15.4 C
İstanbul
16 Ekim 2024 Çarşamba
Ana SayfaBilimNASA 455 Milyon Km uzaklığa 267Mbit hız ile veri aktarabiliyor.

NASA 455 Milyon Km uzaklığa 267Mbit hız ile veri aktarabiliyor.

NASA, kozmik lazer işaretçisini çalıştırdı ve 455 milyon kilometre uzaklıktaki hedefi tam on ikiden vurdu; Dünya ile Mars arasındaki maksimum mesafeye yakın bir mesafeye lazer aracılığıyla veri aktarımı başarıyla gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz Ekim ayında fırlatılan NASA’nın Derin Uzay Optik İletişimleri deneyi, akıl almaz mesafelerde bilgi göndermek için yakın kızılötesi lazer ışınları kullanıyor. Bu son teknoloji, geleneksel radyo sistemlerinden 100 kata kadar daha hızlı veri iletimi sağlıyor.

İletim ve telemetri görevleri başarıyla tamamlandığına göre, kurum iletişim programının ilk aşamasının tamamlandığını duyurdu . “Artık takip ve noktalama için kullandığımız teknikler doğrulandı ve optik iletişimlerin güneş sistemini keşfetmek için sağlam ve dönüştürücü bir yol olabileceğini doğruladı,” dedi NASA’nın Güney Kaliforniya’daki Jet Propulsion Laboratuvarı’ndaki projenin operasyon lideri Meera Srinivasan.

NASA, Psyche uzay aracından HD videoları yayınlayabildi ve bunları Dünya’da minimum kalite kaybı olmadan alabildi. Videolar gerçekten özel bir şey değil; en sonuncusu eski moda bir montaj, oysa geçen yıl daha düşük bir mesafeden yayınlanan ilk videoda etrafta oynayan bir kedi vardı.

Derin Uzay iletişiminin yeteneklerini test etmek için ekip, mühendislik verileriyle birlikte bazı alışılmadık yükleri ışınladı. Aralık ayında, 19 milyon mil öteden DSOC, derin uzaydan Taters adlı bir kedinin başrolde olduğu ilk ultra yüksek çözünürlüklü videoyu ileterek tarihe geçti.

Psyche sadece 33 milyon mil uzaktayken bile , deney saniyede 267 megabitlik hızlar gösterdi ve bu da ev geniş bant bağlantılarıyla rekabet ediyordu. Uzay aracı evrene doğru ilerledikçe, iletim hızları yavaşladı ancak yine de geleneksel yöntemlerden çok daha iyi performans gösterdi.

Dünyadan 384 milyon kilometre uzakta bulunan lazer ışını sistemi, zaman zaman 8,3 megabitlik zirvelerle saniyede 6,25 megabitlik hıza ulaşabiliyordu; bu da Netflix’i yayınlamaya yetiyor ve normal uzaysal iletişimde kullanılan geleneksel radyo sinyallerini kolayca geçiyordu.

Deney sona erdiğine göre NASA, uçuş alıcı-vericisini kapatacak ve donanımın en az bir yıl boyunca çalışmaya yetecek kadar iyi olup olmadığını test etmek için gelecek ay tekrar açacak.

Bu, uzay telekomünikasyonları için şimdiden umut vadeden bir gelişme. Deneysel sistem , daha ağır veya daha hantal ekipman kullanmak zorunda kalmadan, mevcut son teknoloji radyo sistemlerinden 100 kata kadar daha yüksek veri hızlarına ulaşabilir . Sistem, enerji gereksinimleri açısından da geleneksel radyolarla karşılaştırılabilir.

Sistem, Dünya’daki yer istasyonlarıyla birlikte çalışan Psyche’deki bir uçuş lazer alıcı-vericisine dayanmaktadır. Caltech’in devasa 200 inçlik Hale Teleskobu, aşağı bağlantı alıcısı olarak hizmet verirken, JPL’nin Table Mountain tesisi, 7 kilovat lazer gücüyle yukarı bağlantı görevlerini yerine getirir.

Derin Uzay Optik İletişim projesinin , optik iletişim teknolojilerinin iki yıl süren test ve optimizasyonunun ardından Ocak 2025’te ikinci fazına girmesi ve Ekim 2025’e kadar sürmesi planlanıyor .

İlk operasyonel aşamasında yaklaşık 11 terabit verinin aşağı bağlanmasıyla proje, gelecekteki uzay araştırmaları için oyun değiştirici bir teknoloji olarak kendini kanıtladı. Artık insanlık yeni mekansal sınırlara odaklandığına göre , lazer iletişimleri karmaşık bilimsel bilgilerin, yüksek çözünürlüklü görüntülerin ve hatta gelecekteki Mars yerleşimcilerimiz için canlı kedi video yayınlarının iletilmesini sağlayabilir.

Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -