21.4 C
İstanbul
19 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaYapay ZekaWall Street Yapay Zekanın Para Kazanıp Kazanamayacağını Merak Ediyor

Wall Street Yapay Zekanın Para Kazanıp Kazanamayacağını Merak Ediyor

ChatGPT’nin bir yapay zeka silahlanma yarışını başlatmasından bu yana geçen 18 ayda, teknoloji devleri teknolojinin her sektörde devrim yaratmaya hazır olduğunu vaat ettiler ve bunu büyük yapay zeka modellerini çalıştırmak için gereken veri merkezleri ve yarı iletkenlere onlarca milyar dolar harcamak için gerekçe olarak kullandılar.

Bu vizyonla karşılaştırıldığında, şu ana kadar piyasaya sürdükleri ürünler biraz önemsiz görünüyor. Para kazanmaya yönelik net bir yolu olmayan sohbet robotları , yapay zeka kodlaması ve müşteri hizmetleri gibi maliyet tasarrufu önlemleri ve bazen işleri karıştıran yapay zeka destekli arama vs.

Ancak Büyük Teknoloji şirketlerinin harcadıkları milyarlarca dolara karşılık yapay zekadan veya karlı yeni ürünlerden elde ettikleri önemli gelirler açısından gösterdikleri pek bir şey yok ve yatırımcılar tedirgin olmaya başlıyor.

Amazon’un perşembe günü etkileyici olmayan kazançları ve görünümü, esas işinin de engellerle karşılaştığı bir zamanda, gösterilecek çok fazla bir şey olmadan AI’ya çok fazla harcama yaptığı endişelerine bağlanabilir . Bu, hisseyi Cuma günü yaklaşık %9 düşürdü. Intel’in hissesi, şirketin perşembe gecesi AI dalgasına uyum sağlamak için büyük harcamalar yaptıktan sonra, şimdi 10 milyar dolarlık maliyet kesintisi yaparak ve on binlerce işçiyi işten çıkararak işleri dizginlemeye çalıştığını söylemesinin ardından Cuma günü %25 düştü.

Kısacası, yatırımcıların korkuları şu şekilde özetlenebilir: Tüm bunlar gerçekten bir şeye değer mi? Yoksa endüstrinin sonsuz büyüme hayallerini geri getirmek için peşinde koştuğu parlak bir nesne mi, yoksa onu terk edip bir sonraki büyük şeye mi geçiyor?

Morgan Stanley analisti Keith Weiss’ın Microsoft’un kazanç çağrısında belirttiği gibi: “Şu anda, üretken yapay zeka etrafındaki (sermaye harcaması) gereklilikleri ve bunun paraya dönüştürülüp dönüştürülmeyeceği konusunda sektörde şiddetli bir tartışma var.”

UBS analisti Steven Ju, Google CEO’su Sundar Pichai’ye yapay zekanın “gelir yaratmaya yardımcı olmasının … (ve) zaman içinde daha fazla değer yaratmasının, sadece maliyetleri düşürmekten daha uzun süreceğini” sordu.

Goldman Sachs’ın geçen hafta yayınladığı bir raporda ise üretken yapay zekada “çok fazla harcama, çok az fayda” olup olmadığı soruldu.

Hem Google hem de Microsoft’un hisseleri, kazanç raporlarının ardından düşüşe geçti; bu, yatırımcıların büyük AI yatırımlarının beklenenden çok daha iyi sonuçlara yol açmamasından duydukları hoşnutsuzluğun bir işareti. Geçtiğimiz çeyrekte benzer hissedar hayal kırıklığı yaşayan Meta , bu sefer AI yatırımlarının en azından temel işine nasıl katkıda bulunduğunu göstererek aynı kaderi yaşamaktan kurtuldu; buna şirketlerin AI araçlarıyla kolayca ilgi çekici reklamlar yapmalarını sağlamak da dahildi.

Hatta bazı yatırımcılar, DA Davidson analisti Gil Luria’nın CNN’e yaptığı açıklamaya göre, bu çeyrekte teknoloji devlerinin “Yapay Zeka’nın bekledikleri getiriyi sağlamaması” nedeniyle yapay zeka altyapısı yatırımlarından çekilme sinyali vermeye başlayacaklarını öngörmüşlerdi.

Tam tersi oldu – Google, Microsoft ve Meta, umut ettikleri bir yapay zeka geleceği için temelleri atarken daha da fazla harcama yapmayı planladıklarını işaret ettiler. Meta, şimdi tam yıllık sermaye harcamalarının 37 ila 40 milyar dolar arasında olmasını beklediğini ve rehberliğin alt ucunu 2 milyar dolar artırdığını söyledi. Microsoft, 2025 mali yılında 2024’teki 56 milyar dolarlık sermaye harcamasından daha fazlasını harcamayı beklediğini söyledi. Google, bu yıl her çeyrekte 12 milyar dolar “eşit veya üzerinde” sermaye harcaması harcaması öngördü. (Son derece zengin şirketler için bile, bunlar büyük rakamlar – Google için, ikinci çeyrek sermaye harcamaları toplam satışlarının yaklaşık %17’sine ulaştı).

Ve teknoloji liderleri ihtiyaç duydukları şeyin daha fazla zaman olduğunu söylüyorlar; çok daha fazla zaman.

Microsoft CFO’su Amy Hood, şirketin kazanç görüşmesinde, veri merkezi yatırımlarının “önümüzdeki 15 yıl ve sonrasında” yapay zeka teknolojisinin paraya dönüştürülmesini desteklemesinin beklendiğini söyledi.

Benzer şekilde Meta, CFO Susan Li analistlere, “üretken AI’dan elde edilen getirilerin daha uzun bir zaman diliminde gelmesini” bekliyor. Şöyle ekledi: “Gen AI, çok daha erken olduğumuz yer… Gen AI ürünlerimizin ’24’te gelirin anlamlı bir itici gücü olmasını beklemiyoruz. Ancak, yatırımımızdan sağlam bir getiri elde etmemizi sağlayacak yeni gelir fırsatlarının zamanla açılacağını umuyoruz.”

Luria, “Şimdi yatırım yapacaksanız ve 10 ila 15 yıl içinde getiri elde edecekseniz, bu bir girişim yatırımıdır, halka açık bir şirket yatırımı değildir,” dedi. “Halka açık şirketler için, yatırım getirisini çok daha kısa zaman dilimlerinde elde etmeyi bekliyoruz. Bu da rahatsızlığa neden oluyor, çünkü şu anda bu yatırımlara yakın bir yerde haklı çıkarmak için ihtiyaç duyacağımız türden uygulamalar ve uygulamalardan elde edilen geliri görmüyoruz.”

Bazı yatırımcılar ise yapay zeka yatırımlarının hiç karşılığını alıp almayacağını sorguluyor. Goldman Sachs analisti Jim Covello geçen haftaki raporunda “teknolojinin maliyetleri haklı çıkaracak karmaşık sorunları çözmek için tasarlanmadığını” savundu .

Yapay zeka ürünlerinin meyve vermesinin ne kadar uzun sürebileceğine dair bir örnek olarak Tesla’nın yapay zeka tabanlı “tam otonom sürüş” teknolojisini ele alalım. Tesla, sürücü destek teknolojisini 2015’ten beri şirketin iş planının anahtarı olarak sattı ve sürekli olarak kısa bir zaman dilimi içinde tamamen yetenekli olacağına söz verdi. Ancak FSD, bir şeyler ters giderse direksiyonu devralabilecek dikkatli bir insan sürücüye ihtiyaç duyuyor ve Tesla müşterilerine ilk kez sunulmasından yaklaşık dört yıl sonra bile düzenli olarak güvenlik endişeleriyle boğuşuyor .

Şimdilik, teknoloji CEO’ları, Google’ın Pichai’sinin geçen haftaki kazanç çağrısında söylediği gibi, “yetersiz yatırım riskinin aşırı yatırım riskinden önemli ölçüde daha fazla” olduğu konusunda hemfikir görünüyor (benzer bir cümle, Meta CEO’su Mark Zuckerberg tarafından şirketinin çağrısı sırasında tekrarlandı). Veri merkezlerinin inşa edilmesi zaman alır ve eğer birisi AI yarışında galip gelecekse, hiçbir şirket sadece yeterli bilgi işlem kapasitesine sahip olmadığı için zirveye ulaşma şansını kaçırmak istemez. Ve temel işlerinden yeterince kazanıyorlar ki yatırımcılar şimdilik harcamalara katlanacaklardır.

Ancak yakın bir zamanda -Luria’nın tahminine göre bu yılın sonları veya gelecek yılın başlarında- yatırımcıların altyapı yatırımlarından çekilmeleri ve gelir büyümesinin telafi etmesine izin vermeleri yönündeki baskı, teknoloji liderlerini geri çekilmeye sevk edecek kadar güçlü olacak.

HWM
HWMhttps://hardwaremania.com
Yoda is a revered former Jedi Master who spent the last years of his life on Dagobah. The nine-hundred-year-old Jedi master trained Jedi knights for eight centuries.
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -