21.4 C
İstanbul
16 Eylül 2024 Pazartesi
Ana SayfaHaberlerBoston Metal: Çelik Üretiminde Devrim Yaratan Elektrikli Yöntem

Boston Metal: Çelik Üretiminde Devrim Yaratan Elektrikli Yöntem

Boston Metal, MIT mezunu bilim insanları tarafından geliştirilen elektrikli çelik üretim yöntemi ile çelik üretiminde devrim yaratıyor. Bu yenilikçi süreç, yalnızca oksijen salınımı yaparak çevreye dost bir çözüm sunuyor ve ticari ölçeklere uyarlanabilirliği ile iklim değişikliği ile mücadelede büyük bir adım atıyor.

Çelik üretimi, küresel sanayilerimizin önemli bir parçasıdır. Ancak, çelik üretim süreci iklim için son derece zararlıdır ve bu sürecin yan ürünleri, insanlığın sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde yedi ila dokuzunu oluşturur. Bu nedenle, MIT’den mezun olan eski bilim insanları, elektrikli çelik üretimine dayanan daha iyi bir yöntem geliştirmek için bir şirket kurdular.

Boston Metal’in Yenilikçi Yöntemi

MIT’den mezun olan bilim insanları, MIT araştırmalarını kullanarak yeni bir yöntem geliştirdiler ve Boston Metal adında bir şirket kurdular. Bu şirket, çelik üretim endüstrisini temizlemek amacıyla kömür kullanılan geleneksel yüksek fırın yönteminden uzaklaşıyor. Bunun yerine, birkaç adımı ortadan kaldıran elektro-kimyasal bir süreç kullanıyorlar.

Çevre Dostu Çelik Üretimi

Yeni elektrikli çelik üretim sürecinin en iyi yanı, yan ürün olarak yalnızca oksijen salmasıdır. Bu, çelik üretiminin neden olduğu sera gazı emisyonlarını büyük ölçüde azaltacak ve ticari ölçeklere uyarlanabilir olması sayesinde, iklim değişikliği ile mücadelede gerçek bir fark yaratabilecek.

Elektro-kimyasal Sürecin Özellikleri

Araştırmacılar, yıllardır çelik üretiminde elektro-kimyasal bir süreç kullanmanın yollarını arıyorlardı. Ancak, bu yöntem ticari ölçeklere uyarlanabilir değildi. Boston Metal’in kullandığı yeni teknik, 2013 yılında yayımlanan bir makalede açıklandığı üzere, modüler erimiş oksit elektroliz hücrelerini kullanıyor.

Bu süreç, sıvı elektrolit içinde tamamen çözülemeyen ve inert olan özel bir demir anoda dayanıyor. Bu inertlik, elektrikli çelik üretim sürecinin çalışmasını sağlar, çünkü anottan elektrik akımı geçirilerek, cevherdeki demir oksit bağlarının ayrılması ve saf sıvı metale dönüşmesi sağlanır.

Ticari Ölçek ve Gelecek

Mevcut tekniğin 2026 yılında ticari ölçeklere ulaşması bekleniyor. Ancak, Brezilya’daki bir fabrika şimdiden MOE (Molten Oxide Electrolysis) sürecini kullanıyor.

Bu yeni yöntem, çelik üretiminde devrim yaratma potansiyeline sahip ve çevre dostu bir gelecek için umut verici bir adım olarak görülüyor.

Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -