3.5 C
İstanbul
16 Ocak 2025 Perşembe
Ana SayfaİncelemeAMD Phenom II X6 1090T - İnceleme

AMD Phenom II X6 1090T – İnceleme

Uzun yıllar işlemci üreticilerinin GHz yarışına şahit olduk. Bundan bir kaç sene önce ise bu trend yerini çekirdek yarışına bıraktı. AMD tarafında bu rekabete dahil olan son yarışmacı ise 6 çekirdeğe sahip AMD Phenom II X6 1090T. Bu yazımızda bu işlemciyi ve beraberinde test merkezimize gelen ASUS Crosshair 4 Formula ile AMD’nin yeni AMD 890FX yongasetini mercek altına alacağız.

AMD Phenom II X6 serisi AMD’nin yeni performans platformuna ait bir işlemci. ATI Radeon HD 5870 ekran kartı, AMD 890FX yongaseti ve DDR 1600 hafızalarla beraber bu işlemciler firmanın performans için son kullanıcıya önerdiği platformu oluşturuyor.

Çoklu çekirdek yarışında Intel şu an 6 çekirdekli Core i7 980X ile önde olmasına rağmen 999 dolarlık bu işlemciyi satın almak pek de kolay değil. Phenom II X6 lansmanından önce yapılan özel toplantıda da AMD bu nokta üzerinde durdu. Intel’in 6 çekirdekli 999 dolarlık işlemcisine karşılık 6 çekirdekli Phenom II X6 295 dolara satılıyor. AMD’ye göre kalan 700 dolarla iyi bir anakart ve gayet hızlı bir ATI ekran kartı alabilirsiniz. Elbette Core i7 980x’in performansı çok daha yüksek.Bu yüzden Phenom II X6 1090T’yi benzer fiyat aralığındaki Intel işlemcilerle karşılaştırma yapmak daha mantıklı olacaktır. İsterseniz karşılaştırma testlerine geçmeden önce AMD’nin yeni 6 çekirdekli işlemcilerine ve 890FX yongasetine bir göz atalım.

AMD Phenom II X6 işlemciler AMD’nin yeni amiral gemileri. Thuban kodadlı bu iki işlemci 3.2 GHz ve 2.8 GHz’lik 6 çekirdek ile geliyorlar. Phenom II X6 1090T Black Editiion bir işlemci, bunun anlamı işlemci çarpanını BIOS üzerinden değiştirebiliyor olmanız.
Bu işlemcilere ek olarak AMD ikinci ve üçüncü çeyrekte AMD Phenom II X6 1035T, AMD Phenom II X4 960T ve AMD Phenom II X6 1075T modellerini çıkarmaya hazırlanıyor. Bu işlemcilerden AMD Phenom II X4 960T X6 mimarisini kullanmasına rağmen 4 çekirdekli olacak. Anakart üreticileri bu çekirdeklerin daha sonradan BIOS’tan aktif edilebileceğinin sinyallerini veriyorlar.

İşlemci mimarisi açısından 45 nm’lik X6’lar aslına bakarsanız Phenom II X4’lerin çekirdek sayısı artırılmışları diyebiliriz. L2 cache 2 MB’tan 3 MB’a çıkarılırken 6 MB’lık L3 önbellek sabit bırakılmış. Burdaki avantaj ise çekirdek sayısı artırılılırken TDP’nin de 125 Watta sabit kalması. Böylece işlem gücü artarken güç tüketimi ve ısı üretimi sabit kalmış.

Sabit kalan başka birşey ise çift kanal bellek desteği. Intel yeni işlemcilerinde 3 kanal hafıza kontrolcüsünü işlemciye dahil ederken AMD Phenom II X6’da çift kanal desteğini sürdürüyor. Bu bant genişliği açısından AMD’yi biraz geride bıraksa da geriye uyumluluk açısından önemli. Örnek vermek gerekirse, eğer bilgisayarınızı yaklaşık 2 sene evvel aldıysanız ve Intel’in yeni Core i3/5 veya 7 işlemcilerinden kullanmak isterseniz yeni bir anakart almanız gerekli. AMD’de ise BIOS güncellemesi ise 2007’de satın aldığınız AM2+ anakarta Phenom II X6 takabilirsiniz.

İşlemcinizin çok çekirdekli olması her zaman programları daha hızlı çalıştıracağınız anlamına gelmiyor. Bunun nedeni yazılımların, özellikle de oyunların çoklu çekirdek desteklemiyor olması. Eğer oyununuz programlanırken çoklu çekirdek desteğine uygun programlanmamışsa 2 çekirdekli 3 GHz’lik bir işlemci ile 2.8 GHz’lik 6 çekirdekli bir işlemciden daha hızlı olabilir. Bunun farkında olan AMD, yeni işlemcisinde Turbo CORE teknolojisini hayata geçirmiş.
Turbo CORE, yazılımlar programdan çok frekansa ihtiyaç duyduğunda devreye giriyor. İşlemci devamlı olarak kaç adet çekirdeğin kullanıldığına bakıyor. Eğer 3 veya daha fazla çekirdek atıl durumdaysa Turbo Core pasif olan çekirdeklerin hızını düşürüyor, voltajı artırıyor ve aktif çekirdeklerin frekansını 500 MHz’e kadar artırıyor.

Yongaseti
Phenom II X6’yla beraber AMD yeni yongaseti 890FX’i de piyasaya sürdü. Temel olarak 890GX’in grafik yongası çıkartılmış hali diyebileceğimiz yeni çipsette toplam 42 PCI Express veriyolu bulunuyor. Yani 2 ekran kartını aynı anda 16x veriyolu ile anakarta bağlayarak Crossfire konfigürasyonu yapabilirsiniz. DDR3 desteği sunan yongasetinde resimde gördüğünüz gibi AM3 işlemcileri destekliyor.

Güney köprüsü SB850’ye baktığımızda ise güncel yongasetlerinde gördüğümüz tüm donanımlar var. 14 adet USB 2.0 bağlantısına ek olarak HD Audio, Gbit Ethernet ve 6 adet 6Gbps SATA arabirimi görüyoruz. USB 3.0 desteği dahili olarak olmasa da AMD anakart üreticilerinden harici kontrolcüyle bu desteği koymasını istiyor.

Karşılaştırmalı testleri yaparken hem tek çekirdek hem de çoklu çekirdek desteğine sahip benchmarkları bir arada kullandık. Böylece Phenom II X6’nın sahip olduğu 6 çekirdeğin nerelerde avantaja döndüğünü görebileceksiniz. Karşılaştırma içinse benzer fiyata sahip olan Intel Core i7 930 ile karşılaştırdık. Fakat tüm bunlardan önce isterseniz Turbo Core ne kadar işe yarıyor ona bakalım.

Dosya sıkıştırma ve açmada kullanıcıların sıklıkla başvurdukları programlardan biri WinRAR. Aşağıdaki tabloda Phenom II X6’nın benzer fiyattaki Core i7 920 karşısındaki performansını görüyorsunuz. Yaklaşık 500 MB’lık veriyi 110 saniyede sıkıştıran Phenom II X6 1090T bu benchmarkta yüzde 7 oranında daha yavaş olduğunu görüyoruz.

Özellikle çok çekirdekli işlemcilerde ham işlemci performansını ölçmek için ideal benchmarklardan biri WPrime. Çoklu çekirdek testinde bu sefer AMD’nin üstünlüğünü görüyoruz. AMD 1024M’lık işi 267 saniyede bitirirken Intel Core i7 920 aynı işi 299 saniyede bitirdi.

İşlemci gücüne bolca ihtiyaç duyulan uygulamalardan biri de 3 boyutlu tasarım ve rendering programları. Bu programlar arasında CineBench R11.5 ile yaptığımız çoklu çekirdek testleride yine Phenım II X1090T’nin önde olduğunu görüyoruz.

Elbette oyun performansı da işlemci seçiminde önemli bir etken. Bu noktada en çok kullanılan yazılımlardan 3D Mark Vantage’ı tercih ettik.Gördüğünüz gibi iki işlemci arasında neredeyse sadece yüzde 1’lik bir fark var.

Son zamanların popüler zombi harcama oyunlarından Left 4 Dead’de ise Intel’in üstünlüğünü görüyoruz. Fakat yine bu noktada yüzde olarak baktığımızda fark çok az.

AMD Phenom II X6’da AMD yine ekran kartlarında izlediğine benzer bir stratejiyi izliyor. Amaç en hızlı işlemciyi yapmak değil, bunun yerine en çok satan segmentte fiyat başına en iyi performansı veren işlemciyi üretmek. AMD Phenom II X1090T bu noktada istenileni gerçekleştiriyor.

Özellikle çoklu çekirdek desteğine sahip uygulamalarda Phenom II X6 1090T benzer fiyattaki rakibi Core i7 920’den daha hızlı sonuçlara imza atıyor. Buna karşın oyun performansında ve tek çekirdek kullanan uygulamalarda Phenom II X6 1090T’nin çok fazla üstünlük sağlayamadığını görüyoruz.

Tüm sonuçlar bir kenara bu noktada kullanıcının göz ardı etmemesi gereken iki nokta var. Bunlardan birincisi 1090T’nin hız aşırtma potansiyeli. Sadece 1-2 denemede hava soğutma ile işlemciyi 3.2 GHz’den 3.9 GHz’e stabil olarak çıkarmayı başardık. Stok hızında 267 saniyede işlemi gerçekleştiren X6 1090T hız 3.9 GHz’e çıktığında 215 saniyede işlemi bitirdi. Bu yüzde 24’lik bir performans artışı demek.

İkinci olarak göz önünde bulundurulması gereken nokta ise anakart uyumluluğu. Phenom II X6 1090T AM2+ desteği ile eski anakart sahiplerine bile çok iyi bir sistem terfisi yapma fırsatı sunuyor.Intel’de ise malesef eğer anakartınız yeni değilse sistem terfisi için yeni bir anakart da almanız gerekli.

Sonuç olarak AMD Phenom II X6 1090T, dünyanın en hızlı işlemcisi olmasa da fiyat performans açısından mutlaka göz önünde bulundurulması gereken bir işlemci.

HWM
HWMhttps://hardwaremania.com
Yoda is a revered former Jedi Master who spent the last years of his life on Dagobah. The nine-hundred-year-old Jedi master trained Jedi knights for eight centuries.
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -