Bilgisayar ve donanım alanında dünyanın en büyüklerinden Asus, genişleme sürecinde Creative’in hakim oyuncu olduğu ses kartı pazarına da göz dikmiş olacak ki çok iddialı bir ürünle bu ringde bende varım diyor. Asus Xonar D2.
Asus Xonar D2 ilk defa Tayvan’da düzenlenen Computex fuarında boy göstermiş ve Creative dışında bir firma ilk defa bu zorlu pazara giriş yaptığından kullanıcılar ve basın üzerinde oldukça ilgi uyandırmıştı. Yine bu fuarda Asus yetkilileri Xonar D2’nin dişli rakibi Creative X-Fi Elite Pro ile özelliklerinin karşılaştırıldığı sunum dosyalarını göstermiş ve kâğıt üzerinde her konuda üstün olduğunu vurgulamışlardı. Peki, gerçekte durum nasıl? Hep beraber duyalım…
Kutu İçerİğİ:
Xonar D2 beyaz tonların ağırlıklı olduğu bir kutu içersinde geliyor. Kutunun ön kısmında kartın sahip olduğu özelliklere yer verilirken kapağı kaldırdığımızda daha ayrıntılı bilgilerin bulunduğu bir bölüm yer alıyor. Tam bu bölümün ortasında ise kartımız bize göz kırpıyor. Karton dış kutuyu açtıktan sonra içte plastikten yapılmış dayanıklı bir paketleme daha bulunuyor. Matruska bebeklerde olduğu gibi plastikleri kaldırdıkça kutu içeriğine ve karta erişiyorsunuz. Bu kutulama ile karta bir zarar gelmesi neredeyse imkânsız.
Karta eriştikten sonra son plastiği de kaldırdığımızda karşımıza inanılmaz bir kutu içeriği çıkıyor. Kutu içeriğinde şunlar bulunuyor.
- 4 x MIDI board’dan 3.5mm Y kablosuna,
- 1 x SPDIF optik kablo,
- 2 x SPDIF optik adaptör,
- 1 x MIDI kablo,
- 1 x MIDI kartı,
- Hızlı başlangıç kılavuzu
- Dolby demo DVD
- Sürücü ve yardımcı araçlar
Kablolar ve CD’lere ek olarak yazılımsal olarak da kutu içeriği oldukça zengin. Kutudan çıkan yazılımlar arasında güçlü DVD oynatıcısı PowerDVD 7.0, profesyonel ses düzenleme yazılımları; Ableton Live Lite ve Cakewalk Production Plus paketi (SONAR LE, Dimension LE ve Project5 LE) çıkıyor. Bunların dışında RMAA isimli ses kalitesini ölçen yazılımda paket içersinde hazır bulunuyor.
Özellİkler:
Kartın ayrıntılı özelliklerine Asus’un internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
Ayrıntılı özellikler arasından göze batanlar ise; Dolby teknolojileri (Dolby Headphone, Virtual Speaker, Pro Logic iix ve Digital Live). Tabi DTS Connect, DTS Interactice ve DTS Neo:PC de unutulmuyor. Oyun severlerin hoşuna gidecek codecler ise şüphesiz EAX 2.0, Aureal3D 1.0, ASIO 2.0, DirectSound ve OpenAL olacaktır. Bu noktada neden daha güncel EAX sürümleri mevcutken EAX 2.0 kullanılmış sorusu aklınıza gelebilir. Yalnız Creative EAX 3.0 ve üst sürümleri üzerinde haklarını daha geniş tuttuğundan Asus bu desteği alamamış.
Bir diğer önemli özellik ise ALT teknolojisi. Bu teknoloji ile kayıtlarınızı yüksek kalitede kopya korumalı olarak kaydedebiliyorsunuz.
Asus Xonar D2:
ASUS Xonar 7.1’in iki farklı modeli bulunuyor. Bunlar PCI arayüzünü kullanan D2 modeli ve PCI-E arayüzünü kullanan D2X modeli. Bize incelememiz için gönderilen ürün ise PCI arayüzünü kullanan D2 modeli.
Asus Xonar D2 genel olarak siyahın hâkimiyeti altında. Kartın ön yüzünde arkadan 4 adet vida ile tutturulmuş EMI koruması bulunuyor. Bu koruma bilgisayar kasası içersindeki statik elektriğin ses kalitesini bozmasını engelliyor. Asus’a göre bu koruma sayesinde 4-6 db arasında daha yüksek SNR değerleri elde edebilmekteyiz.
Tek slot kaplayan Xonar D2’nin sağ alt köşesinde EMI koruması açılarak Dolby ve DTS logolarına yer verilmiş. Ayrıca Asus AV200 yongasını da bu açıklıktan görebiliyoruz.
Kartın ortasındaki yuvarlak ise ilk önce dahili bir hoparlör izlenimi yaratsa da karta şıklık katmak için turuncu ledlerden ibaret bir tasarım olduğunu kısa zamanda anlıyoruz. Gerçi kasa içersinde bu kısım ters durduğundan tüm güzelliğini yansıttığını söyleyemiyoruz.
Kartın çıkışlarına baktığımızda altın kaplamalı 8 giriş/çıkış görüyoruz. Bunlar soldan sağa sırasıyla; mikrofon ve line in girişi, ön, yan, merkez/subwoofer ve arka çıkışları, SPDIF giriş ve çıkış portları bulunuyor.
Bu noktada hoparlör girişlerinin renklendirilmesini görmeyi umuyorduk ama Asus terciğini girişlerin içine renkli ledler koymaktan yana kullanmış. Bu durumda bilgisayarı açtığınızda kasanızın arkasında çok güzel ışık demetleri görüyoruz.
YazILIm:
Kartın tüm ayarları bir merkezden yapılabiliyor. İlk başlarda anlamakta biraz zorlandıysak da kısa zamanda neyi nerede bulabileceğinizi öğrenebiliyorsunuz. Asus yazılımda sayılar üzerinde değil de görsel öğeler üzerinden değişiklikleri gerçekleştirmeyi seçmiş. Yazılımın alt menüsünde hoparlör ve codec ayarları bulunuyor. Yine alt menüde bulunan “Effect” kısmından dilediğiniz seçimleri yapabiliyorsunuz.
Testler:
Kartı test etmek için 2 farklı yöntem kullandık. İlk olarak RMAA ses benchmark programını kullanarak kartın ürettiği sesin kalitesini ölçtük. İkinci yöntemimiz ise bir ay boyunca kartı sistemimizde kullanarak müzik, oyun ve filmlerdeki başarısını dikkate almak oldu.
Kutu içinden ses kalitesini ölçmek için kullandığımız RMAA yazılımının 5.6 sürümü çıkıyor. Yaptığımız testlerde yazılımın en son sürümü, 6.0.6’yı internetten indirerek kullandık. Sistemimizde Creative Inspire 6600 6.1 hoparlörler ve Windows XP SP2 işletim sistemi kurulu durumda. Kutu içinde RMAA yazılımı ile yazılımı nasıl en verimli şekilde kullanacağımızı anlatan resimli bir rehber de bulunuyor. Bu rehber yardımıyla ayarları tamamladıktan sonra kartın testlerini 4 farklı değerde test ettik. Sonuçlara bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Noise Level
Kartı değerlendirmede kullandığımız ikinci yöntemimiz her ne kadar insandan insana değişen öznel bir değerlendirme olsa da sayılardan daha anlamlı değerlendirmeler içerdiği de bir gerçek. Kartı ilk sisteme takıp bilgisayarı başlattığımda çok büyük beklentiler içersindeydim zira teknik özelliklere bakıldığında Creative X-Fi’dan daha üstün bir kart olarak gözüküyordu. Aynı sistemde daha önce Creative X-Fi Fatal1ty’i test ettiğimden ve müziği açtıktan sonra ki ilk tepkim “Hadi bee” olduğundan Xonar D2’de de aynı tepkiyi vermeyi umuyordum. Yalnız bu beklentim gerçekleşmedi. Genel olarak kalite üst seviyede yalnız X-Fi Fatal1ty’de dinlediğim müziklerdeki derinliğe ulaşamadım.
Filmlerde Dolby Digital ve DTS desteğiyle mükemmel ses kalitesi garanti edilmekte. Ayrıca iki adet stereo hoparlörünüz olsa dahi Dolby Virtual Speakers ve DTS Connect sayesinde çok kanallı çevresel ses elde edilebiliyor.
Oyunlara geldiğimizde ise Creative’in ses piyasasındaki hâkimiyeti öne çıkıyor. Zira Asus Xonar D2 EAX 2.0 desteği verebiliyor. EAX 3, 4 ve EAX 5 hakları Creative’de olduğundan Asus bu teknolojileri kullanamıyor. Yalnız EAX tarafındaki dezavantajını Dolby teknolojileri ile dengeleyen Asus, 3D pozisyonel ses ile güzel işler başarıyor.
Sonuç:
Creative’in karşısına Asus gibi güçlü bir oyuncunun çıkması ses kartı pazarında rekabetin artması anlamına geliyor. Rekabet son kullanıcıya daha uygun ses kartları ve daha güncel sürücüler olarak yansıyacaktır. Bu bakımdan çok güzel bir gelişme.
Xonar D2 ses kalitesi, kullanılan elemanlar ve teknik özellikleri ile üst düzey bir ses kartı. Kartın arkasında bulunan renkli led girişler ve turuncu led kasa modifikasyonu ile uğraşanları cezp edecek nitelikte. Kasanın hem içersinde hem de dışında hoş bir görüntü oluşturuyor.
Asus kartın kalitesini ve tasarımını üst seviyede tuttuğu gibi kutu içeriğini de bir hayli zengin tutarak eksik yön bırakmıyor. Kartın hedef kitlesi kim diye soracak olursak, oyun tutkunlarını bu kitle içersinden çıkarabiliriz. EAX 2.0’dan yukarıya destek vermemesi oyun severler için eksiklik olarak görülebilir. Bunun dışında Asus Xonar D2 film tutkunları ve amatör olarak müzik yapan ve ses kaydı ile uğraşanlar için oldukça güzel bir seçenek. Barındırdığı Dolby ve DTS teknolojileri film ve müziklerde artı sağlıyor.
Ürünün fiyatına baktığımızda 155$+KDV’lik bir etiket görüyoruz. Ancak daha uygun fiyatlara EAX HD desteği bulunduran Creative X-Fi serisi kartlar bulmak mümkün.