Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dr. Kristalina Georgieva, yapay zekanın (AI) uluslararası iş gücü piyasası üzerinde önemli bir etkisi olabileceği konusunda uyardı. Georgieva, İsviçre Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü tarafından düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, gelişmiş ekonomilerdeki her 10 iş ilanından 6’sının bu durumdan etkilenebileceğini belirtti.
Reuters’ın haberine göre, Georgieva, bu etkinin önümüzdeki iki yıl içinde hissedilebileceğini vurgulayarak, “İnsanları ve işletmeleri buna hazırlamak için çok az zamanımız var” dedi. “Eğer iyi yönetirsek, bu durum verimlilikte muazzam bir artış sağlayabilir, ancak aynı zamanda daha fazla yanlış bilgi ve toplumsal eşitsizlik de yaratabilir.”
Yapay Zekanın Getirdiği Tehditler ve Fırsatlar
Microsoft tarafından yapılan son bir anket, çalışanların yaklaşık %50’sinin yapay zekanın iş güvenliklerini etkileyeceğinden endişe duyduğunu ortaya koydu. 2023 Yıllık İş Trend Endeksi’ne göre, 31 ülkeden 31.000 katılımcının %75’i iş yerinde yapay zeka kullanıyor ve bu teknolojinin stresli ve yoğun zamanlarda önemli görevlere odaklanmalarına yardımcı olduğunu düşünüyor.
Ankete katılanların çoğunluğu, kendi yapay zeka kaynaklarını iş yerinde kullanıyor. Öte yandan, Amazon, 2021 yılında 350.000 olan depo robotu sayısını 2023 ortasına kadar 750.000’e çıkardı. Amazon Robotics Başkan Yardımcısı Scott Dresser, yapay zekanın çalışanlar için yeni fırsatlar yarattığını belirtti.
Dresser, “Son 10 yılda yüz binlerce robotik sistemi devreye sokarken aynı zamanda operasyonlarımızda yüz binlerce yeni iş yarattık. Bu, şirkette daha önce var olmayan 700 yeni iş türünü içeriyor” dedi.
Bu örnekler, IMF Başkanı Georgieva’nın uyarısıyla örtüşerek, iş yerinin evriminin yönetilebileceğini ancak yapay zekanın getirdiği ciddi risklerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini gösteriyor. Hükümetler ve büyük teknoloji şirketleri, yapay zeka dalgasını karşılamak için düzenlemeler konusunda uzlaşma sağlamalı.