7.4 C
İstanbul
29 Aralık 2024 Pazar
Ana SayfaDonanımAsus ENGTX295 - İnceleme

Asus ENGTX295 – İnceleme

NVIDIA’nın web sitesini ziyaret ederseniz iki yeni ekran kartı ile ilgili oldukça iddialı bir sloganla karşılaşırsınız: “Gezegendeki en güçlü grafik kartları, NVIDIA GeForce GTX 295 ve GTX285”.  Geçtiğimiz ay piyasaya sürülen ve 200 serisi ailesinin en güçlü fertlerinden biri  olan NVIDIA GeForce GTX 295 Asus tarafından test merkezimize gönderildi. Bakalım kart gerçekten de NVIDIA’nın dediği kadar performanslı mı hep beraber görelim.

Öncelikle NVIDIA GeForce GTX-295 ve GTX-285 ile ilgili kısa bir mimari özeti verelim. Aslına bakarsanız iki kart da GTX-280 serisinin 65 nm’den 55 nm’ye geçmiş hali. (GTX280 ile ilgili ayrıntılı bilgiye BURADAN http://www.hardwaremania.com/ekran-karti/110-asus-en-gtx280.html ulaşabilirsiniz) Üretim teknolojisindeki küçülme her zaman olduğu gibi daha az ısınmaya, haliyle daha kolay soğutma ve daha fazla frekans artışına imkan veriyor. GTX-285 için GTX-280’in daha az güç tüketen ve daha yüksek performanslı (yaklaşık yüzde 10-15 arası) hali diyebiliriz. GTX-295 ise iki adet GTX-285’in SLI ile birbirine bağlanmasından oluşuyor.

Yani anakartınıza bir adet GTX-295 taktığınızda aslında bilgisayarınıza iki tane SLI yapılmış GTX-285 takmış oluyorsunuz. Bunun iki avantajı var. Birincisi SLI desteklemeyen anakartlarda SLI performansına ulaşabilmeniz. İkinci avantaj ise SLI destekleyen anakartlarda 2 adet GTX-295 ile SLI yapabilmeniz. Böylece 4 adet GTX-285’in sunduğu performansa tek bir bilgisayarda ulaşabilirsiniz.

Asus GTX-295’in kutusu ilk bakışta standart bir ASUS ekran kartı kutusundan pek de farklı gözükmüyor. Ancak kutuyu elinize aldığınızda hissettiğiniz ağırlık bu kutunun içinin pek de öyle boş olmadığını hemen belli ediyor.

İlk kutuyu açtığınızda karşınıza saklamak isteyebileceğiniz bir kalitede kahverengi  bir kutu çıkıyor. (Bana sorarsanız ASUS bu kutunun üstüne ek olarak sadece bir Asus GTX-295 yazsa asıl dış kutunun çektiğinden daha çok müşteri çeker.) Kutunun içinden kurulum, sürücü ve kullanım kılavuzunun olduğu CD’ler ile birlikte bir adet şık bir CD çantası geliyor.

Bunlara ek olarak ses kablosu, DVI-DSub çevirici,  Molex’ten 6 pin’e ve 6 Pin PCI-E’den 8 pin PCI-E’ye güç kablosu adaptörleri bulunuyor. Sanırım zaten kendi içinde bir SLI olduğu için ASUS kutuya SLI kablosu koymamış. Yani ikinci bir GTX-295 alıp SLI yapmak istiyorsanız bir yerlerden kablo bulmanız gerekiyor.

Gelelim karta, tek bir ekran kartına SLI ile iki kartı sığdırmanın en büyük zorluğu ısıyı bertaraf etmek. NVIDIA oldukça akıllıca tasarlanmış bir soğutma sistemi bu sorunun üstesinde gelmiş. Öncelikle kartın üzerindeki metal koruma delikli yapılarak hava ile temas artırılmış. Buna ek olarak  fanın arka tarafı da açık bırakılmış. (Yani bir fanın olduğu taraftan baktığınızda kartın arkasını görebilirsiniz.) Bu da fanın kartın her iki yüzünden de hava çekmesine imkan veriyor.

Karta tepeden baktığımızda ısı çukurunu ve SLI girişini görebiliyoruz. 8 ve 6 pin güç girişleri de bu tarafta bulunuyor. Yeri gelmişken ASUS ekran kartı için yaklaşık 680 Watt’lık bir güç kaynağına ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Görüntü giriş çıkışlarına baktığımızda ise 2 adet DVI-D ve bir adet HDMI çıkışı görüyoruz. Kutudan çıkan adaptor ile DVI çıkışlarından birini D-Sub’e çevirebilirsiniz. Giriş çıkışların yanında ise ısınan havanın kasa dışına atıldığı hava çıkışını görebilirsiniz.

Gelelim Testlere. Test için artık klasik olduğu üzere 3Dmark Vantage, Crysis, FarCry, Call Of Duty, Fear gibi oyunlardan faydalanacağız. Test sistemi olarak ise güncel olması adına Intel X58 yonga seti ile çift kanal DDR3 bellek kullanacağız. İşlemcimiz ise 3GHz hızında bir Corei7 olacak. Tüm testlerimizi 1280×1024 ve 1920×1200 gibi iki çözünürlükte yapacağız ve test edeceimiz kart performans lideri olmaya aday olduğu için mümkün olduğunca  4X Antialiasing ve 16X Anisotropic filtreleme gibi görüntü kalitesini arttırıcı unsurlara yer vereceğiz. Sonuçların olduğu tablolun en sonundaki fark sütununda ise GTX285 ile GTX295 arasındaki hız farkını yüzde olarak görebilirsiniz.

3DMark Vantage’da 1280×1024 çözünürlükte Performans hazır ayarları ile Asus ENGTX295 bir önceki en hızlı nesil olan GeForce GTX285’den yaklaşık %50 kadar hızlı. Ancak GTX295’in iki adet GTX285’den meydana geldiği düşünülürse bu fark  az olarak bile yorumlanabilir. Aynı klasmanda olmasalarda bir fikir vermesi için araya koyduğumuz Radeon HD4870 ile hız farkı ise %100’ün üzerinde.

DirectX 10 oyunu olarak seçtiğimiz Crysis WARHEAD  ve FarCry2’de de sonuçlar çok farklı değil. Özellikle 1920×1200 gibi yüksek çözünğrlüklerde bir de antialiasing açıksa fark iki oyunda da nerede ise %40 civarında.  Farcry 2’de 1280×1024’de 4xAA ve 16x AF ile GTX295 aradaki farkı %54’e kadar çıkarabiliyor.

DirectX 9 oyunları temsilcilerimiz Call of Duty5 ve Fear’da ise farklar biraz daha az. Call Of Duty 5’de maksimum kalite ayarlarında ve 4x AA ile 16x AF ile düşük çözünürlükte fark %38 kadar ancak yüksek çözünürlükte fark %29’a kadar iniyor. Aynı şartlar altında Fear’da fark düşük çözünürlük için %36, ancak yüksek çözünürlükte fark %50’ye yaklaşıyor. Tabii Radeon HD4870 doğal olarak çoğu testte nerede ise iki kat yavaş.

Sonuç olarak Asus ENGTX295 gerçekten şuan için dünyanın en hızlı ekran kartı. ATI’ın X2 çözümleri GTX295 yanında biraz yavaş kalıyorlar. Tamam GTX295 en hızlı ekran kartı ama iki kartın bir araya gelmesi ile oluştuğunu düşünürseniz durum biraz farklılaşıyor. Örneğin iki adet GeForce GTX285 ile kendi SLI sisteminizi kurarsanız GTX295’i çoğu yerde alt etmeniz mümkün. Ama Asus ENGTX295 gibi kartlarda tek slot ile SLI yapmanıza olacak vermesi ya da iki adet GTX295’i bir anakarta takarak dört grafik işlemcisi ile bir grafik canavarı yaratmanıza izin vermesi bakımında önemli ürünler. Dört grafik çekirdeği ile kurulmuş bir sisteme gerek var mı bu tartışılır tabii ki. Eğer dünyanın en hızlı ekran kartı benim ki olsun  diyorsanız buun Türkiye’de bedeli  549USD.

Son olarak Asus ile Nvidia size bir kıyak yapıyor ve yukarıda gördüğünüz www.nzone.com dan indirimli alışveriş yapmanız oyun ya da CUDA destekli yazılımlar almanız için aşağıda gördüğünüz indirim kuponunu kutuya dahil ediyor.

Bahadır Yaramış
Bahadır Yaramışhttp://hardwaremania.com
Teknoloji dünyasına her zaman ilgi duyan biriyim. Oyunlarla tanışmam çocukluğumla başladı ve bu aşkım hiç azalmadı. Teknolojiyi yakından takip etmek benim için bir tutku ve problem çözme becerilerimi sık sık oyunlar ve teknoloji projeleri üzerinde kullanıyorum.
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -