21.4 C
İstanbul
19 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerMicrosoft, 27 Yıl Önce Bugün 150 Milyon Dolar Yatırım Yaparak Apple'ın Beklenmedik...

Microsoft, 27 Yıl Önce Bugün 150 Milyon Dolar Yatırım Yaparak Apple’ın Beklenmedik Kurtarıcısı Olmuştu

Apple, 1990’ların ortalarında rekabete ayak uydurmak için mücadele etti ve bu da şirketin devasa mali darbeler almasına ve olası bir iflasın pençesine düşmesine yol açtı. 1997’de, Kaliforniya merkezli firma Microsoft ve IBM’e anlamlı bir yanıt veremediği için 1 milyar dolarlık devasa bir kayba tanık oldu. Apple işleri tersine çevirmeye çalıştı ancak taşınabilir Newton’un piyasaya sürülmesi yeterli ilgiyi görmedi, ayrıca System 7 işletim sisteminin Windows 95’e kıyasla eski olduğunu da söylemeye gerek yok.

Kısacası, teknoloji firmasının yöneticileri muhtemelen başka yerlerde kazançlı pozisyonlara bakmayı düşünüyorlardı, ancak en beklenmedik kuruluş olan Microsoft geldi ve 6 Ağustos 1997’de, yani bugün 27 yıl önce, artık trilyon dolarlık dev şirkete 150 milyon dolar yatırım yaptı. Bazı sektör gözlemcileri, bu fon enjeksiyonunun Apple’ın iflas etmesini engellediğine inanırken, diğerleri o dönemde durumu pek de iyi idare etmediğini belirtti.

Microsoft ve Apple arasındaki anlaşma Steve Jobs tarafından 1997 MacWorld Expo’da duyuruldu ve Jobs yatırımın genel Mac yazılım pazarının büyümesine yardımcı olacağını belirtti. Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates de uydu bağlantısıyla etkinlikte yer alarak kitleler arasında Apple ve Microsoft’un sağlıklı bir iş ilişkisine başlayacağı inancını pekiştirdi. Yazılım konglomerası ayrıca en az yarım on yıl boyunca Mac için Microsoft Office gibi üretkenliğe odaklı uygulamaların geliştirilmesine devam etmeyi kabul etti.

Yatırıma gelince, 150 milyon dolar oy hakkı olmayan Apple hissesi satın almak için kullanıldı ve Microsoft’un toplam piyasa değerinin sadece bir kısmıydı. Ancak, binlerce kişi muhtemelen bir rakibin neden parasal bir can simidi uzattığını ve Apple’ın iflas ilan edildikten sonra unutulup gitmesinin daha kolay olup olmayacağını düşünüyor. Eh, Microsoft bu hareketi kalbinin iyiliğinden yapmadı ve yatırımı kendi amaçlarına hizmet etti.

Örneğin, daha önce de belirtildiği gibi, Microsoft, Mac için Office uygulamaları geliştirmeyi kabul etti ve bu da Apple bu birimlerden birini her sattığında gelirine katkıda bulundu. İkincisi iflas etseydi, Microsoft, satılacak daha fazla Mac olmayacağı için listesinden bir gelir akışını silmek zorunda kalacaktı. Bir diğer neden de, o sırada yazılım devinin bir antitröst davasıyla karşı karşıya olması ve düzenleyicilerin Microsoft’un Apple’ı yok olmaya zorladığını görmeleri durumunda, onu daha yakından takip edecek olmalarıydı.

HWM
HWMhttps://hardwaremania.com
Yoda is a revered former Jedi Master who spent the last years of his life on Dagobah. The nine-hundred-year-old Jedi master trained Jedi knights for eight centuries.
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -