9 C
İstanbul
23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaEkran KartıMatrox G450 İncelemesi

Matrox G450 İncelemesi

Pc’lerin 386/486 işlemciler üzerine kurulu olduğu Pentium işlemcilerin daha yeni yeni çıktığı günlerde Kanadalı bir firma ürettiği grafik kartlarıyla çoğu kullanıcının hayallerini süslüyordu. Özellikle o günlerde AutoCad & 3D Studio gibi uygulama- lara sağladığı özel sürücülerle ve Millenium/Mystique serisi gibi kartlarla oyun meraklılarının en popüler markası Matrox idi. O sıralarda Matrox kendi grafik kartları ile çalışacak M3D isimli bir 3D hızlandırıcıda denedi fakat Voodoo’ların yayılmaya başladığı döneme denk geldiği için pek tutunamadı. Matrox, HighEnd broadcasting piyasasında ise son zamanlardaki Matrox RT2000 ve flex 3D teknolojileri ilede adından epeyce söz ettirdi. Matrox her zaman belli bir çizgini üstünde ürünler çıkardı, özellikle çıkardığı ürünlere desteğinide hep en üst seviyede tutmayı başardı. (Matrox’da hala seneler önce çıkan ekran kartlarının güncel sürücü ve BIOS update’lerini bulabilirsiniz) Ve Matrox ismi hep 2D hızı ve görüntü kalitesi ile beraber anıldı.

0.18-micron technology
256-bit DualBus architecture
64-bit DDR/SDR
Full AGP 4X
Integrated second RAMDAC
Integrated
DualHead Display technology
Symmetric Rendering Architecture
integrated primary RAMDAC
up to 2048 x 1536 @32-bpp
Environment-Mapped Bump Mapping

Bu kadar Matrox bahsinden sonra artık G450’ye gelebiliriz 🙂 G450, yeni çıkması ve isminden dolayı sanki Matrox’un en hızlı grafik çipiymiş gibi yorumlandı. Fakat G450, performans olarak G400/MAX ikilisinden epey geride bir ürün, ancak üretim teknolojisi olarak oldukça ilerde.


G450 ilk olarak kullandığı üretim teknolojisi ile G400 serisinden ayrılıyor. Artık Matrox G450 ile beraber 180 nanometre(neden 0.18micron demedim bilmiyorum 🙂 teknolojisini kullanmaya başladı. 0.18 micron’a inilince hem güç tüketimi hemde yerden kazanıldığından birim alana daha fazla transistör sığıyor ve G450’de bu avantajdan faydalanarak RAMDAC, VideoOut, DFP kontrolcüsü gibi önemli birimleri aynı kap içine aldı. Böylece bütünleşik komple bir ofis/ev çözümü sunan bir grafik işlemcisi elde etmiş oldu.

Matrox G400Matrox G450 Micron Process0.250.18 Dual-HeadOptionStandard Monitor Outputs1 or 22 only TV-Out ChipExternalIntegrated DFP ChipExternalIntegrated Memory16,32MB SGRAM8,16,32MB DDR SGRAMG450’nin tüm modelleri dual-head ve çift monitör çıkışına sahip. Kullanılan Ram tipide değiştirilmiş. G400 serisinde kullanılan 128bit memory bus ve SDRAM yerine bu modelde 64bit DDR Ram kullanılmış. DDR Ram kullanılsada memory bus 64bit’e indiğinden bant genişliği 128bit SDR ile aynı, yanı 2.7Gig/s civarında. Test için gelen modelde 6ns Hyundai marka 32Mb DDR Ram’e sahipti. Artık isterseniz yavaş yavaş gerçek dünyada neler yapabildiğine bir bakalım G450’nin.

Öncelikle en iddalı olduğu 2D hız ve görüntü kalitesine bakalım. Bir karşılaştırma içinde hemen hemen aynı kulvarda koşan aynı kitleye hitap eden GeForce2MX kullanılabilir. Ofis ve 2D’de neler yapabildiğine bakabilmenin en iyi yoluda Ziff Davis’in Winbench testleri. Aşağıdaki grafiklerden de gördüğünüz gibi G450 2D’de çok hızlı, Highend Graphics testinde çok az farkla MX’e geçilsede Business’de biraz öne geçebiliyor. Zaten şuanki teknolojinin 2D için sunduğu en son imkanları kullanıyor G450 ve daha hızlısınada zaten ihtiyaç yok. G450 avantajı, iş görüntü kalitesine geldiğinde ortaya çıkıyor. Özellikle 1600 x 1200 x 32bit gibi yüksek çözünürlüklerde renklerdeki canlılık ve görüntü kalitesi dikkat çekiyor. Zaten görüntü kalitesi ile ün yapmış olan Matrox, G450 ilede bu ününü devam ettiriyor hatta bir adım öne taşıdığını iddia ediyor. Yukardaki kart resminde heatsink’in üstüne gelen bir kablo dikkatinizi çekmiştir. Kart üstündeki bir direnç gurubundan çıkan kablo bir vida ile soğutucu metal’e bağlanıyor. Buna bir mana veremeyerek bunu Matrox Italya’daki bir yetkiliye email atarak sorduk ve bunun; işlemcinin sistem içindeki elektronik(elektromanyetik) gürültüden yalıtılması için yapıldığını bunun görüntü kalitesine yansıdığını sölediler. Benim şahsi kanatim bu kablo olmasada gözümzün algılayabileceği bir değişiklik olmayacağı yönünde idi en azından fizik bilgim öle diyordu ve bende bu kabloyu söküm denedim 🙂 doğal olarak birşey değişmedi. Belki labrotuar şartlarında, özel durumlarda ve hassas ölçüm cihazları ile bir fark sezinlenebiliyordur ?…

İş 3D grafiğe geldiğinde ise G450, MX’in yanında biraz sönük kalıyor zaten bu alanda da bir iddiası yok. Aşağıdaki grafiklerden gördüğünüz gibi hemen hemen iki kat yavaş. Aslında 3D uygulamalarda yetersiz değil her türlü 3D oyunu çözünürlüğü abartmadığınız sürece MX’le aynı kalitede oynayabilirsiniz ama ben 3D oyunların 60fps’nin altında oynanmaması gerektiğini düşünüyorum diyorsanız G450 size göre değil. Ozaman Nvidia serisinden ürünlerle ilgilenmelisiniz.

G450, 3D’de yavaş kalsada DualHead dediğinizde tüm ibreler G450’yi gösteriyor. MX’de TwinView adı altında bu alana el atmış olsada daha emekleme aşamasında bence. Çift ekran konusunda Matrox epey önde. MX, TwinView ile şimdilik aynı görüntünün başka bir kaynak (Monitör,TV) üzerine aktarılmasına (Clone) ve görüntünün iki kaynak arasında paylaşımına(Multi display) imkan verirken, G450 ayrıca görüntü üzerindeki belirli bir bölgenin büyütülerek başka bir kaynağa aktarılmasına(Zoom) ve Avi,Mpeg gibi overlay görüntü kaynaklarının direk olarak başka bir kaynağa(DVDMax) aktarılmasına olanak tanıyor.


MultiDisplay Zoom DVDmax Clone

Bu özellikler içinde iki monitörde çalışma alanınızı paylaştırarak büyüten MultiDisplay oldukça kullanışlı. Normal sistemlerde 2 ayrı grafik kartı kullanarak elde edebileceğiniz bu özellik Matrox’un DualHead teknolojisi sayesinde, PCI slot ve fazladan IRQ kaybetmeden elde edilebiliyor. Böylelikle birinci monitörde Word’de tam ekran bir dosya üzerinde çalışırken ikinci monitörde yine tam ekran Excel datalarınıza bakabiliyorsunuz. Yine kullanışlı olan başka bir seçenekse DvdMAx bu modda ise G450 birinci kaynak üzerinde çalışan video uygulamalarınızın (Power DVD,Windows media player vs.) Overlay görüntüsünü uygulama açık olmak şartı ile yine tam ekran olarak TV yada İkinci monitöre aktarmanıza olanak veriyor. Bu arada yeri gelmişken belirtelim VideoOut’uda oldukça kaliteli ve video geometriside düzgün.

Kısaca bir toparlamak gerekirse Matrox G450, ofis ve ev kullanıcıları için görüntü kalitesi, 2D performansı, Dual Head’in getirdiği avantajlar ve 95$ dan başlayan fiyatıyla cazip bir ürün. Zaten G450 ile Matrox’un hedef kitlesi bu. Eğer tüm gün Ofis uygulamaları başında yada 3D hız istemeyen PhotoShop, FreeHand gibi uygulamalarla geçiyorsa kesinlikle G450’yi öneririm. 3D’de zaten iddalı değil zaten 3D piyasanın çıldırdığı bu dönemde ses getirecek bir ürünle ortaya çıkmakda oldukça güç. Matrox sanırım G800’ü ile 3D piyasasında söz hakkı edinmeye çalışacak ancak rakiplere bu alanda yetişmek şuan için güç gözüküyor ama kendi kulvarında Matrox rakipsiz…

P3 550E @733 (5.5 x 133Mhz o/c)
Asus P3V4X (BIOS 105)
Kingston KVR PC133 128Mb
Quantum Fireball plus LM 20 GB UDMA66 HDD
TOSHIBA SD-M1212 DVD (1r22)
SB Live! (Lw3.01)

Windows 98SE (4.10.222 A)
DirectX 7.0a
MX-Nvidia Detonator v6.31
G450-6.04.029
Winbech 99 V1.1
Quake III Arena v1.17n

HWM
HWMhttps://hardwaremania.com
Yoda is a revered former Jedi Master who spent the last years of his life on Dagobah. The nine-hundred-year-old Jedi master trained Jedi knights for eight centuries.
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -