PQI H566 Harici Sabitdisk Bu senenin başında ilk USB 3.0 testimiz dahilinde Buffalo DriveStation HD-HXU3’ı mercek altına alırken USB 3.0 arabiriminin fiyatına rağmen çok yakın zamanda yaygınlaşacağını söylemiştik. Gerçekten de bugün USB 3.0 destekli cihazları artık raflarda daha sık görüyoruz. PQI’ın 2.5 inçlik taşınabilir sabitdiski PQI H566’da bu ürünlerden biri.
USB 3.0 teknolojisine artık tüm okuyucularımızın aşina olduğuna inanıyorum. Eğer aklınızda hala soru işaretleri varsa detaylı USB 3.0 yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Önce PQI tanımayanlar için kısa bir bilgi verelim. Datastar tarafından Türkiye’yre getirilen PQI, 1997 yılında kurulan Tayvan merkezli bir donanım firması. Öncelerde hafıza modülü üretimi ile başlayan PQI şu anda DRAM modüllerine ek olarak Flash kart, harici disk (HDD/SSD), USB bellek ve çoklu ortam ürünleri sunuyor. Firma hali hazırda dünyanın en çok DRAM ve Flash ürünü üreten ilk 10 firması arasında yer alıyor.
PQI H566 firmanın USB 3.0 destekli 2.5” taşınabilir disklerinin ilk örneklerinden. Bugün 320, 500 ve 640 GB modellerini bulanan PQI H566’nın 500 GB’lık modelini mercek altına alıyoruz. Yeşil beyaz plastik bir kutuyla gelen PQI H566 beraberinde küçük bir kullanım kılavuzu, garanti belgesi, deri bir kılıf ve USB 3.0 kalbosuyla geliyor.
Metal kasasıyla sağlam bir yapıya sahip PQI H566 siyah beyaz tonlarında tasanlanmış. Oldukça sade diyebileceğimiz bu tasarım kenarlardaki parlak metal çerçeveyle kendine has bir şıklığa sahip.
Kutunun ön yüzü de oldukça sadece. Kenarlarda belli belirsiz gözüken vidalar haricinde burada sadece USB 2.0’a geri uyumlu olan USB 3.0 yuvası ve DC 5V girişi yer alıyor. Bu güç girişi eski anakartlarda tek bir USB yuvasından gelen güç yetmediği zamanlarda ikinci bir USB kablosu veya adaptor kullanarak harici diski çalıştırmanıza imkan tanıyor. Ön yüzün kasa ile birleştiği kenarın ortasında ise cihaz işlem yaparken size uyaran beyaz LED ışığı mevcut.
Modülerlik
Taşınabilir bir sabitdisk aldığınızda aslında iki ürün birden satın almış oluyorsunuz. Bunlardan biri sabitdisk, diğeri ise USB, Firewire ya da eSATA kontrolcüsünün bulunduğu harici sabitdisk kutusu. Dolayısıyla bu kutuyu diğer sabitdisklerle de kullanabilmek, kolayca söküp takabilmek de önemli.
PQI H566’ın kutusunu sökmek için garanti etiketini kaldırmanız gerekiyor. Açıkçası bu etiketi söküp takmak çok da zor değil. Etiketi kaldırdıktan sonra sağ ve soldaki küçük vidaları açtığınızda sabitdisk, USB 3.0 – SATA II kontrolcüsü ile beraber çıkıyor.
Yeni bir sabitdiski takmak içinse yine Toshiba etiketini ve arka yüzdeki iki vidayı daha sökmeniz gerek. Daha sonra SATA arabirimine sahip herhangi bir sabitdiski veya SSD’yi kutuya takabilirsiniz.
Arkadaki metal plakayı çıkardığınızda ise PQI H566’nın kontrolüsünü görebiliyorsunuz. ASMedia’ya ait bu kontrolcünün adı her ne kadar okunamasa da ASM1051 USB 3.0 kontrolcüsü olduğunu anlıyoruz. NEC’in 6$’a sattığı bir zamanda 3$’a USB 3.0 kontrolcü satan ASMedia pazara USB 3.0 çipleri konusunda oldukça iddialı giriyor diyebiliriz.
Kutunun tek eksiği darbelere karşı süspansyon görevi görecek bir mekanizmaya sahip olmaması. Her ne kadar sağlam metal kutu içerdeki diski fiziksel şartlara karşı korusa da ani şoklara karşı koruyucu ciddi bir mekanizma yok. Daha doğrusu var ama çıkardığınız Toshiba sabitdiskin üzerine yapışık lastikler olarak kutudan ayrılıyorlar. Dolayısıyla ya bu lastikleri söküp yeni sabitdiskinize yapıştırmalısınız ya da farklı bir çözüm bulmalısınız.
PQI H566’nin içinden iki adet yazılım çıkıyor. Bunlardan biri Ur-Fortress yedekleme ve şifreleme yazılımı. Bu yazılımlar klasölerinizi belli zaman aralıklarında otomatik olarak harici diske yedekleyebiliyorsunuz. İsterseniz bu yedekleme işlemine ek olarak verilerinizi AES256 algoritması kullanarak şifrelemeniz de mümkün. Böylece PQI H566’yı kaybetseniz de içindeki verilere başkalarının erişmesini engellemiş oluyorsunuz.
Elbette eğer USB 3.0 bir harici disk almışsanız performans beklentiniz yüksek demektir. PQI’ın bu beklentiyi ne kadar karşıladığını görmek için öncelikle ATTO Benchmark sonuçlarına bir göz atalım isterseniz. Bu benchmark farklı dosya boyutlarında sıralı okuma ve yazma hızlarını sunuyor.
Gördüğünüz gibi PQI H566 ortalama 79 MB/s yazma ve 80 MB/s okuma hızına sahip. Peki bu hızlar PQI H566 içindeki sabitdiskin gerçek performansına yakın mı? Yani USB 2.0’daki gibi arabirimden kaynaklanan bir darboğaz yaşıyor muyuz? Bunu anlamak için PQI H566’nın içindeki Toshiba sabitdiski sökerek doğrudan anakartın SATA II yuvasına bağladık ve testleri bir de bu şekilde gerçekleştirdik.
Gördüğünüz gibi değerler aynı. Hatta iki sabitdisk bağlı olan SATA kontrolcüyle kullanıldığında SATA bağlantısında zaman zaman az da olsa düşük sonuçlar çıkıyor. Bunun anlamı USB 3.0’ın kesinlikle bir darboğaz oluşturmadığı. Yani PQI H566’nın daha yüksek transfer hızlarını da destekleyebiliyor. Sağlama yapmak için benzer bir testi bir de HD Tune ile gerçekleştirdik.
Gördüğünüz gibi USB 3.0 bağlantısında ortalama 67,5 MB/s’lik bir okuma hızı ve 16.4 ms’lik bir erişim süresi tespit ediyoruz.
PQI H566’nın içindeki Toshiba sabitdiski SATA II yuvasından test sistemine bağladığımızda elde ettiğimiz sonuçlar da aynı.
Sınırın tam olarak ne olduğunu anlamak için PQI H566’nın içine SSD Karşılaştırma yazımızda test ettiğimiz Corsair’in 266 MB/s okuma ve 190 MB/s yazma hızına sahip Corsair X128 SSD’sini taktık.
Tam bu noktada USB 3.0 bağlantısının bir yavaşlamaya neden olduğunu görüyoruz. Teorik olarak USB 3.0 625 MB/s’lik bir transfer hızı sunsa da aynı USB 2.0 da olduğu gibi bu rakam iyimser bir rakam. USB 2.0 spesifikasyonları 60 MB/s’lik transfer hızı vaadetse de şimdiye kadar şahit olduğumuz en yüksek hız 36 MB/s oldu. Aynı tablo USB 3.0’da da geçerli. Şu an terorik maksimuma yaklaşmış bile değiliz.
Açıkçası sınırlamanın Asmedia’nın kontrolcüsünden mi yoksa anakartın üzerindeki NEC kontrolcüden mi kaynaklandığını bilmek şu an mümkün değil. Buna karşın hali hazırda USB 3.0 destekleyen anakartların neredeyse tamamının NEC kontrolcüye sahip olduğunu düşünürseniz PQI H566’nın sınırı da bir süre için bu olacaktır. Tabii bu düşük bir hız anlamına kesinlikle gelmiyor. 175 MB/s yazma ve 202 MB/s okuma hızı çoğu kullanıcının beklentisinin kat ve kat üstünde bir bantgenişliği.
Elbette PQI H566’ü bağladığınız her bilgisayardan USB 3.0 yuvası bulunmayacaktır. Böyle bir durumda elde edeceğiniz transfer hızlarını ise aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi hızlar neredeyse yarı yarıya düşüyor. Buna karşın USB 2.0 performansının da oldukça yüksek olduğunu söylemeliyiz. Orta kalite bir USB 2.0 harici diskte elde edeceğiniz transfer hızları 30 MB/s’yi genelde geçmez. PQI H566 USB 2.0 arabiriminde de yüksek transfer hızları sunuyor.
Günümüzde veriler artık 3-5 MB ile sınırlı değil. En basitinden film arşivinizden bir DVD aktarmak istediğinizde USB 2.0 arabirimi ile 2 dakikanın üzerinde bir süre beklemeniz gerek. Bu ömür törpüsü haline gelen süreler USB 3.0’ın adım adım yaklaşan hakimiyetinin başlıca sebeplerinden biri. PQI H566 USB 3.0 destekleyen harici disklerin ilk örneklerinden. Fiyatı ise 100 dolarlık benzer kapasitedeki USB 2.0 harici disklerden yaklaşık 50 dolar daha fazla. Bu noktada hız ihtiyacınızın bu ekstraya değip değmeyeceğine karar vermelisiniz. Değerlendirmeyi yaparken yüksek tranfer hızlarına ulaşmak için anakartınızda da USB 3.0 arabirimi olması gerektiğini unutmayın. Başka unutmamanız gereken nokta ise PQI H566’nın USB 2.0’dan bağlandığında da rakipleriyle karşılaştırıldığında en yüksek performanslardan birini vermesi. Eğer kararınız hız tarafından çıkarsa 149$ + KDV’ye satılan PQI H566’yı tavsiye edebiliriz.