11.2 C
İstanbul
23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaDonanımIntel'den Geleceğe Yapılan Yatırım

Intel’den Geleceğe Yapılan Yatırım

  Intel Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı (ISEF – International Science and Engineering Fair) bu yıl 11-16 Mayıs tarihleri arasında ABD’nin Atlanta kentinde düzenleniyor. Rekor sayıda katılımla 59.’su gerçekleştirilen fuarda 51’den fazla ülkeden 1.500’den fazla öğrenci, yaklaşık 4 milyon dolarlık ödül ve burslar için yarışıyor. Yarışma sonuçları, 16 Mayıs Cuma günü duyurulacak.

    Türk öğrenciler Atlanta’da

    Dünyanın en büyük yüksek okul öncesi bilim etkinliği niteliğindeki Intel Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’nda Türkiye’yi Fizik, Kimya ve Matematik alanlarında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından birinci seçilen öğrenciler temsil ediyor.

    TÜBİTAK’ın 2008 yılı ‘Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması’nda kendi alanlarında birinci seçilerek Atlanta’da Türkiye’yi temsil etmeye hak kazanan projeler ise şunlar:
– Fizik alanında birincilik kazanan Ordu Anadolu Lisesi öğrencisi Ertan Kutman’ın ‘Piezo – Elektrik kristalleri ile ışığın yönlendirilmesi’ projesi
– İzmir Maltepe Askeri Lisesi öğrencileri Oğuz Koca ve Utku Durmaz ‘Atık bor kullanarak yüksek mukavemetli ve ısı yalıtımlı tuğla üretimi ve sağlanan enerji tasarrufunun hesaplanması’ isimli kimya projesi
– Bursa Orhaneli Türkan Sait Yılmaz Anadolu Lisesi öğrencisi Mehmet Yılmaz’a matematik alanında birinciliği getiren ‘R2’de maksimum metriği ve konikler’ projesi

    Genç beyinler güncel sorunlara çözüm üretiyor
Intel Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’na EMEA bölgesindeki (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) 20’den fazla ülkeden 100 öğrenci katılıyor. Yarışmaya katılan projeler, doğal kaynakların dengeli tüketimine duyarlı sürdürülebilir kalkınma, enerji verimliliği, alternatif yakıt kaynaklarının kullanılması, çeşitli kanser türleri için tedavi sistemleri gibi güncel sorunlara çözüm üretmeyi hedefleyen projeler olmalarıyla dikkat çekiyor.

    Bilim fuarlarının global zirvesi Intel Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı, dünyanın en iyi ve en parlak genç bilim insanları ve mühendislerinin seçildiği, dünya genelinde birçok ülkede gerçekleştirilen 500’den fazla bilim fuarının zirvesi niteliğinde. Yeni ve gelişmiş teknolojileri kullanan, genellikle bilim insanlarının yıllardır üzerinde çalıştığı sorunları çözmek için geliştirilmiş ve geniş bir disipline dayanan, önemli bilimsel buluşlara öncülük eden projeler finalde yarışıyorlar.

    Intel ISEF Ödülleri
Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’nın sponsorluğu yoluyla Intel, yarışmanın 18 kategorisinin her biri için toplam 700.000 doları bulan ödüller sağlıyor. İlk üçe giren yarışmacıların her biri tam 50.000 dolarlık yüksek okul bursunu içeren ‘Intel Genç Bilim İnsanı Ödülleri’nin de sahibi olacak.

    Nobel ödüllü jüri üyeleri
Projeler, hemen hemen her bilimsel disiplinden Ph.D. veya eşiti bir dereceye sahip (altı yıllık profesyonel deneyimli) 1.200’den fazla uzman tarafından değerlendiriliyor. Jüri üyeleri arasında arasında Nobel ödülü sahibi bilim insanları ile Intel bilim insanları da yer alıyor.

    Intel ISEF Türk öğrencilerin başarılarıyla dolu
Geçen senelerdeki Intel ISEF yarışmalarında Türk öğrenciler, binlerce katılımcıyı gerilerinde bırakarak önemli başarılara imza attı.

    Intel ISEF 2007’de FMV Özel Işık Lisesi öğrencileri Güneş Parlakgül ve Burak Çelik, ‘Yeni Nesil Güneş Pilleri’ adlı çevreci projeleriyle dünya birincisi seçilirken, madalya ve 3000 dolar ödül kazanmanın yanı sıra ÖSS sınavında 14 ek puan aldı.
Intel 2007 ISEF’te ayrıca, İzmir Özel Fatih Lisesi’nden Alper Yanılmaz ve Gürcan Gürses de ‘Erimiş Metallerin Filtrelenmesi için Dayanıklı ve Ekolojik Seramik Filtre Üretimi’ konulu projeleri ile malzeme ve biyo-mühendislik dalında dördüncü oldu.

    Intel ISEF 2006’da Türkiye’yi temsil eden öğrenciler ülkemize biri kimya alanında dördüncülük diğeri onur ödülü olmak üzere 2 ödülle dönerken, 2005 yılında ise biri Bilgisayar Bilimi Kategorisi’nde üçüncülük olmak üzere 5 ödül kazanmışlardı.

    Yarışmalar devam ederken, Türk öğrencilerin Intel ISEF’te bu sene sergileyecekleri performans merakla bekleniyor

Bahadır Yaramış
Bahadır Yaramışhttp://hardwaremania.com
Teknoloji dünyasına her zaman ilgi duyan biriyim. Oyunlarla tanışmam çocukluğumla başladı ve bu aşkım hiç azalmadı. Teknolojiyi yakından takip etmek benim için bir tutku ve problem çözme becerilerimi sık sık oyunlar ve teknoloji projeleri üzerinde kullanıyorum.
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -