21.4 C
İstanbul
19 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerIntel 3nm Teknolojisi Yüksek Hacimli Üretime Geçti

Intel 3nm Teknolojisi Yüksek Hacimli Üretime Geçti

Intel, yeni 3nm sınıfı işlem teknolojisi Intel 3'ü yüksek hacimli üretime geçirdi. Bu teknoloji, veri merkezleri için yüksek performanslı işlemciler üretmeyi hedefliyor ve gelecekte geniş bir uygulama yelpazesi için kullanılacak.

Intel, yaptığı açıklamayla, Intel 3 adını verdiği 3nm sınıfı işlem teknolojisinin iki tesiste yüksek hacimli üretime geçtiğini ve yeni üretim nodu hakkında ek detaylar sağladığını belirtti. Bu yeni süreç, hem daha yüksek performans hem de daha yüksek transistör yoğunluğu sunarken, ultra yüksek performans uygulamaları için 1.2V voltaj desteklemektedir. Bu node, Intel’in kendi ürünleri ve dökümhane müşterileri için tasarlanmıştır ve önümüzdeki yıllarda gelişmeye devam edecektir.

Üretim ve Performans Artışı

Intel Foundry Technology Development Başkan Yardımcısı Walid Hafez, “Intel 3, Oregon ve İrlanda’daki fabrikalarımızda yüksek hacimli üretime geçti. Bu süreç, yeni Xeon 6 ‘Sierra Forest’ ve ‘Granite Rapids’ işlemcilerini de kapsıyor” dedi.

Intel 3 üretim süreci, Intel 4’e kıyasla yenilenmiş transistörler, güç iletim devreleri ve tasarım optimizasyonu ile önde gelen performans gereksinimlerine hitap etmek üzere konumlandırılmıştır. Bu üretim nodu, hem <0.6V düşük voltajı hem de >1.3V yüksek voltajı destekleyerek maksimum yükler için optimize edilmiştir. Performans açısından, Intel, bu yeni nodun aynı güç ve transistör yoğunluğunda %18 daha yüksek performans sağlayacağını vaat ediyor.

Yüksek Yoğunluk ve Performans

En iyi performans ve yoğunluk kombinasyonunu elde etmek için çip tasarımcılarının 240nm yüksek performans ve 210nm yüksek yoğunluk kitaplıklarının bir kombinasyonunu kullanmaları gerekmektedir. Ayrıca, Intel müşterileri üç metal yığını arasından seçim yapabilirler: maliyetler için 14 katman, performans ve maliyet arasında optimal denge için 18 katman ve daha yüksek performans için 21 metal katman.

Gelecek Planları

Şu an için Intel, 3nm sınıfı işlem teknolojisini veri merkezleri için Xeon 6 işlemcilerini üretmek için kullanacak. Gelecekte, Intel Foundry bu üretim nodunu müşterileri için veri merkezi sınıfı işlemciler üretmek amacıyla da kullanacak.

Intel, baz Intel 3’e ek olarak, silikon via’larını destekleyen ve baz die olarak kullanılabilecek Intel 3T’yi de sunacak. Gelecekte, yonga setleri ve depolama uygulamaları için özelliklerle geliştirilmiş Intel 3-E ve AI/HPC ve genel amaçlı PC’ler gibi çeşitli iş yükleri için performansla geliştirilmiş Intel 3-PT’yi de sunacak.

Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -