Bilgisayar sektöründe devreleri küçülerek daha ufak ve hafif bilgisayarlar yapma yolunda savaşı hiç bitmeyecek. Penryn işlemcileri ile 45nm boyutuna kadar inen Intel, önümüzdeki yıl çıkartmayı planladığı Nehalem mimarisinde 32nm’lik işlemciler kullanmayı amaçlıyor. Buna karşılık AMD henüz 45nm’lik işlemcilerini anca bu yıl sonu çıkartacak.
AMD ve Intel arasındaki bu çekişmeden şimdilik Intel galip çıkmış olsa da, bu yarışta başka firmalar da var. Örneğin Texas Instruments (TI), Intel’i yayilma ve performansta geçeceğini iddia ediyor. Şimdilik PC/server işlemcileri konusunda bir planı olmayan TI, yine de AMD ve Intel’i küçültülmüş işlemciler alanında geride bırakarak kendine PC ve sunucu pazarı da dahil olmak üzere birkaç pazarda yer açmak niyetinde.
PS3’lerde kullanılan 45nm mimarisini güçlü hücre işlemcisine dönüştürmeyi başarmış olan Intel, pek yakında 22nm‘ye geçmeyi planlıyor. 22nm’de ise daha önce 45 ve 32nm için kullanılan üretim teknikleri işe yaramayacak.
Halihazırdaki teknoloji 22nm devre baskılarına henüz izin vermese de IBM yeni geliştirdiği ve Computational Scaling (Bilgi işlem ölçeklendirmesi) adını verdiği bir yaklaşımla bu ebat engelini ortadan kaldırmaya hazırlanıyor. Yeni teknik, kazıma işlemi sırasında aydınlatılan alan ve maske biçimlerini ileri matematik formülleriyle hesaplıyor.
IBM’in bu atılımının en büyük avantajlarından biri, 32nm’den 22nm’ye geçişte temel ekipman değişiklikleri yapmak zorunda kalmaması olarak özetlenebilir. Intel ve AMD de benzer teknikler kullanacak olsalar bile IBM’in erken sıçrayışı hem bu teknolojideki önderliğinin gerçekleşmesini, hem de Moore yasası olarak adlandırılan (Intel’in kurucu ortağı olan Gordon Moore, bir entegre devre üzerindeki transistör sayısının her iki yılda bir ikiye katlandığını söylemişti) teorinin bir kez daha doğrulanmasını sağlayacak.
Ufak işlemcilerin avantajları saymakla bitmez. Daha kısa bağlantı yolları, güç tasarrufu, malzeme tasarrufu, daha az ısınma, ve aynı alan içerisinde daha fazla çekirdek olanağı bunlardan sadece birkaçı.
Intel’in sunduğu gelişmelere karşı IBM, 22nm sunucu yongalarını daha kısa sürede yaymak niyetinde. Firma yeni teknolojiyi Cloud Computing (basitçe açıklamak gerekirse; verilerin sabit bir yerden yürütülmesi yerine birçok veri merkezine dağıtılması) çalışmalarına bir destek olarak kullanmayı da umuyor. 22nm mimarisi, iş ve kişisel işlem yükünün cloud computing için çalışan veri merkezlerine dağıtılmasına yarayacak.
IBM, geçtiğimiz Ağustos ayında iş ortaklarının 22nm mimarisi ile çalışacak SRAM (statik RAM) geliştirdiğini açıklamıştı.