Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, Azerbaycan’dan özel jetiyle Fransa’ya geldiğinde havalimanında gözaltına alındı. Durov’un Fransa’da hakkında yakalama kararı bulunduğu iddia ediliyor. Durov’un Telegram’da yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı için gözaltına alındığı iddia ediliyor.
The arrest of @Durov is an assault on the basic human rights of speech and association. I am surprised and deeply saddened that Macron has descended to the level of taking hostages as a means for gaining access to private communications. It lowers not only France, but the world.
— Edward Snowden (@Snowden) August 25, 2024
Durov’un Rusya’dan ayrılıp Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşadığı ve Fransa, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve St. Kitts and Nevis vatandaşlığına sahip olduğu biliniyor. Elon Musk, Durov’un serbest bırakılması çağrısında bulundu. Telegram, Durov’a yönelik suçlamaları saçmalık olarak nitelendirdi ve AB yasalarına uyduklarını belirtti.
#FreePavel
— Elon Musk (@elonmusk) August 25, 2024
pic.twitter.com/B7AcJWswMs
Pavel Durov kimdir?
Pavel Durov Rusya’da doğdu. 2006 yılında, bugün halen Rusya’nın en popüler sosyal ağlarından biri olan Vkontakte’yi kurdu. Ancak şirketin ortaklık yapısının değişmesinin ardından “yönetimde CEO’nun eylem özgürlüğü belirgin bir biçimde azaldı” diyerek 2014 yılında şirketten ayrıldı. 2014 yılı başında yapılan hisse satışının ardından Vkontakte’nin yüzde 52’si Kremlin ile bağlantılı oligark Alişer Usmanov’un kontrolüne geçmişti.
2013 yılında erkek kardeşi Nikolai Durov ile birlikte şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram’ı kurdu. Sosyal medya platformunda Rus muhalif toplulukların engellenmesi yönündeki hükümet taleplerine uymayı reddettikten sonra 2014’te Rusya’dan ayrıldı. Durov bugün Dubai’de yaşıyor. Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa’dan olmak üzere çifte vatandaşlığı bulunuyor.
Dünyanın farklı bölgelerinde sunucuları olan Telegram’ın merkezi de Dubai’de. Telegram özellikle Rusya, Ukrayna ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinde popüler hale geldi. Durov’un kullanıcı verilerini Rusya hükümetiyle paylaşmayı reddetmesinin ardından uygulama 2018’de Rusya’da yasaklandı. Ancak 2021’de yasak geri çekildi.
Telegram, bugün Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok ve Wechat’in ardından dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından biri olarak sıralanıyor. Amerikan iş ve ekonomi dergisi Forbes’a göre Durov’un serveti yaklaşık 15,5 milyar dolar. Telegram’ın Avrupa’da da son yıllarda artan popülaritesi, Fransa dahil olmak üzere birçok ülkede güvenlik ve veri ihlali endişeleriyle ilgili incelemelere yol açtı. Geçen Mayıs ayında, Avrupa Birliği’nde Telegram’ın kullanım düzeyinin, çevrimiçi içerik mevzuatı kapsamında daha sıkı gerekliliklere tabi tutulabileceği seviyeye yaklaştığı açıklandı.