Günümüzde kullanılan tekniklerle oluşturulan yonga mimarilerinde boy olarak neredeyse sınıra yaklaşıldı. Ancak, memristor adı verilen yeni tasarım çok daha ufak oluşu sayesinde özellikle sıkışık yapıdaki bilgisayarlarda çok işe yarayacak.
Memristor nedir?
Memristor aslında hafıza özellikleri barındıran elektriksel bir direnç. Yapısı sayesinde mantıksal devreler ve programlanabilir yongalar sınıfında getireceği yenilikle özelleştirilmiş devreler, dolayısıyla yonga ve kartlar üretilmesine olanak sağlayacak.
Daha anlaşılır ifadelerle memristor’ler, bildiğimiz geleneksel yongaların kullandığı ikili sistemdeki (1 ve 0’lar) değerlerden fazlasını barındırabilecekler. Böylelikle nano teknoloji başta olmak üzere insan vücudundaki biyolojik sinapslar gibi fonksiyonlarda kullanılıp yapay zeka uygulamalarının veya konuşmaları ayırt eden makinelerin daha ideal sonuçlar vermesine yardımcı olacak.
Memristor bugün IBM ve Intel gibi üreticiler tarafından kullanılan faz değişimine dayalı solid state depolama mantığından daha farklı bir yaklaşıma sahip. Faz değişimi sisteminde, sıcaklığın sayesinde cam benzeri materyallerin şekilsizken kristal formuna çevrilip tekrar geri dönüşümüne dayalı bir sistem var. Ancak bu aradaki geçiş işlemleri Hewlett Packard bilim adamlarına göre hem daha yavaş, hem de daha fazla güç tüketiliyor.
4 nanometreye kadar düşülebilir
Hewlett Packard laboratuvarlarında memristor ile çalışan prototip bir devre de üretildi. Üretilen devre 15 nanometrelik memristor kullanıyor. Araştırmanın sonuna gelindiğinde bunun 4 nanometreye kadar düşebileceği de ifade ediliyor. Daha net ifadelerle bugünün yarıiletkenleri 45 nanometrede çalışıyor ve tahminlere göre bu mimaride yapılacak en düşük üretim 20 nanometre seviyesinde sonlanacak.
İlk olarak 1971’de ortaya atılan memristor fikri, California Üniversitesi’nden elektrik mühendisi Leon Chua tarafından dile getirilmiş ancak üzerinde bir araştırma yapılmamıştı. Bu nedenle fikrin sahibi olmasına rağmen Chua herhangi bir patent alamadı. Hewlett Packard bilim adamları ise çalışan prototip üzerinden bu patenti üzerlerine aldılar bile.
Araştırmacılar bu yongaların bilgisayarlara çok daha hızlıca uyarlanabileceği üzerine farklı görüşler besliyorlar. Ancak bu teknolojinin yaygınlaşması ve günlük uygulamalara uyarlanmasının ne kadar süre alacağı ise şimdilik belirsiz.