Teknolojinin dünyaya karşı değil, dünyayla birlikte çalışması gerektiğine inanan Sony, gezegen üzerinde iyi izler bırakabilmek için daha fazla enerji verimliliğine sahip ve geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanıldığı ekolojik ürünlerle ilgili yürüttüğü araştırma ve geliştirme faaliyetleriyle çevre üzerindeki etkisini azaltmaya çalışıyor.
Sony’nin yaratıcı ‘eko düşünce’ yaklaşımı, ürünleri için kullandığı malzemelerden, onları üretmek ve geri dönüştürmek için kullandığı üretim süreçlerine kadar yaptığı işin her parçasını etkileyen çevreye duyarlı düşünce tarzını ifade ediyor. Sony, bu yaklaşım çerçevesinde, gezegen üzerindeki karbon ayak izini azaltmak ve geleceğe anlamlı izler bırakmak için sürekli çalışıyor.
Dünyada 3, Türkiye’de 5P
Sony, ekolojik düşünce yaklaşımını küresel olarak 3P şeklinde adlandırıyor. 3P’nin açılımı: Product’ın (Ürün) P’si, Process’in (Süreç) P’si ve Planet’ın (Gezegen) P’si. Anlamı ise; “Sony ürünleri, üretim süreçleri ve bunların üzerinde yaşadığımız gezegen üzerindeki potansiyel etkileri üzerinde sürekli yeniden düşünüyor ve yenilikçi değerlendirmeler yapıyor.”
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Sony Eurasia A.Ş. Genel Müdürü Mohsen Noohi şunları ifade ediyor: “Türkiye’de, dünya çapındaki 3P’ye 2P daha ekliyoruz. People – İnsan ve Place of work – Çalışma Ortamımız. Çalışanlarımıza daha iyi bir çalışma ortamı sağlamayı hedefliyoruz. Ofisimizde, günlük olarak 40 kg’lık atık kağıdın toplanarak geri dönüşümü sayesinde hayata geri kazandırılması, ayda ortalama 40 atık pilin toplanması, seyahat etmek yerine video konferansların artırılması, kağıdın çift yüzüne baskı alınması, hareket sensörlü aydınlatma sistemi kullanılması, ofisimizde toplu izin uygulaması kullanılması ve çalışanlarımıza her gün taze mevsim meyveleri ikramı gibi aktivitelerle enerji tasarrufu sağlıyoruz.”
Hedef: 15 yıl içinde enerji tüketimini yüzde 30 oranında azaltmak
Sony, kendini, ürünlerinde enerji tüketimini azaltmaya adamış durumda. 2015’in sonuna kadarki hedefi, ürünlerindeki enerji tüketimini, 2009 yılına kıyasla yüzde 30 azaltmak. Bunedenle Sony ciddi Ar-Ge yatırımları yapıyor. Örneğin, insanın yüzünü ve hareketini algılayan ve televizyonu izleyen yoksa kendini kapatan “akıllı varlık sensörüne” sahip BRAVIA EX700 serisi TV’ler, çevre dostu teknolojisi sayesinde gereksiz enerji tüketimini önlemede öncü bir rol oynuyor.
Diğer taraftan VAIO bilgisayarlar da enerjiyi çok tasarruflu kullanıyor. Örneğin VAIO F Serisi, aydınlık ortamlarda ekran parlaklığını ayarlayarak enerji tasarrufu sağlayan ortam ışık sensörü sayesinde son derece verimli çalışıyor. Ekranı anında kapatıp enerjiden tasarruf etmek için Ekran Kapatma düğmesine basmanız yeterli. Bu işlev müzik dinlerken oldukça ideal.
Sony, ürünlerinin üretiminden atık bertarafına kadar geçen tedarik zinciri süreci boyunca, tüm faaliyetlerini mümkün olduğu kadar çevre bilinci ve duyarlılığı ile gerçekleştiriyor. Sony yalnızca ‘Sony Yeşil Ortak Programı’na göre onaylanmış tedarik ortaklarıyla çalışıyor ve 2015 yılı sonuna kadar CO2 emisyon oranını, 2001 yılına kıyasla yüzde 30 oranında azaltmayı hedefliyor.
Mohsen Noohi, uzun vadedeki hedefleri ile ilgili şunu da sözlerine ekliyor: “Sony, bir işletme olarak tüm uygulamalarını çevre sorumluluğu ile gerçekleştirmek konusunda son derece kararlıdır. Uzun vadeli hedefimiz, Sony ürünleri ve iş faaliyetlerinin yaşamsal döngüsü boyunca, sıfır karbon ayak izine ulaşmaktır.”
2009’un En Yeşil Şirketi de Sony
Sürdürülebilir bir yaşam için çevreye değer katmaya yönelik çalışmaları ile Sony, aynı zamanda çevre konusunda dünyanın en büyük web sitelerinden biri olan Environmental Graffiti tarafından 2009’un En Yeşil Şirketi olarak seçilmenin haklı gururunu da yaşıyor.
Enerji ve aile bütçesinden tasarruf için ipuçları*
• Dizüstü bilgisayarınızdan müzik dinliyorsanız ekranınızı kapatın ve bir yılda mp3 çalarınızı 10.000 kez şarj edecek kadar enerji tasarrufu sağlayın.
• Birçok TV ve dizüstü bilgisayar, ekran parlaklığını değiştirmenize olanak sağlar. Parlaklığı düşürün ve 1 yılda 60 makine dolusu çamaşır yıkayacak kadar enerjiden tasarruf edin.
• TV’ler genellikle kimse izlemediğinde bile açık bırakılmaktadır. Odadan çıkarken TV’nizi kapatın ve 1 yılda bir buzdolabını 4 ay çalıştırmaya yetecek kadar enerji tasarrufu sağlayın.
• Oyun konsolları ve ev sineması sistemleri gibi bağlı cihazların sadece bir gece kapatılmasının kurutucunuzu 2 saat çalıştıracak
kadar enerji tasarrufu sağlayacağını biliyor muydunuz?
• Birçok TV’de dahili dijital tuner yer alır. Bazı modellerde tümleşik uydu veya kablolu yayın tuneri vardır. Set üstü cihazın yerine dahili tuner kullanıldığında bir mikrodalga fırını yılda 650 kez daha fazla kullanabilecek kadar enerji tasarrufu sağlanabilir.
*Hesaplama yöntemleri ve daha ayrıntılı bilgi için http://www.sony.com.tr/hub/ekoloji/energy-saving-tips adresini ziyaret ediniz.