
Gartner araştırma şirketinin raporuna göre Nisan-Haziran aralığındaki akıllı telefon satışları 225 milyona ulaştı. Bu rakam önceki yıla oranla %46.5 daha yüksek. Diğer mobil telefon satışları ise 210 milyon ile %21 düşüş gösterdi. Dünya genelinde (akıllı olmayanlar dahil) telefon satışları da 435 milyon adet olarak kaydedildi.
Akıllı telefon satışlarında en çok büyüme kaydeden bölgelerin Asya, Latin Amerika ve Doğu Avrupa olduğu bildiriliyor.
2013 ikinci çeyreğinde tüm mobil telefon satışları arasında akıllı telefonlar %51.8′lik bir paya sahip. Böylece ilk kez akıllı telefon satışları diğer mobil telefon satışlarını geçmiş durumda.
Bazı analistler, giriş seviyesi akıllı telefonların pazarda son birkaç ayda artmasının satışlardaki patlamanın ana sebebi olduğu görüşündeler. Samsung, LG, Huawei ve ZTE gibi firmaların özellikle gelişmekte olan ülkelerde düşük bütçelere yönelik giriş seviyesi alternatifi sunmaları nedeniyle önümüzdeki 5-10 yıl içinde akıllı telefon harici mobil cihazların piyasada tutunmakta çok zorlanacağı da bildiriliyor. Servis sağlayıcıların ön ödemeli (kontörlü) veri planları sunmalarının da faturalarının yükselmesinden korkan kullanıcılar için cazip olduğunu ve bu alternatifin kullanıcı tabanının güçlenmesini sağladığı biliniyor.
Samsung akıllı telefon pazarında en büyük payı korurken Apple’ın pazar payı geçtiğimiz yıla oranla %18.8′den %14.4′e düşmüş durumda. İşletim sistemi tarafında ise doğal olarak Android pazarın %79′una hükmediyor. iOS %14.2′lik bir pay yakalarken ilk kez Microsoft’un Windows Phone işletim sistemi Blacberry OS’u geçerek 3. sıraya yerleşti.
Dünyanın en büyük PC üreticisi Lenovo da akıllı telefon pazarındaki agresif hamleleri ile bu yıl varlığını gösterdi.

