasına sahip. Bu yuvalar toplamda 16GB’a kadar 2000+ MHz/1333 MHz/1066 MHz/800MHz bellek modüllerini destekliyor. Tabii ki bu modüllerin özellikleri, overclock yapıp yapmayacağınıza ve hangi çarpan değerlerini kullanacağınıza bağlı. Anakartın 24-pin ATX güç kaynağı bağlantısını ve IDE bağlantısını da yukarıdaki fotoğrafta görebilirsiniz.
Arka panelde hem klavye, hem de fare için kullanabileceğiniz bir PS2 yuvası bulunuyor. Ayrıca 10 adet USB 2.0 yuvası, S/PDIF ve optik ses çıkışı, iki adet eSATA yuvası, Gigabit Ethernet için iki adet RJ45 soketi, 6pin/4pin Firewire çözümü ve 7.1 kanal surround ses için 6 adet 3.5mm ses girişi var. Mikrofon ve hat(line) girişleri de bilindiği gibi konfigürasyonla yine bu girişlerden sağlanıyor.
Gigabyte GA-P55-UD5 anakart üzerinde RAID 0,1 konfigürasyonuna destek veren 4 adet 6Gbps SATA ve RAID 0,1,5, 10 konfigürasyonlarına desek veren 6 adet 3Gbps SATA yuvası var. Eğer bunlarla yetinmiyorsanız arka panelde de yine 2 tane SATA 3Gbps eSATA bağlantısı var. Anakart üzerinde yine bir adet PATA yuvası bulunuyor. Yani toplamda 12 SATA ve 2 IDE cihazını bu anakart üzerinde aynı anda kullanabilirsiniz.
Gigabyte GA-P55-UD5 anakart, CPU soketi çevresindeki iki adet heatsink’in altında bulunan bir çift standart Power-PAK Mosfet kullanan 12+2 güç fazına sahip.
Anakartı ters çevirdiğinizde güç fazlarını oluşturan bileşenleri ve tam işlemcinin altına gelen ekstra soğutucu plakayı görebiliyorsunuz.
Anakartın sağ alt köşesinde power, reset ve CMOS sıfırlama düğmeleri bulunuyor. Güç düğmesi kolay bulabilmeniz için özellikle büyük tasarlanmış, fakat reset ve CMOS sıfırlama düğmelerinin biraz daha rahat tanımlanmaları iyi olabilirdi. En azından CMOS bilgilerini sıfırlamak için jumper ayarı yapmak zorunda kaldığımız günler geride kaldı. Kasanın ön panel konnektörleri anakart üzerinde renkli olarak ayrıştırılmış. Böylece PC’nizi daha hızlı ve daha az hata yaparak kurabiliyorsunuz. Özellikle bu kısım oldukça kullancı dostu.
Anakartın sol üst köşesinde 8-pin +12V ATX güç bağlantısını görebilirsiniz.
Heatsink’ler U şeklindeki ısı tüpleri ile birbirine bağlandığında görüntü hayli şık olacak gibi. Ayrıca işlevselliği koruyacak kadar boş alan da mevcut. Burada ayrıca SYS_FAN3 adıyla bir fan bağlantısı da bulunuyor. Söylemeden geçmeyelim; 4pin’li CPU soğutma fan bağlantısına ek olarak anakart üzerinde 5 tane daha fan bağlantısı var. Bu 5 bağlantıda iki tanesi 4pinli (CPU ve SYS_FAN2).
P55 yongaseti üzerindeki heatsink, sağlam ve şık bir görünüme sahip. Ayrıca hava soğutma için bir de PCH fan bağlantısı mevcut (tabii bu sıra dışı heatsink üzerine bir fan monte etmeyi başarabilirseniz)
LGA 1156 soket, yeni bir “kaydırmalı” levye mekanizmasına sahip. Henüz buraya bir işlemci takıp denemedik, dolayısıyla bu tasarımın avantaj veya dezavantajlarından bahsedemeyeceğiz. Ancak bu bağlantı mekanizması ilk kullandığınızda bile daha iyi bir yapı olduğunu belli ediyor.
Intel P55 Express yongasetinin kod adı “Ibex Peak”. Bu yongaseti, Intel’in orta sınıf desktop bilgisayarlarına imzasını atacak. Herhangi bir aksama olmadığı takdirde 2009’un 3.çeyreğin sonunda piyasaya çıkması bekleniyor. Yani şu günlerde. Intel LGA 1156 soket ve Core i5 işlemcileri destekleyecek olan P55 Express yongaseti, bir PCH (platform denetleyici Hub) olarak değerlendiriliyor. Intel X58 platformunda kullanılan QPI (Quick Path Interconnect) yerine bu çipset, DMI (Direct Media Interface) arayüzünü kullanıyor.
GA-P55-UD5 anakart üzerindeki 7.1+2 kanal HD ses çözümü, Realtek ALC889A yongasını kullanıyor. Çok kanallı yüksek tanımlı ses vaad eden bu yonga, kayıpsız içerik koruma teknolojisi sayesinde daha önce kaydedilmiş içerikleri korurken aynı zamanda DVD audio, Blu-Ray DVD ve HD DVD diskleri de tam performansta çalabiliyor. ALC889 üzerinde 10 DAC kanalı, 7.1 kanal ses çıkışına ek olarak kasanızın ön paneline bağlayabileceğiniz bağımsız 2 kanal stereo ses çıkışına da destek veriyor.
Gigabyte GA-P55-UD5 anakart üzerinde Realtek RTL8111D yongaseti ne bağlı bir çift Gigabit Ethernet bulunuyor. The Realtek RTL8111D-GR/RTL8111DL-GR Gigabit Ethernet denetleyici, 3 hızlı IEEE802.3 uyumlu bir MAC (Media Access Controller) ile 3 hızlı Ethernet alıcı-verici, PCI Express bus denetleyici ve tümleşik belleği bünyesinde barındırıyor.
Gigabyte GA-P55-UD5 anakartta IEEE1394a Firewire portları Texas Instruments’a ait TSB43AB23 denetleyici ile geliyor. Bu IEEE 1394a entegre link denetleyici 2001 yılı yaz aylarından beri piyasada olduğu için tutarlılığı da kanıtlanmış bir bileşen ve sürücüleri de oldukça uyumlu. Tek çekincesi biraz büyük olması dolayısıyla anakart üzerinde gereğinden fazla yer kaplaması. Bu denetleyici PCI bus üzerinde çalışıyor ve 3 adet IEEE1394a Firewire portunu denetliyor.
JMicron JMB362 denetleyici ile 2 adet eSATA yuvası ve IDE desteği geliyor. JMB362 JMB362 yongası hem AHCI hem de Legacy IDE denetleyicilere destek veriyor, ayrıca NCQ (native command queuing), ATAPI, komut tabanlı açma-kapama ile port çoğaltıcı, SATA portu üzerinden eSATA bağlantısı ve USB gibi bilgisayar açıkken takıp çıkarabilme özellikleri sunarak sistemin kullanılabilirliğini arttırıyor.
Güney köprüsü üzerindeki heatsink, iki Marvell 88SE9123-NAA2 SATA 6Gbps denetleyicinin üzerinde bulunuyor. (Marvell 88SE9123-NAA2 denetleyicinin, SATA performansındaki sorunlar yüzünden birçok P55 anakarta eklemekten vazgeçtiği söyleniyordu, fakat Marvell daha sonra bu gecikmenin SATA değil, legacy PATA işlevselliği ile ilgili bir sorundan kaynaklandığını, SATA açısından müşteri ya da ortaklardan herhangi bir şikayet gelmediğini, kendilerinin de testlerde herhangi bir sorun yaşamadıklarını, PATA sorununun da yonga üzerinde yapılan yeni bir revizyonla çözüldüğünü söyledi).
Sonuç olaraK Corei5 ve Corei7 işlemcilerin socket 1156 versiyonlarına kolaylıkla erişilebildiği zaman kesinlikle Gigabyte GA-P55-UD5 en göze batan anakartlardan biri olacaktır. Tabir yerinde ise nerede ise anakart üzerinde eksik hiç bir şey yok. Hatta fazlası var. BU anakartın sahip olduğu özeliklerin hepsine ihtiyaç duyan kullanıcı sayısı bile oldukça azdır. Ancak yeni nesil Ultra Durable 3 teknolojilerini barındırması son kullancı için oldukça cezbedici olabilir. P55 yonga setli anakartlar ve Intel Corei5 ve Corei7 işlemcilerin socket 1156 versiyonları yaygınlaştığında göreceğiz.