
Donald Trump, Tayvanlı çip üreticilerinin ABD’ye üretim taşıma planlarını değerlendirirken, ithal çipler üzerindeki yarı iletken tarifelerinin 2025 yılına kadar %25 veya daha fazlasına çıkacağını duyurdu. ABD hükümeti, çip üreticilerine üretimlerini ABD’ye taşımaları için zaman tanıyacak ve bu geçiş sürecinde herhangi bir tarife uygulanmayacak. Bu sayede yarı iletken endüstrisinde oluşabilecek aksaklıkların önüne geçilmesi hedefleniyor.
Mar-A-Lago’da düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Trump, ithal çiplere yönelik tarifelerin 2025 yılı boyunca artmaya devam edeceğini belirtti. İlk olarak otomotiv sektörüyle ilgili tarifeler hakkında sorular yöneltilse de, yarı iletken ve ilaç sektörlerine yönelik politikaları hakkında da açıklamalarda bulundu. Trump, tarifelerin “%25 ve daha yüksek” seviyeye çıkacağını ve bir yıl içinde daha da artacağını ifade etti. Ayrıca çip üreticilerine ABD’ye taşınmaları için süre tanınacağını ve ülke içinde üretim yapan şirketlerin gümrük vergisinden muaf tutulacağını belirtti.

Bu gelişmelere paralel olarak, Tayvanlı şirketler de üretimlerini ABD’ye taşıma planları yapıyor. Economic Daily’nin haberine göre, Tayvan’daki 7 büyük yapay zeka sunucu üreticisi, gelecekteki yatırımlarını görüşmek üzere kısa süre önce Teksas’ı ziyaret etti. Pegatron, Wistron, Quanta Computer, Wiwynn ve Inventec gibi büyük teknoloji firmaları 10 Mayıs’a kadar ABD yatırım planlarını duyurmayı hedefliyor.
Tayvanlı şirketler, arazi edinme ve yarı iletken fabrikaları kurma maliyetinin yaklaşık 2 milyar doları bulacağını, otomasyon ekipmanlarının ise bu maliyetleri 3 ila 5 milyar dolar seviyesine çıkarabileceğini öngörüyor. Bu şirketlerin büyük bir kısmı halihazırda Meksika’da faaliyet gösterdiğinden, Trump’ın yeni tarifeleri konusunda endişelerini dile getiriyor. ABD’ye üretim taşıma süreci, küresel tedarik zinciri stratejilerini de önemli ölçüde etkileyebilir.