Günümüzde LCD ekran kullanımı hiç olmadığı kadar yaygınlaşmış durumda. Bugün hemen herkes ya bir LCD monitöre sahip, ya da yakın bir zaman içerisinde bir tane edinmek istiyor. Hatta artık yavaş yavaş hantal katot ışın tüplü(CRT) monitörleri tamamen terk etmekle kalmıyor aynı zamanda birden çok monitör ile çalışmanın yollarınıda arıyoruz.
Birden çok monitör ile çalışmanın rahatlığı ve verimlilik üzerine etkisi tartışılmaz. Ancak birden çok monitör ile çalışabilmek için bazı teknik yeterlilikleride sağlamak lazım. Öncelikle birden çok monitörünüz olması gerektiği aşikar ama bakalım bilgisayarınız birden çok monitöre destek veriyor mu? Diyelim ki ekran kartınıza iki monitör bağlanıyor, peki ya daha fazlasına ihtiyaç duyarsanız ne olacak? Ya dört monitör lazımsa, ya da altı? O zaman ne olacak?
Boyut: 20” Wide Panel Tipi :TN Görüntü Oranı: 16 :10 Çözünürlük: 1680×1050 Parlaklık:300Nits(4 lamba) Kontrast: DFC 5000:1 Tepki Süresi: 2ms(griden-griye) Görüş Açısı: 170/170 derece Piksel Aralığı: 0.258×0.258 Güç Tüketimi:45W(uykuda 1W) Giriş-Çıkış: D-Sub, DVI-D, USB Boyut:471x420x271 Ağırlık: 5.6kg |
İşte burada imdadınıza inceleyeceğimiz LG’nin yeni nesil LCD monitörü “LG Flatron L206WU” yetişiyor. LG Flatron L206WU dışarıdan bakıldığında sıradan bir LCD monitör gibi dursada aslında özel bir monitör.
Öncelikle 20” geniş ekran ve 16:10 en/boy oranına sahip bir monitör. 1680×1050 çözünürlük ve 2ms’lik (griden-griye) tepki süresine sahip. Ayrıca TN(twisted nematic) yapısındaki LCD panel ile size yatayda ve dikeyde 170 derecelik bir görüş açısı sunuyor. Arka plandaki dört floresan lamba ile 300nits parlaklık ve yine TN yapıdaki LCD panelin avantajı ile DFC(Digital Fine Contrast) 5000:1 kontrast oranı sunuyor. Standart D-Sub vga görüntü girişi yanında ayrıca bir de DVI-D girişe sahip. Teknik özelliklere göz attığınızda kalbur üstü herhangi bir LCD monitörde bulabileceğini türden özelliklere sahip olduğunu görüyorsunuz.
LG Flatron L206WU’yu diğer LCD monitörlerden ayıran en önemli özelliği ise yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi bir adet giriş ve iki adet çıkış olmak üzere üç adet USB bağlantısına sahip olması. Aman canım ne var bunda demeyin. Bu USB bağlantıları görüntü aktarımı için kullanılıyor.
Yani monitörünüzü bilgisayarınıza USB kablosu ile bağlayabilirsiniz. D-Sub ya da DVI-D girişlerini kullanmanıza gerek yok. Hem de sadece USB kablosunu takacaksınız ve monitör çalışmaya başlayacak. Etkileyici değil mi? Bu sayede altı adet LG Flatron L206WU monitörü seri olacak birbirine bağlayarak kullanmakta mümkün. Bu arada LG Flatron L206WU üzerindeki USB bağlantıları sadece görüntü taşımak için kullanılıyor. Diğer USB aygıtlarınızı bu bağlantılar üzerinden kullanmanız mümkün değil.
Peki LG Flatron L206WU bunu nasıl yapıyor? İşin sırrı L206WU’nun içindeki DisplayLink firmasının DL160 yongasında. LG Flatron L206WU’nun içinde ayrıca 8MB lık bir flash hafıza bulunuyor ve siz monitörünüzün USB kablosunu bir bilgisayar taktığınızda bu hafıza içindeki yazılım otomatik olarak kurulmaya başlıyor. Bu yazılım DL160 yongasının sürücüleri ve kontrol paneli aslında. WindowsXP ve Vista uyumlu bu yazılım otomatik olarak bilgisayarınıza kuruluyor ve çalışmaya başlıyor. Yani monitörü satın aldığınızda bir sürücü CD’sine bile gerek yok. Gerçek anlamda bir tak-çalıştır operasyonu kusursuz işliyor ve bağladığınız monitöre anında görüntü geliyor.
Bu yazılım sisteminize “LG USB Easy Connection” adında bir USB ekran kartı ekliyor . Bu aslında zahiri bir ekran kartı, monitörde bu ekran kartına bağlanmış oluyor. Eğer birden çok L206WU varsa tek yapmanız gereken diğer monitörü kullanmakta olduğunuz monitörün USB kapılarından birine bağlamak. Yazılım hemen o monitörüde tanıyacak ve kullanımınıza sunacak. Bu şekilde altı adet monitörü birbirine bağlayarak devasa büyüklükte bir çalışma alanı yaratabilirsiniz. Aslında ne demek istediğimizi aşağıdaki videoları izlediğinizde daha iyi anlayacaksınız.
Yukarıdaki videoda gördüğünüz gibi bir monitörü daha devreye sokmak için sadece çalışan bir L260WU’nın USB portlarından birine yeni monitörü bağlamanız yeterli. Yazılım monitörü tanıyacak ve devreye sokacaktır. Sadece bir taşınabilir bilgisayar ile dört ekranlı bir çalışma ortamı yaratmak sadece 1-2 dakikanızı alıyor. Bu gerçekten büyük bir kolaylık. Ayrca dilediğiniz zaman monitör sayısını kolayca arttırıp azaltabilmekte büyük lüks.
Ekran örneğini gördüğünüz yazılım üzerinden aynı zamanda monitörlerin bilgisayarınızın neresinde durduğu, görüntünün tüm ekranlara mı yayılacağı yoksa hepsinde aynı görüntümü olacak. Ya da hangi monitör pivot(dik) pozisyonunda gibi ayarları yapmak mümkün. Bu ayarları bir kere yaptıktan sonra artık gerisi kolay. Artık monitörlerin sayısını dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Yazılım monitörlerin ayarlarını aklında tutuyor ve bir monitör ekleyip çıkardığınızda en son ayarlarınız ne şekildeyse aynen devam ediyorsunuz.
Monitörleri kurduktan sonra yukarıdaki videoda gördüğünüz gibi çalışma ortamınızı sadece sürükle bıraklar ile oluşturmanız mümkün. Monitörlerinizden birinde film izlerken bir diğerinde ofis uygulamaları çalıştırabilir ve bir diğerinde ise web’te sörf yapabilirsiniz. Tabii dilediğiniz zaman hangi monitörde hangi uygulama çalışacaksa sadece sürekle-bırak ile buna karar vemek mümkün. Bu ortam sanırım 2D-3D dizayn yapanlar, video editing yapanlar ya da finans uzmanlarının iştahını kabartmıştır.
Tabii ki dilerseniz yukarıdaki resimdeki gibi monitörü dik olarakta kullanmak mümkün. Monitörü çevirdikten sonra tek yapmanız gereken yazılımdan bu monitör dik duruyor demek. Dilerseniz tüm montörlerinizi dik kullanabilirsiniz.
Sonuç olarak LG Flatron L206WU sıradışı bir monitör. USB üzerinden bağlanabilmesi ve altı adede kadar monitör ile sorunsuz bir çoklu monitör sistemi yaratabilmesi büyük kolaylık. Bu özelliğini yok saysanızda ortada DVI-D girişi olan, 20” de 1680×1050 çözünürlük sunan ve 2ms tepki süresine sahip bir monitör duruyor. Hem de 300nits parlaklık ve 5000:1 kontrast ile. Görüş açısında yatayda ve dikeyde 170 derece civarlarında. Yani oldukça kaliteli bir LCD monitör ile karşı karşıyasınız. Tüm testlerimizi başarı ile geçen L206WU aynı zamanda pivot özelliğine sahip ve kolayca 25-30cm kadar yukarı-aşağıda ayarlanabiliyor. Genel olarak bakıldığında hiç bir eksiği olmayan hatta USB üzerinden çoklu monitör ortamları sunabilmek gibi eşsiz özellikleri olan bir monitör.
Ancak her güzelin bir kusuru var. Öncelikle dahili bir ses sistemine sahip değil. Ayrıca monitörü USB üzerinden kullanırsanız bayağı bir sistem kaynağını bu zahiri USB ekran kartınız yiyiyor. USB üzerinden bağlantı yaptığınızda güncel bir oyunu yüksek çözünürlükte akıcı oynamayı hayal etmeyin hem sistem kaynağı çalıyor hem de görüntü aktarımı DVI-D üzerinden bağladığınızda olduğu gibi akıcı değil. Aynı şekilde DVD izlemek istediğinizde de görüntü kalitesinden bir miktar bozulma söz konusu oluyor. Fakat bu kusurların çözümü dahili ses sistemi olmaması dışında basit. Çünkü oyun oynadığınız ya da DVD izlediğiniz monitörün mutlaka USB üzerinden bağlı olmasına gerek yok. Monitörlerinizden birini DVI-D üzerinden bağlayın ve oyun, DVD izleme gibi işlemleri bu bağlantının yapılı olduğu monitörden halledin. Yüksek hızlı görüntü akışına ihtiyaç olmayan uygulamalarıda çoklu monitör sisteminizde kullanın. Yani 2D-3D dizayn, video editing, ofis uygulamaları, web ve finans uygulamaları rahatlıkla USB üzerinden bağlanan monitörlerden yürütülebilir .
Toparlarsak; LG Flatron L206WU çoklu monitör sistemleri kullananların kesinlikle incelemesi gereken bir ürün. Eğer daha önce hiç birden fazla monitör ile çalışmadıysanız uyarıyoruz. Eğer bir kere iki ya da daha fazla LG Flatron L206WU ile çalışma imkanı yakalarsanız inanın bir daha bırakmak istemeyeceksiniz.