Ana SayfaEkran KartıLisuan 7G100 Extreme FE'nin performansı sınıfta kaldı

Lisuan 7G100 Extreme FE’nin performansı sınıfta kaldı

Lisuan Tech, Çin pazarına yönelik yeni oyuncu ekran kartı 7G100 Extreme Founders Edition modelini yaklaşık $500 fiyatla satışa sundu. Kart, şirketin 6nm üretim sürecindeki 7G106 GPU’sunu temel alıyor ve oyun odaklı ilk gerçek tüketici tasarımı olarak konumlandırılıyor. Ancak lansman sonrası paylaşılan ilk bağımsız testler, beklentilerin gerisinde kalan bir tablo ortaya koyuyor.

Teknik tarafta 7G100 Extreme, 192-bit bellek veri yolu üzerinden çalışan 12 GB GDDR6 belleğe sahip. Kart PCIe 4.0 x16 desteği sunuyor; 192 TMU, 96 ROP ve en fazla 225W TDP ile geliyor. Güç beslemesi tek bir 12-pin konnektör üzerinden sağlanıyor. Tasarım tarafında çift slot kalınlığında, üç fanlı bir soğutucu kullanılıyor. Görüntü çıkışları ise dört adet DisplayPort 1.4a ile sınırlandırılmış.

A Lisuan Extreme Founders Edition graphics card is displayed alongside a metal card marked 'NO.055/999'.

Multimedya ve yazılım desteği kağıt üzerinde güncel görünüyor. Kart; 8K60Hz HDR Freesync, AV1 4K@30 FPS Encode, HEVC 8K@30 FPS Encode ve AVI/HEVC 8K/60 FPS Decode özelliklerini destekliyor. API tarafında da DX12, Vulkan 1.3, OpenGL 4.6 ve OpenCL 3.0 desteği sunuluyor. Ayrıca GPU’nun Microsoft WHQL sertifikası alan ilk yerli çözümlerden biri olduğu belirtiliyor.

Asıl sorun performans tarafında ortaya çıkıyor. Önceki sentetik test demolarında kartın RTX 4060 seviyesine yaklaşabileceği düşünülüyordu. Fakat gerçek oyun testlerinde sonuçlar belirgin biçimde daha düşük. 3DMark ölçümlerinde kartın RTX 3060 ile benzer ya da daha düşük seviyede kaldığı görülüyor. Oyunlarda fark daha da açılıyor.

A Lisuan Extreme Founders Edition graphics card with a distinctive silver design and visible fan, marked with a serial number 'NO.055/999'.

Örneğin Cyberpunk 2077’de 1080p çözünürlükte ortalama 88 FPS elde edilirken, RX 6600 XT aynı senaryoda 200 FPS’nin üzerine çıkabiliyor. Forza Horizon 5’te 48 FPS, Red Dead Redemption 2’de 51 FPS, The Witcher 3: Wild Hunt’ta ise 57 FPS ortalamaları raporlanmış durumda. Birçok oyunda RTX 4060, Arc B580 ve RX 6600 XT gibi 3 ila 5 yıllık ya da benzer sınıftaki kartların bariz şekilde gerisinde kalıyor.

Olumlu tarafta, oyun uyumluluğunda büyük çökme sorunlarının görülmemesi dikkat çekiyor. Oyunlar çalışıyor, ancak akıcılık tarafında ciddi sıkıntılar var. Donanımsal Ray Tracing desteği bulunmuyor; ayrıca takılmalar ve zayıf frame-pacing de rapor edilmiş durumda. Bunların bir kısmı sürücü güncellemeleriyle iyileşebilir, ancak mevcut haliyle ürünün başlangıç seviyesi etkileyici değil.

Two graphics cards with 'M8 Extreme' branding and visible PCIe connectors are shown on a dark background.

Fiyatlandırma da tabloyu zorlaştırıyor. Founders Edition sürümü JD üzerinde 3299 RMB fiyatla listelenmiş ve bu yaklaşık $500 seviyesine denk geliyor. Ön sipariş için belirtilen 2969 RMB fiyat bile, sunulan performans düşünüldüğünde yüksek kalıyor. Aynı pazarda bazı RTX 5060 Ti modellerinin 2999-3099 RMB aralığında bulunabilmesi ve Arc B580’nin daha düşük fiyata daha güçlü bir alternatif sunması, 7G100 Extreme’in rekabet gücünü iyice azaltıyor.

HWM
HWMhttps://hardwaremania.com
Yoda is a revered former Jedi Master who spent the last years of his life on Dagobah. The nine-hundred-year-old Jedi master trained Jedi knights for eight centuries.
Benzer İçerikler

Haberler

- Advertisment -

Son Yorumlar

- Advertisment -