21.4 C
İstanbul
8 Eylül 2024 Pazar
Ana SayfaHaberlerAMD, MI325X ve Ryzen AI İşlemcilerini Duyurdu

AMD, MI325X ve Ryzen AI İşlemcilerini Duyurdu

AMD, Computex 2024'te yeni MI325X çipini ve üçüncü nesil Ryzen AI işlemcilerini tanıttı, Nvidia ile rekabeti kızıştırıyor.

AMD CEO’su Lisa Su, Computex 2024 konferansında yaptığı açılış konuşmasında, MI325X çipinin dördüncü çeyrekte satışa sunulacağını duyurdu. MI300’ün halefi olan bu çip, daha fazla bellek ve daha hızlı veri aktarım hızlarına sahip olacak. MI350 modelinin 2025’te ve MI400 modelinin ise bir yıl sonra piyasaya sürülmesi planlanıyor. Bu yıllık sürüm döngüsü, Nvidia CEO’su Jensen Huang’ın Taipei’deki konuşmasında belirttiği planlarla paralellik gösteriyor.

AMD, yeni AI eğitim sistemlerine yapılan büyük yatırımlardan yararlanmayı hedefleyen yeni ürünlerle pazara hızla girmeye çalışan şirketler arasında yer alıyor. Su, mevcut MI300 ürünlerine olan talebin güçlü olduğunu ve yeni modellerinin rakip ürünlerle olumlu şekilde karşılaştırılacağını belirtti.

Santa Clara merkezli AMD, Nvidia’yı takip eden grupta en fazla ilerlemeyi kaydeden şirket oldu. Şirket, bu yıl AI hızlandırıcıları için satış hedefini 4 milyar dolara çıkardı. Bu hızlı artış, geçen yıl neredeyse sıfır olan satışlardan büyük bir yükseliş anlamına gelse de, Nvidia’nın veri merkezi biriminin yıllık satışlarının 100 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor ve bu, AMD ve Intel Corp.’un toplam yıllık gelirlerinin üzerinde.

Yeni Ryzen AI İşlemciler ve İş Ortakları

Tüketiciler için AMD, Temmuz ayından itibaren satışa sunulacak olan üçüncü nesil Ryzen AI işlemcilerini tanıttı. Strix Point olarak adlandırılan bu işlemciler, dizüstü bilgisayarlar için özel olarak tasarlanmış olup, RDNA 3.5 mobil grafikler, AI görevlerini hızlandıran XDNA 2 nöral işleme birimleri ve en son Zen 5 işlemci çekirdeklerini bir araya getiriyor. Su, sahnede HP Inc. CEO’su Enrique Lores, Lenovo Group Ltd. İcra Başkan Yardımcısı Luca Rossi ve Asustek Computer Inc. Başkanı Jonney Shih gibi ortakları ağırlayarak, AMD’nin yeni Ryzen platformunu içeren upcoming cihazlar hakkında bilgi verdi.

AMD, en son Ryzen sisteminin Qualcomm Inc.’in Snapdragon X Elite çipi ile karşılaştırıldığında AI görevlerinde daha iyi performans gösterdiğini belirten bir slayt gösterdi. Microsoft’un Windows başkanı Pavan Davuluri, sahneye çıkarak, “Copilot PC+ projesinde AMD ile ilk günden beri işbirliği yapıyoruz” dedi.

Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -