6.7 C
İstanbul
22 Aralık 2024 Pazar
Ana SayfaİncelemeAsus M70Sa ile FullHD Film keyfi

Asus M70Sa ile FullHD Film keyfi

Taşınabilir bilgisayar dünyasındaki hiçbir zaman bu boyutta bir çeşitlilik yaşanmadı. Bir yanda Apple MacBook Air, Lenovo X300 gibi türlerinin son örnekleri olan pahalı modeller yer alırken, diğer yanda  500 USD altında alıcı bekleyen onlarca model yer alıyor.

Aynı zamanda taşınabilir bilgisayarların fiziksel boyutlarıda hiç bu kadar çeşitlilik göstermemişti. Örneğin  Asus’un EeePC’si  900gr civarında ağırlığı ve 7-9” lik ekran boyutları ile tamamen yeni bir konsept. Ama Asus’un aynı zamanda  17” ekran  ve 3.78kg ağırlığa sahip olan modelleride var.  Dediğimiz gibi, çeşitlilik inanılmaz…

Bu yazımızda kolaylıkla “godzilla” lakabı takılabilecek Asus M70Sa’yı inceleyeceğiz. Asus M70Sa tam 41 x 29,8 x 3,84 cm boyutlarında ve 3.78kg ağırlığında. M70Sa,  Asus’un kişisel eğlence merkezi olarak adlandırdığı guruba dahil bir ürün.

Asus M70Sa’yı karşınıza aldığınızda ilk dikkatinizi çeken özelliği tabii ki 17” lik dev LCD ekranı. Ancak bu ekran öle sıradan bir ekran değil. Çift lambalı, Color-Shine >Glare tipi denilen ekstra parlak LCD ekranlardan ve standart çözünürlüğü 1920×1200. Bu çözünürlük 17” bir ekran için oldukça yüksek sayılabilir. Tabii ki bu çözünürlük aynı zamanda 1920×1080-FullHD videolarıda orjinal halleri ile bu ekranda izleyebileceğiniz anlamına geliyor.

Asus madem FullHD gösterebileceğim bir ekranım var o zaman bir de Blue-Ray optik kullanayım demiş. 12.7mm inceliğinde 2X hızındaki  Blue-Ray optik(Matshita UJ120) tabii ki aynı zamanda LightScripe destekli  Super Multi bir DVD yazıcınında tüm yeteneklerine sahip.  Tabii hemen artık yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan BlueRay filmlerden birkaç tanesini Asus M70Sa ile izledik, FullHD gerçekten bambaşka bir tecrübe.

Madem FullHD destekli bir ekran ve BlueRay optik var o zaman ses içinde birşeyler yapmalıyım diyen Asus,  M70Sa’ya 4+1 kanal hoparlörleride dahil etmiş. İki adet önde, iki adet üstte ve bir adet subwoofer’da altta olmak üzere M70Sa tam 5 hoparlör ile geliyor. Hoparlör çözümünde  “Altec Lansing” ile anlaşan Asus bu konuda da kaliteden taviz vermemiş. Ekran, BlueRay optik ve Altec Lansing hoparlör seti ile M70Sa tam bir multi media seti olmuş.

Tabii ki bu taşınabilir bilgisayarı iyi bir işlemci, ekran kartı ve hafıza ile desteklemezseniz olmaz.  Asus M70Sa Intel Mobil Core2Duo T9300 işlemcisi ile geliyor. 2.5GHz çalışma frekansına sahip Penryn çekirdeğine sahip bu işlemci aynı zamanda 6MB L2 tampon belleğede sahip. Başka bir değişle taşınabilir bilgisayarda görebileceğiniz en güçlü işlemcilerden biri.

Grafik alt sistemi ise ATI Mobility Radeon HD3650’ye dayanıyor. PCIe 16X üzerinden sisteme dahil olan Radeon HD3650 Microsoft DirectX 10 desteğide sunabiliyor. 120 Unified iş hattı olan grafik işlemcisi 600MHz hızında çalışıyor. Hafızalar ise  700MHz de çalışan 1024MB VRAM’den oluşuyor. Sadece özelliklere bakarak bile M70Sa’nın oldukça güçlü bir grafik altyapısı olduğunu anlamak mümkün.

Sistem hafızası ise 3GB 667MHz DDR2. Test sisteminden iki adet hafıza yuvası toplam 3GB hafıza ile dolu olarak geldi. Ancak 64bit işletim sistemi kullanacaklar sistem hafızasını kolayca 4GB yapabilirler.

FullHD ekranı, BlueRay sürücüsü, 4+1 hoparlörleri, 2.5GHz Core2Duo T9300 işlemcisi, 1GB Vram’li  ATI Mobility Radeon HD3650 grafik alt sistemi yanında Asus M70Sa’nın en ilginç özelliği ise tam 1Terabyte sabit disk kapasitesi sunabiliyor olması.

İncelediğimiz sistem 300GB sabit diske sahipti ancak M70Sa 2.5” de en yüksek kapasite olan 500GB’lık sürücülerden iki tanesini bünyesinde barıdırarak tam 1 terabyte disk alanı sunabiliyor. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi Asus M70Sa’nın altında tam iki adet 2.5” lik sabit disk yuvası yer alıyor.

Asus M70Sa’nın temel donanım bileşenleri yanında genel donanım özellikleride oldukça gelişmiş. Öncelikle sol yana baktığınızda bir Tv anten girişi(M70Sa dahili olarak bir tv tuner içeriyor), iki adet USB, firewire, hafıza kartı okuyucusu ve BlueRay optiği görüyorsunuz.

Sağ yanda ise yine iki adet USB kapısı, microfon-kulaklık-s/pdif gibi ses giriş/çıkışları, kablosuz ağ desteğini devre dışı bırakabileceğiniz bir düğme ile mini PCIe yuvası yer alıyor.

Arka tarafta oldukça kalabalık. İşlemcinin ve yonga setinin sıcak hava egzozu arkada. Egzoz yanında bir video giriş/çıkış kapısı yer alıyor. Buraya takılan bir aparat ile M70Sa S-Video ve Composite video çıkışları sunabiliyor. Ayrıca bir adet HDMI yuvasıda arka tarafta yerini almış. Aynı zamanda bir harisi SATA çıkışı, 15pin D-Sub vga çıkışı, modem ve ethernet portlarıda arka tarafta yer alıyor.

Asus M70Sa’nın önünde ise sadece iki adet hoparlör,  kapağı açacağınız düğme ile infrared kapısı yer alıyor.  Tabii ki donanım bununla da bitmiyor.

Ekranın hemen üzerinde 1.3Mpixel çözünürlük sunan bir web kamerası yer alıyor. Aynı zamanda bu kamera  180 derece dönebiliyor. Kameranın yemen yanında ise M70Sa’nın mikrofonu yer alıyor.

Ayrıca Asus M70Sa’nın touchpad’i de standart touchpad’lere oranla oldukça yetenekli. Sadece touchpad üzerinden bile birçok işinizi görmenize izin veriyor. Touch pad’in hemen altında fare tuşlarının hemen üzerinde ise bir parmak izi tarayıcısı bulunuyor.

Asus M70Sa biraz iri bir taşınabilir bilgisayar olduğundan klavyenin yanına küçük bir nümerik klavyede sığmış. Nümerik klavye çoğunlukla kullanılmasada klavye ile çok haşır neşir olan işlerde çalışanlar ve alışkın olanlar için oldukça önemli bir ayrıntı.

Tabii ki Asus M70Sa’nın kablosuz ağ desteğide tam.  Intel Wireless WiFi Link 4965AGN üzerine kurulu kablosuz ağ desteği aynı zamanda  Bluetooth V2.0+EDR ile de desteklenmiş. Tabii ki kablolu ağlar içinde PCIe üzerinden sürülen bir Gigabit Ethernet unutulmamış.

M70Sa o kadar çok şey sunuyor ki bunları yazmaya çalışmakta başlı başınabir sorun 🙂 Bırakın taşınabilir bilgisayarın kendisini, kutusu bile tıka basa doku geliyor.

Kutudan bir taşıma çantası, bir mouse, video çıkışları için bir aparat, tv anteni, telefon kablosu, ekran temizleme bezi, sürücü ve yardımcı programlar için cd’ler, kullanım klavuzu ve şarj adaptörü çıkıyor.

Asus M70Sa sekiz hücreli 5200mAh bir Li-Ion pil ile geliyor. Bu pil bu devasa donanım özellikleri ve fiziksel boyuta sahip taşınabilir bilgisayarı oldukça makul diyebileceğimiz bir süre, yani 2 saat civarlarında çalıştırıyor. Bu tip bir konfigürasyon için bu oldukça makul bir pil kullanım süresi.

Sonuç olarak Asus M70Sa her dakika yanınızda gezdirmek için çok uygun bir notebook değil. Daha çok büyümüşte küçülmüş bir masa üstü bilgisayarı andırıyor. Aslında ona bir kişisel multimedi merkezi demek daha doğru olur. Çünkü FullHD bluray filmleri çok kanallı ses desteği ile birlikte izleyebilir, televizyon seyrede bilirsiniz. Ya da 4+1 hoparlörleri ile müzik dinleyebilirsiniz. Güçlü grafik alt yapısı sayesinde popüler 3D oyunlarda dahil her türlü oyunuda oynamak mümkün.  Kısaca Asus M70Sa ile yapamayacağınız birşey yok. Zengin donanım , zengin kutu içeriği ile desteklenerek tabir yerinde ise canavar bir taşınabilir bilgisayar yaratılmış. Ancak Salt 3D oyun meraklısı iseniz Asus’un SLI destekli “Asus republic of Gamers ROG” taşınabilir bilgisayarına bir göz atın.

Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -