21.4 C
İstanbul
19 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaTeknolojiTSMC'nin Litografi Makineleri Çin'in İşgali Durumunda Uzaktan Kapatılabiliyor!

TSMC’nin Litografi Makineleri Çin’in İşgali Durumunda Uzaktan Kapatılabiliyor!

Geçtiğimiz birkaç yılda, Çin ordusunun işgali durumunda TSMC’nin yarı iletken fabrikalarına ne olacağı konusunda pek çok spekülasyon yapıldı. TSMC, Tayvan tesislerinde dünyanın en gelişmiş çiplerini üretiyor, dolayısıyla bu fabrikaların düşman bir güç tarafından ele geçirilmesi veya kontrol edilmesi ihtimali, dikkate alınması hoş bir senaryo değil. Ancak şimdi ilk kez makinelerin uzaktan durdurulabileceği ortaya çıktı, bu da olası bir olumsuz senaryoda bu cihazların kapatılabileceği anlamına geliyor.

TSMC’nin makineleri hakkındaki bu açıklama, “konuya aşina” birkaç kişiyle konuştuklarını söyleyen Bloomberg muhabirlerinden geldi. Hollandalı ASML şirketi, TSMC’nin kullandığı makineleri üretiyor ve TSMC’nin kullandığı donanıma doğrudan bir kapatma anahtarı yerleştiriyor. Rapor, ABD’li yetkililerin ASML’ye Çin’in TSMC’ye yönelik saldırganlığıyla ilgili endişelerle yaklaştığını ve ASML’nin onlara gerekirse makineleri uzaktan devre dışı bırakabileceğine dair güvence verdiğini belirtiyor.

Raporda, ASML’nin aşırı ultraviyole (EUV) litografi makinelerinin bir kapatma modu içerdiği, çünkü bakım veya güncelleme için düzenli olarak kapatılması gerektiği belirtiliyor. ASML, Hollanda’da bu modu, gerekirse bir acil anahtar işlevi görecek şekilde tetikleyebilir. Özel olarak TSMC için üretilmemiştir ve TSMC’nin dünyanın en büyük müşterisi olduğu tüm EUV makinelerine dahil edilmiştir. ASML’nin şu anda bu makineleri Çin’e satması yasak.

Ağustos 2022’de Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etmesi, Çin’in Batı’yı gerilimi tırmandırmakla suçlamasına neden oldu. Bu gezi sırasında TSMC Başkanı bir röportajda, Çin’in küçük adayı işgal etmesi durumunda fabrikalarının “çalışamaz” hale geleceğini, dolayısıyla o sırada kastettiği şeyin belki de bu uzaktan kapatma yeteneği olduğunu söyledi.

ABD Ticaret Bakanı’na göre, TSMC’nin tamamen kapatılması, Çin’in tesisleri kontrol etmesindense tercih edilebilir olsa da, böyle bir hareketin etkisi hâlâ “yıkıcı” olacaktır . Kapanma aynı zamanda Çin’in makineleri söküp tersine mühendislik yapmasını da engellemeyecektir; bu, eski bir ABD Ulusal Güvenlik Danışmanının, bir işgal meydana gelmesi durumunda ABD’nin fabrikaları yok edeceğini söylemesinin nedeni olabilir . Eski yetkili, Çin’in saldırganlığının ardından “Sağlam olacaklarını hayal edemiyorum” dedi.

HWM
HWMhttps://hardwaremania.com
Yoda is a revered former Jedi Master who spent the last years of his life on Dagobah. The nine-hundred-year-old Jedi master trained Jedi knights for eight centuries.
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -