Nvidia, önümüzdeki yılbaşı yeni işlemcisi NV20’yi çıkarma planları yapıyor ve bir yandanda bu aradaki zamanı, “Tarih tekerrürden ibarettir” sözünü ispat- larcasına GF2-Ultra’yı çıkararak değerlendiriyor. TNT2-Ultra’da olduğu gibi GF2-Ultra’da yeni bir ürün değil, sadece daha yüksek çekirdek ve Ram saat frekanslarına sahip bir ara ürün sadece. GF2-Ultra’nın çıkması sanki NVidia NV20’yi sözverilen zamanda çıkaramayacak, zaman kazanıyor gibi değerlen- dirildi isede, aksine tamamen ekonomik kazanç elde etmek için çıkarılmış bir ara ürün. Software driver’ları ile yapılan performans trick’leride öyle. Baştan maksimum performansla driver’lar(v6.31) çıkarmama, işlemcisinde gizli fazladan %20 güçten haberi olmama gibi birşey bence söz konusu bile değil.
0.18m technology
175MHz graphics core working frequency
Integrated Dual-Link TMDS transmitters
4-texels-per-clock-cycle rendering engine
NSR (NVIDIA Shading Rasterizer) engine
0.7-gigatexels-per-second fill rate
AGP4X with fast writes
S-Video Out
20 million triangles per second
TwinView
Digital Vibrance Control
GF2 MX(Nv11) ise tamamen ofis ve ev kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere düşünülmüş ve GF2’nin 0.18micron’luk teknolojisi üzerine geliştirilmiş bir ürün. Tamamen düşük maliyet gözönüne alınarak, GF2 çekideğindeki bazı özellikler sınırlandırıldığı gibi, GF2 çekirdeğinde bulunmayan bazı yeni yeteneklerde MX çekirdeğine eklenmiş. NV11 proje ismi ile ilk başlarda mobil sistemler için tasarlanmaya başlayan MX, yaklaşık 4W’lık güç tüketimi ile GF256 ve GF2’nin yanında oldukça ekonomik, (GF’un yarısı yaklaşık kadar) ancak bir mobil işlemci için hala oldukça fazla güç çekiyor.(ATI LT Mobile sadece 2W) Ancak bu yaklaşık 4Watt’lık güç tüketimi sayesinde aktif bir soğutma olmadan sadece HeatSink ile soğutma sağlanabiliyor. Tabi bu bile ekonomik bir model yapmak için oldukça önemli bir etken. Peki MX çekirdeğinde GF2 çekirdeğine göre ne farklar var ?
Bildiğiniz gibi GF2, dört yollu bir rendering pipeline’a ve her pipeline için 2 texture ünitesine sahipti ve 200Mhz’lik çekirdek hızı ile 1.6Gtexel/s’lik bir Fill-Rate’e ulaşabiliyordu. MX’de ise bu pixel rendering pipeline’ların sayısı 2’ye ve çekirdek hızıda 175Mhz’e indirilmiş ve 0.7Gtexel/s lik bir Fill-Rate’i var. Ancak MX’de yine ikinci jenerasyon bir T&L(Transform & Lighting) ünitesine sahip. NSR(NVIDIA Shading Rasterizer) ve HDVP(High Definition Video Processor) MX tarafından da kullanılıyor, bu kısımlarda bir farklılık yok. MX, 20M Poligon/s hızı ile GF2’nin biraz gerisinde kalsada yapısal farklılıklar ve çekirdek hızı düşünüldüğünde bu poligon performansı oldukça makul. Aşağıdaki tabloda GeForce serisindeki temel özelliklerin bir karşılaştırmasını bulabilirsiniz.
GeForce GeForce2 MX GeForce2 GTS
Sırasıyla Veriler GeForce , GeForce2 MX ve GeForce2 GTS
Manufacturing Process 0.25 micron 0.18 micron 0.18 micron
Rendering Pipelines 4 2 4
Textures per Pipeline 1 2 2
Core Speed 120MHz 175MHz 200MHz
Memory Interface 128-bit 64 or 128-bit 128-bit
Memory Speed 166-300MHz 166-300MHz 333MHz
Pixel Fill-Rate 480 Mpixels/sec 350 Mpixels/sec 800 Mpixels/sec
Texel Fill-Rate 480 Mtexels/sec 700 Mtexels/sec 1.6Gtexels/sec
Polygon/sec 15M 20M 25M
MX’in Memory Bus’ıda maliyet düşünülerek 64/128bit DDR/SDRAM destekleyecek şekilde dizayn edilmiş. MX kullanan kartların büyük çoğunluğu 32Mb/166Mhz’de çalışan, 128Bit SDRAM kullanan modeller. Tabiki bu Ram’ler ile maksimum 2.7Gig/s bir Ram bant genişliğine sahip ve buda bazı özel durumlarda performans için hiçde iç açıcı değil. Ancak bu Ram konfigürasyonu haricinde bir ürün, mesela 166 Mhz DDR Ram(teorik olarak mümkün), düşük fiyat hedefinden sapacağı için sanırım pek düşünülmeyecektir. Herne kadar MX’de fiyat için çok şeyden feragat edilmiş gibi gözüksede aslında performans olarak hiçde fena değil.
MX’in çekirdeğindeki temel farklar hemen hemen bu kadar ama MX birde GF2’de bulunmayan özelliklere sahip.
MX ilk olarak Matrox G400’den hatırlayacağımız DualHead teknolojisinin benzeri bir teknolojiye sahip. MX’de bu teknolojiye Twinview deniyor ve MX’de aynı anda 2 ayrı ekrana çıkış verebiliyor. Bu özellikler Windows’un çift monitör desteği ile kolayca yönetilebiliyor. Dahili olarak çift RAMDAC ve çift digital panel(dahili TMDS ünitesine sahip) desteği olan MX’de çıkışların ikiside klasik analog monitör olabildiği gibi, ikiside LCD olabiliyor. Hatta çıkışlardan biri TV bile olabilir. Bu kombinasyonlar aşağıdaki listedeki gibi genişletilebiliyor. Örnek olarak gelen Abit SiluroMX çift CRT yada LCD monitör desteklemesede ilerde çift monitör destekli modelleri çıkacaktır. Asus’un MX kullanan modeli V7100/2V1D’in çift CRT çıkışı var. Daha doğrusu biri DVI ama bir ara adaptör ile CRT monitörde bağlanabiliyor.
iki digital flat panel
iki RGB monitor (ikinci RAMDAC ile)
iki analog flat panel
Bir digital flat panel ve bir analog flat panel
Bir digital flat panel ve bir RGB monitor
Bir digital flat panel ve bir TV
Bir RGB monitor ve bir TV
Bir RGB monitor ve bir analog flat panel (ikinci RAMDAC ile)
Bir analog flat panel ve bir TV
Çift monitör ile çalışmanın faydası, örneğin; iş yerinde bir ekranda Exel tabloları, diğerinde ise Word dokümanları ile aynı anda çalışmanın yada PhotoShop ile bir ekranda fullscreen resim ile uğraşırken diğer ekranda da programın tool’larının el altında durması kuşkusuz verimliliği arttıran unsurlar. Ayrıca FlightSimulator gibi oyunlarıda kontrol panelleri diğer ekrana alarak oynamakda oldukça zevkli. Ancak şimdilik gördüğüm kadarı ile MX’deki Twinview seçenekleri Matrox G400’deki kadar fonksiyonel değil. Sadece aynı ekranın iki monitörde de gösterilmesi (clone) ve Desktop’ın iki monitöre birden yayıldığı extendedDesktop var. ExtendedDesktop kullanışlı sonuçta iki monitör büyüklüğünde bir desktop ve iki ekranda, iki ayrı uygulama çalıştırmak mümkün olduğundan verimlide. Ancak aynı görüntünü iki monitörde birden olduğu Clone moduna bir mana veremedim. Zaten Twinview destklemeyen herhangi bir VGA kartda da sadece bir ara kablo yada çoklayıcı ile aynı görüntü birden çok ekrana verilebilir bunun bir özellik gibi lanse edilmesi komik biraz 🙂 Ama ileride driver’lar geliştikçe bu özeliklerde yenierinin ekleneğine kuşku yok.
MX’deki bir diğer yenilikde DVC (Digital Vibrance Control) ismi verilen bir renk ve ışık düzeltme modu. Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi üç kademeli olarak ayarlanan bu mod orta düzeyde bırakıldığında resminde, renklerde ve kontrastda belirli bir düzeltme yapıyor ama benim algıladığım kadarı ile alışık olduğumuz Gamma ve ColorLevel ayarlarında kullanılandan çokda farklı bir algoritma değil. Bazı durumlarda işe yarasada, olmassada pek üzüleceğinizi sanmıyorum 🙂
Artık gelelim Abit Siluro GF2MX’e. Abit, yakın zaman içinde girdiği grafik kartı piyasasını oldukça yakından takip ediyor ve diğer üreticilerle aynı zamanlarda ürünlerini piyasaya sürüyor. İlk olarak SiluroMX’in kutusu dikkatinizi çekiyor. Alışık olduğumuzdan çok farklı ve sanki karton bir çanta gibi. (Sayfanın başında solda gördüğünüz gibi) Sanki marketlerde satılmak üzere hazırlanmış izlenimi veriyor. O kadar ucuzki al git psikolojiside olabilir 🙂 Kutunun içinden SiluroMX dışında TestDrive5 ve SHOGO’nun full sürümleri ve WinDVD2000’in full sürümlerinin bulunduğu CD’ler, kullanım kitapçığı ve olduça kaliteli bir S-Video ara kablosu çıkıyor. bt869 encoder’ını kullanan VideoOut modülüde SiluroMX’in üstünde mevcut ve oldukça kaliteli S-Video çıkışlar verebiliyor. Bu çıkış üstünde düzeltmeler ve video geometrisi üstünde oynamalar yapabileceğiniz Tvtool 4.6.1 ‘i burdan çekebilirsiniz. Eğer VideoOut’u kullanacaksanız bu minik programıda mutlaka kullanın.
Performansa gelincede MX bekleneni veriyor. Grafiklerde gördüğünüz gibi MX, GF2’nin yanında biraz sönük kalıyor ama rendering pipeline’larının sayısı düşünülürse bu çok normal. Eşit sayıda renderin pipeline’a sahip olduğu GF’dan ise bir miktar hızlı. Burada dikkat edilmesi gereken nokta MX’in 175Mhz, GF256’nın ise 120Mhz’de çalışması. Eğer bu açıdan bakarsak MX çekirdeğinin daha yavaş olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yeni nesil bir T&L ve NSR ile birlikte pixel bazında işleme yapabildiği için her yönden klasik GF’dan üstün. Ayrıca düşük güç tüketimi ve 0.18micron çekirdek yapısıyla çok rahat 200mhz çekirdek hızına overclock edilebiliyor. Ancak bunu deneyeceklerin heatsink üstüne mutlaka bir fan takmaları gerekiyor. Ram’ler markadan markaya fark etsede Abit Siluro’daki 6ns SDRAM’ler sorunsuz 185Mhz hızında çalışabiliyor.
Sonuç olarak en son Nvidia çekirdeğine sahip ve fiyat/performans oranı olarak şuan rakipsiz gibi. Yurtdışında 110$’a kadar 32Mb MX bulmak mümkün. Türkiye’de de her geçen gün fiyatları düşüyor.
Yeni bir ekran kartı alacak ve yeni teknolojilerden mahrum kalmayayım diyorsanız gerçekten fiyat ve performans olarak en iyi seçim GF2 MX. En performnaslı kart olamsada hiç bir zaman özellikle, 1024×768 ve altı bir çözünürlük kullanıyorsanız sizi 3D uygulamalarda yarı yolda bırakmayacaktır. 2D’de ise zaten gereğinden fazla hızlı olduğu için bu yönde bir yorum yapmıyorum. Ayrıca performansın yanında bu kadar özelliği bünyesinde bulunduran bir rakibide yok. Performans olarak olmasada özellikler olarak tek rakibi Matrox G450 olabilir. TNT/TNT2 serisi sanırım artık tarih olacak ve Nvidia’nın giriş seviyesi grafik çipi çok yakında MX olacak….
P3 550E (5.5 x 133Mhz o/c)
Asus P3V4X (BIOS 1005)
Kingston KVR PC133 128Mb
IBM DJNA 341350 UDMA66 HDD
TOSHIBA SD-M1212 DVD (1r22)
SB Live! (Lw3.01)
Abit Siluro GF2 MX (175/166Mhz)
Asus V6600 (120/166Mhz)
Asus V7700 (200/333hz)
Ati Radeon (183/183hz)
Windows 98 (v4.90 build 3000)
DirectX 7.1 (v4.07.01.3000)
Nvidia Detonator v6.27
3D Mark 2000 (build 335)
Quake III Arena v1.17
Quake III Arena VSYNC OFF , High Settings’de ve demo1.dm3 ile test edilmiştir.