7.4 C
İstanbul
23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaDonanımNvidia CPU Pazarına Giriyor!

Nvidia CPU Pazarına Giriyor!

Nvidia bugün içerisinde ilk CPU’sunu duyurdu. APX 2500 olarak anılan SoC (system-on-a-chip) ürünü kendine hedef olarak Windows Mobile sistemleri seçmiş durumda. APX 2500 temel olarak ARM11 işlemcisini ve GeForce’dan alınmış bir çok teknolojiyi üstünde barındırıyor. Üretici GeForce ismini kullanmak yerine “Ultra-Low Power GeForce” (ULP GeForce) ismini daha uygun görmüş. APX 2500’ün GeForce kısmı programlanabilir pixel shaderla bütünleşik programlanabilir vertex ve ışıklandırma motorlarına sahip. CSAA filtresi sayesinde 2D ve 3D modellemelerde anti-aliasing de etkinleştirilmiş. ARM11’in 750 MHz’lik saat frekansının dışındaki frekanslar hakkında henüz bir bilgi yok.

API kısmına gelecek olursak APX 2500, OpenGL ES 2.0 ve D3D Mobile desteği vermekte. Nvidia Soc’nin video işleme yeteneklerine kısaca HD AVP (High Definition Audio Video Processor) adını vermiş. HD AVP, HD video encode ve decode (yalnızca 720p) yapabiliyor. Ayrıca video oynatımı sırasında güç tüketimini arttırmamak için CPU kullanımı da azaltılmış. Bunlara ek olarak APX 2500 H.264, MPEG-4, VC-1 ve WMV9 gibi belli başlı codecleri de desteklemekte.

APX 2500’ün yetenekleri bunlarla da sınırlı değil. Üreticiler SoC’ye 12 megapixel’e kadar CCD/CMOS takabilecekler. 1280×720 pixele kadar doğal HDMI 1.2 ve 1280×1024’e kadar Analog/DVI desteği veren SoC, Barselona’daki bir gösterimde 256 MB DDR bellek, HSPDA, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, Mobile TV, 5 megapixel kamera gibi donanımlar bulunduruyordu.

Yalnızca Windows Mobile platformunu hedef alan ürün, Nvidia’nın Microsoft cephesinde kendini konumlandırması demek oluyor. Öyle gözüküyor ki 2009’da cep bilgisayarı segmentinde, Texas Instruments (OMAP3) ve Intel’in (Moorestown) yanı sıra Nvidia’da APX2500’ü ile yer bulacak. 

Bahadır Yaramış
Bahadır Yaramışhttp://hardwaremania.com
Teknoloji dünyasına her zaman ilgi duyan biriyim. Oyunlarla tanışmam çocukluğumla başladı ve bu aşkım hiç azalmadı. Teknolojiyi yakından takip etmek benim için bir tutku ve problem çözme becerilerimi sık sık oyunlar ve teknoloji projeleri üzerinde kullanıyorum.
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -