21.4 C
İstanbul
19 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerElektrikli Hava Taksiler 2026'da Güney Kore'de Uçuşa Geçiyor

Elektrikli Hava Taksiler 2026’da Güney Kore’de Uçuşa Geçiyor

Archer Aviation, 2026'dan itibaren Güney Kore'de elektrikli hava taksi hizmetini başlatıyor! Kakao Mobility ile yapılan ortaklık sayesinde Seul'de yeni nesil hava taşımacılığına hazır olun.

Archer Aviation, elektrikli hava taksi uçuşlarını 2026 yılında Güney Kore’ye getirmek amacıyla ulaşım ve park hizmetleri sunan Kakao Mobility ile ortaklık kurdu. Şirketin uçaklarını zamanında geliştirebilmesi halinde, bu hamle uluslararası stratejilerinin bir parçası olarak Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan’da da ticari lansmanlarını gerçekleştirecek.

Archer ve Kakao Mobility’nin Anlaşması

Archer’ın bu son anlaşmasına göre, Kakao Mobility, Archer’ın Midnight adlı elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) uçaklarını sahiplenip işletmeyi planlıyor ve bu uçakları Seul’deki Kakao T mobil uygulamasının 30 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısına hava taksi hizmeti olarak sunmayı hedefliyor. Midnight uçaklarının 100 mil menzile sahip olduğu ve ortalama seyahat mesafesinin yaklaşık 20 mil olduğu belirtildi. Araç, 1.000 pounddan fazla yük kapasitesine sahip olup, pilot dışında dört yolcu taşıyabiliyor. Ancak, araç hâlâ geliştirme aşamasında ve henüz FAA sertifikası almadı.

Güney Kore Hükümeti ile İşbirliği

Kakao ve Archer, Güney Kore hükümeti tarafından yönetilen ve trafik sıkışıklığı ve hava kirliliği gibi sorunları ele alabilecek UAM (Urban Air Mobility) ticari teknolojilerini geliştirmeyi ve test etmeyi amaçlayan K-UAM Büyük Mücadelesi’ne ortak olarak katılıyor. Bu mücadelenin doruk noktası, 2024’ün sonlarında Güney Kore’de Archer’ın uçaklarının halka açık bir gösterimi olacak.

Mali Destek ve Siparişler

Archer’ın Kore’deki erken ticarileştirme çabalarına yardımcı olmak amacıyla, Kakao bu yıl şirkete 7 milyon dolar sağlıyor ve 2025’in ilk çeyreğinde ikinci bir taksit planlanıyor. Toplamda, Kakao, yaklaşık 250 milyon dolar değerinde 50’ye kadar Midnight uçak satın almayı kabul etti. Archer, bu siparişlerin tamamını ne zaman yerine getirmeyi beklediği veya ilk birkaçını ne zaman teslim edeceği konusunda daha fazla ayrıntı vermedi.

Archer’ın Diğer Pazarlar ve Gelecek Planları

Şirket, eVTOL’lerini seri üretmek ve ek 150 milyon dolara kadar sermaye sağlamak için otomobil üreticisi Stellantis ile bir anlaşma yapmış durumda. Bununla birlikte, Archer bu iş birliği ile ilgili tüm maliyetleri üstlenmek zorunda. 2024’ün ilk çeyreğinde, Archer Ar-Ge harcamalarında 83.5 milyon dolar harcadı ve kuruluşundan bu yana yaklaşık 807.4 milyon dolar zarar etti. Bu zararlar, Archer’ın araç teslim etmeyi ve hava taksi ağları kurmayı hedeflediği önümüzdeki birkaç yıl boyunca devam edecek.

Archer ayrıca, 2025 yılında United Airlines ve sabit üs operatörü Atlantic ile ortaklık kurarak Miami ve San Francisco’da hava taksi hizmetlerini başlatmayı planladığını duyurdu, ancak bu planlı lansmanlarla ilgili henüz güncelleme sağlamadı.

Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -