12.7 C
İstanbul
15 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaTeknolojiSpiNNcloud Systems, Arm tabanlı "nöromorfik süper bilgisayarı" tanıttı

SpiNNcloud Systems, Arm tabanlı “nöromorfik süper bilgisayarı” tanıttı

İnsan beynini taklit etmeye çalışan donanım üreticileri ilk ürünlerini satışa sunmaya başladılar.

SpiNNcloud Systems, orijinal Arm işlemcisinin tasarımcılarından biri olan Steve Furber’ın öncülüğünü yaptığı bir mimariye dayalı, hibrit bir yapay zeka yüksek performanslı bilgisayar sistemini ticari olarak satışa sunduğunu duyurdu. Şirket, SpiNNaker2’nin insan beyninin prensiplerine dayandığını ve yapay zeka ve diğer iş yüklerini daha verimli bir şekilde işlemek için çok sayıda düşük güçlü işlemci kullandığını söylüyor.

Spesifik olarak, sistemdeki sunucu anakartı, her biri 152 Arm tabanlı çekirdeğe ve dağıtılmış GPU benzeri birimler de dahil olmak üzere çeşitli donanım hızlandırıcılara sahip olan ve tümü nöromorfik, hibrit ve ana yapay zeka modeli işlemeyi artırmayı amaçlayan 48 SpiNNaker2 yongasını taşıyor.

Ticari sistem, her biri 90 SpiNNcloud sunucu kartından oluşan çoklu raf kurulumuyla ölçeklendirilebilecek şekilde tasarlanmış. Şirkete göre bu konfigürasyon en az 10 milyar nöronu taklit etme kapasitesine sahip. Makine öğrenimi iş yükleri için de tasarlanmış bir süper bilgisayar olarak, sistemin 0,3 exaop’a kadar kapasiteye sahip olduğunu iddia ediyor; exaop saniyede 10 18 işlem.

SpiNNcloud, SpiNNaker2’nin ilk müşterilerin teknolojiye mümkün olduğunca uygun maliyetle erişmesini sağlamak için 2024’ün ikinci yarısında bulutta barındırılan bir platform olarak satışa çıkacağını söylüyor.

Ancak aynı zamanda tam üretim sistemlerinin 2025’in ilk yarısında gönderilmeye hazır olacağını ve ABD’deki Sandia Ulusal Laboratuvarları, München Teknik Üniversitesi ve Almanya’daki Göttingen Üniversitesi gibi kurumların zaten kendi sistemlerini almak için sıraya girdiğini de tahmin ediyor. Fiyatlandırma konusunda herhangi bir bilgi ne yazık ki sunulmuyor.

SpiNNaker1 mimarisi, 1 milyar Euro tutarında AB tarafından finanse edilen İnsan Beyni Projesi kapsamında Manchester Üniversitesi’nde geliştirildi . Acorn Computers’tayken BBC Micro ve Arm işlemcisinin tasarımında emeği geçen Furber , bunda önemli bir rol oynadı.

SpiNNaker, tasarıma dayalı ikinci nesil bir çip geliştirmek için 2019 yılında 8 milyon Euro (yaklaşık 8,15 milyon $) hibe aldı.

Çipin arkasındaki şirket, Almanya merkezli SpiNNcloud, Dresden, SpiNNaker2 sisteminin bu öncülden evrimleşerek yapay zeka için olay tabanlı bir platform haline geldiğini ve “tüm orijinal özelliklerini önemli ölçüde geliştirdiğini” iddia ediyor.

Mimari, geliştiricilerin Derin Sinir Ağları, Sembolik Yapay Zeka/Uzman Sistemler ve Nöromorfik Modellerden oluşan üç ana yapay zeka türünde gördüğü sınırlamaları gidermeye çalışmak için geliştirildi. Furber, SpiNNaker2’nin lansmanına yönelik bir tanıtım videosunda bunların en önemlisi, mevcut yapay zeka modellerini eğitmek için gereken “gülünç miktarda enerji” olduğunu belirtiyor .

SpiNNcloud Systems kurucu ortağı ve CEO’su Hector Gonzalez, şirketin yapay zekaya yaklaşımının “beyinden ilham alan süper bilgisayar teknolojisi” aracılığıyla olduğunu söylüyor.

Editörün Notu: GPU tabanlı çözümlerin aksine SpiNNaker2, iş yüklerinin üstesinden gelmek için çok sayıda asenkron düşük güçlü ünite kullanıyor ve bu da daha fazla çok yönlülüğe, enerji orantılı çalışmaya ve daha düşük işletme maliyetine yol açıyor, diye iddia ediyor.

Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -