
ISS (Uluslararası Uzay İstasyonu), ekibe günlük işlerinde ve ölçümlerde yardımcı olabilen Kirobo adında bir astrobot’a (astronot robot) sahip. Uzay ve robot kelimeleri bir arada kullanıldığında insanda bir android beklentisi uyansa da Kirobo insandan çok oyuncağa benziyor. Ölçüm ve deney yapmak, araç-gereç taşımak gibi işlerin yanında Kirobo’nun ekiple sohbet etmek gibi bir görevi de var.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun 39 numaralı seferinde komutan Kouichi Wakata ile ilk kez bir sohbet gerçekleştiren Kirobo’nun ilk cümlesi Japonca “Dünya gerçekten maviymiş!” yorumu oldu. Bu test sohbeti aynı zamanda Kirobo’nun temel işlevlerinden yüz tanıma gibi bazı işlevlerini de kapsıyordu.
Kirobo’nun ISS ile uzaya çıkacağı 2013 Temmuz ayında açıklandı. Robot Ağustos ayında fırlatıldı. Ana görevi kontrol odası ve diğer Japon tesisleri arasında mesaj iletimini sağlamak olarak belirlenmişti. Dünya’da yerçekimsiz ortamda defalarca test edilen robota ekipte yalnızlık duygusunu gidermek için insansı bir görünüm kazandırılmaya çalışılmış. Kirobo’nun diğer cümlelerinden biri de “Benim için küçük, fakat robotluk için büyük bir adım”

