
Microsoft’un ARM tabanlı Surface tableti çıkalı birkaç hafta oluyor. Şirketin kendi cihazını çıkarmasının ardında OEM ortaklarına güvenmediği yönünde dedikodular var. Zira Microsoft, iPad karşısında güçlü bir rakip olmayı planlıyor.
Sektörden sesler, OEM üreticilerle yaşamsal bağı olan Microsoft’un kendi bindiği dalı kesmek üzere olduğunu söylüyorlar. Zira bazı üreticiler benzer tabletlerin üretimine başlamaktan vazgeçti. Bunlar arasında Windows 8 tablet üretim planlarını rafa kaldıran HP de bulunuyor.
Ancak Microsoft kurucularından Bill Gates, yaptığı bir röportajda Microsoft’un kendi cihazının ve OEM cihazların bir arada var olabileceğini söylerken zengin bir ekosistem içinde öne çıkan cihazların, tablet ve PC arasındaki farkı belirginleştirdiğini belirtiyor. (bu arada; Microsoft çalışanları, cihazın adını yanlış okuyorsunuz. Sörfeys değil, sörfıs).
Gates’in açıklaması, şirketin cihazı üretmesinin arkasındaki fikrin ne olduğunu da bir anlamda anlatıyor. Bir referans tasarım belirleyerek diğer üreticilerin bu tasarımdan esinlenmesini sağlamak.

