21.4 C
İstanbul
19 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerSpaceX, Yeni Bir Rekor Kırarak NASA’yı Geride Bıraktı

SpaceX, Yeni Bir Rekor Kırarak NASA’yı Geride Bıraktı

SpaceX, tarihi NASA Kennedy Uzay Merkezi'ndeki 39A Fırlatma Kompleksi'nden 74. Falcon 9 roketini başarıyla fırlatarak Space Shuttle görev sayısını geride bıraktı.

SpaceX, tarihi NASA Kennedy Uzay Merkezi’nde bulunan 39A Fırlatma Kompleksi’nden 74. Falcon 9 roketini başarıyla fırlattı. Çarşamba günü gerçekleştirilen bu fırlatma, Falcon 9 ve Falcon Heavy roketlerinin birleşimiyle, bu fırlatma platformundan yapılan Space Shuttle görevlerinin toplam sayısını geçti.

SpaceX, bu başarısını Starlink 6-56 göreviyle taçlandırdı. Görev, yerel saatle 14:42’de başladı ve bu fırlatma, SpaceX’in Kennedy Uzay Merkezi’ndeki platformundan gerçekleştirdiği 83. orbital fırlatmayı işaret etti. Bu sayı, 30 yıl süren Shuttle programı boyunca gerçekleştirilen 82 fırlatmadan bir fazla.

Görevin desteklediği ilk aşama roketi, SpaceX filosunda B1083 kuyruk numarasına sahip olan roket, daha önce Uluslararası Uzay İstasyonu’na Crew-8 görevini ve Starlink 6-48 misyonunu başarıyla taşımıştı. Fırlatmadan sekiz dakika sonra, roketin ilk aşaması, ‘A Shortfall of Gravitas’ adlı insansız hava aracına başarılı bir şekilde iniş yaptı.

Bu iniş, A Shortfall of Gravitas için 68. booster inişi ve SpaceX için bugüne kadar gerçekleştirilen 305. ilk aşama inişi oldu.

Öte yandan, SpaceX Çarşamba öğleden sonra görevi, düşük Dünya yörüngesine 23 yeni Starlink uydusu daha ekleyerek genişleyen uydu filosunu büyüttü. 2024 yılında şimdiye kadar 31 fırlatmada toplam 702 Starlink uydusu fırlatı. Bu görevlerin devamında, SpaceX, California’daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden fırlatılacak Starlink 8-2 göreviyle düşük Dünya yörüngesine 20 uydu daha eklemeyi hedefliyor.

Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -