Önce standart 15pin D-Sub VGA çıkışları vardı. Uzun yıllar monitörümüz ile bilgisayarımız arasındaki bu analog bağlantıyı kullandık. Ancak LCD monitörlerin yaygınlaşması ve monitörlerin sadece görüntü vermek dışında fonksiyonlarınında ortaya çıkmaya başlaması ile birlikte sayısal bağlantı türlerine ihtiyaç duyulmaya başladı. İşte bu sıralarda DVI doğdu ve LCD monitörlerin kurtarıcısı oldu.
DVI ve HDMI’ın Limitleri
– Tek link DVI (4.95Gb/s bant genişliği) 1920×1200 çözünürlükte 60Hz ve 24bit(3x8bit) renk derinliği
– Çift link DVI (9.9Gb/s bant genişliği) 2560×1600 çözünürlükte 60Hz ve 24bit(3x8bit) renk derinliği
– Çift link DVI ile 3840×2400 çözünürlükte sadece 33Hz tazeleme
– HDMI ile DVI teknik limitler olarak aynı sınırlara sahipler.
DVI bazı teknik sınırlamalara sahip olsa da ortaya çıktığı zaman için fazlası ile yeterli bir stadarttı ve standart VGA bağlantısı ile karşılaştırıldığında çok üstündü.HDTV çılgınlığı baş göstermeye başladığında ise birçok evde yüksek çözünürlüklü büyük ekranlar yer aldı. İhtiyaçlar artık HDMI gibi bir bağlantının gerekliliğini ortaya koyuyordu. Artık tek bir kablo ile sayısal görüntü yanında sayısal seste taşınmak isteniyordu. Bağlantı tek bir kablo ile olmalı ve tak çalıştır özelliği desteklenmeliydi. HDMI bu ihtiyaçlara cevap verdi. Ancak HDMI kullanımı serbest değildi. HDMI standardı lisanslı bir standarttı. Kullanmak için lisans şartlarını kabul etmeniz gerekiyordu.
Ancak endüstri HDMI sundukları ile de yetinmedi. HDMI’ın en büyük düşmanı lisanslı bir standart olmasıydı. Tam bu noktada yeni bir bağlantı standardı doğdu.
DisplayPort
DisplayPort öncelikle sayısal bir bağlantı şekli ve PCI-Express ile aynı elektriksel altyapıyı kullanıyor. 1, 2 ya da 4 link olacak şekilde ölçeklendirilebiliyor. Link başına 1.62Gb/s veya 2.7Gb/s hız ile toplamda 10.8Gb/s bant genişliğine ulaşılabiliyor.(v1.1a ile) Mikro paket mimarisi ile aynı anda birden çok görüntü ya da başka veri tipi taşınabiliyor. Ayrıca 1Mb/s lik çift yönlü, PC ile Monitör arasında özel bir hat sunuyor. Bu sayede çok fonksiyonlu monitörlerde veri aktarımı için ayrıca bir USB kablo bağlantısı ihtiyacını ortadan kaldırıyor. DisplayPort sayesinde üzerinde web kamerası, mikrofon, hoparlör gibi ekstraları olan monitörleri tek kablo ile bilgisayarınıza bağlayabiliyorsunuz.
DisplayPort’un avantajları
– VESA (Video Electronics Standards Association) tarafından geliştiriliyor.
– Açık bir standart, kullanım için lisans ücretine gerek yok.
– DisplayPort v1.1a ile 10.8Gb/s bant genişliği
– Tek Link ile 2560×1600 çözünürlükte 60Hz ve 30bit(3x10bit) renk derinliği
– Tak Çalıştır
– 15m kadar kablo uzunluğu
– HDCP v1.3 ve DPCP v1.0 içerik koruma desteği
– Daha ufak konnektör ile taşınabilir bilgisayarlar için ideal bağlantı tipi
– “DirectDrive LCD” ile LVDS ya da ölçeklendiriciye ihtiyaç kalmadan daha ince LCD dizaynları
Sonuç olarak yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi artık ekran kartlarının bazılarında DisplayPort’u görebiliyoruz. Hatta resimde gördüğünüz gibi bazı kartlar DVI, HDMI ve DisplayPort’u aynı anda üzerlerinde barındırıyorlar.
DisplayPort teknik üstünlükleri ve açık bir standart olarak kullanım için bir lisans ücretine gerek olmadığı için geleceğin görüntü arabirimidir dersek yanlış olmaz. Gelecekte üzerinde web kamerası ve hoparlörleri olan 2500×1600 gibi yüksek çözünürlüklerde kanal başına 10bit renk derinliği destekleten LCD monitörleri tek kablo ile bilgisayarınza bağlamanın tek yolu DisplayPort olacak.