5.1 C
İstanbul
23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaEkran Kartı2008 yazı yine GPU savaşlarına sahne

2008 yazı yine GPU savaşlarına sahne

Bu yaz, birkaç yıldır görmediğimiz kadar canhıraş bir GPU savaşına şahit olacağız.

Nvidia‘nın şu and parsayı topluyor görünmesine karşın, ATI de boş durmuyor ve 7xx serisinin çıkışına hazırlanıyor. Geçen yıl ATI için “iyi gidiyor” deseydik bize gülerdiniz. Fakat şirket ciddi biçimde toparlandı ve X2 kartları ile öne geçti. Nvidia’nın tepkisi ise GX2 serisi ile oldu. ATI 3 ya da 4’lu SLI konfigürasyonunu başarabilirken (her ne kadar bu başarı Vista’yla sınırlı kalsa da), Nvidia’nın bu yöndeki başarısı söylentiden ibaret. “Hybrid” hikayesi için de hem frame rate, hem de güç açısından aynı şey söylenebilir.

ATI’nin dönüşünü R770/R700 ile muhteşem olacak gibi görünüyor. Bu kartların özelliği ise GPU’ların artık büyük olmaması. Bu özelliği 3870X2’de biraz görmüştük, fakat köprü basit bir PCIe switch’ten ibaretti. Şimdi gerçek sihir köprünün belleği (GDDR5) paylaşması. Yani, evet, tek bir bellek seti ile 2 adet GPU çalışacak. Bunun yararları en azından tasarımın basitleşmesi, yonga maliyetlerinin düşmesi, pazarlama süresinin kısalması. Bir tanesinin tasarımından birazcik fazlaya 2 varyasyona sahip oluyorsunuz, üstüne bir de alan başına silikon maliyeti açısından daha avantajlı taraftasınız. GT200’ler için de ilk söylentiler 500mm2+ civarında, fakat ATI oraya 2 katı sayıda, hem de daha küçük çipler koyabiliyor. Bu da eşittir süper bir maliyet avantajı.

Bir diğer güzellik, köprünün GPU’ları sistemden saklıyor olması. Bunun dezavantajı Crossfire modunda biraz zorlanma ve performans kaybı olabilir fakat sistemde bunlardan 2 tane olunca 4 tane yerine 2 tane GPU varmış gibi görünüyor. 1 -2-4 ölçekleme oranlarına bakarsak bunun ne kadar büyük bir kazanç olduğunu görebiliriz.

Sonuç olarak görünüm şu: ATI bir teknolojik yenilikle öne geçiyor ve Nvidia da karşılığında bir tepki ile cevap veriyor. Nvidia’nın SLI teknolojisini ilk çıkarttığı zamanlarda da böyle olmuş, ATI peşinden onu yakalamaya çalışmıştı. Şimdi durum tersine döndü.

Bir başka ilginç değişiklik de PR tarafında. ATI suskun kalırken, Nvidia yakaladığı herkese ağzına geleni söylüyor. ATI’nin PR’ını biraz kurcalayınca, ciddi bir savaş patlayacağı duyumları alınıyor. Bilindiği gibi sessizlik iyiye işaret değildir:)

Bu yaz artık her iki tarafın da kafa kafaya geleceğini görüyoruz. ATI sonunda dirilip iyi bir PR ile olayı kökünden çözmeyi planlıyor. Nvidia’nın önünde ise önce birkaç kağıt üzerinde kalmış teknolojiyi yakalamak, ciddi birkaç tanesini ise hayata geçirmek var.

Intel’in sürekli taraf değiştirmesini de hesaba katarsak bu yaz işler oldukça ilginç bir hal alacak.

Bahadır Yaramış
Bahadır Yaramışhttp://hardwaremania.com
Teknoloji dünyasına her zaman ilgi duyan biriyim. Oyunlarla tanışmam çocukluğumla başladı ve bu aşkım hiç azalmadı. Teknolojiyi yakından takip etmek benim için bir tutku ve problem çözme becerilerimi sık sık oyunlar ve teknoloji projeleri üzerinde kullanıyorum.
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -