19.6 C
İstanbul
19 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerARC-EX, Felçli Hastaların Hareket Kabiliyetini Geri Kazanmalarını Sağlıyor

ARC-EX, Felçli Hastaların Hareket Kabiliyetini Geri Kazanmalarını Sağlıyor

ARC-EX adlı cihaz, parapleji hastalarının güç, duyum ve hareket yeteneklerini artırarak, omurilik yaralanmasından on yıllar sonra bile önemli iyileşmeler sağlıyor.

Felç geçiren insanların on yıllar sonra kollarını ve ellerini yeniden hareket ettirmelerine olanak tanıyan elektriksel “titreşim” gönderen bir cihaz geliştirildi. ARC-EX adlı cihaz, yüzey elektrotları aracılığıyla omuriliğe elektrik akımı göndererek parapleji hastalarında güç, duyum ve hareket yeteneğini artırıyor.

Klinik Deney ve İlk Sonuçlar

İlk klinik deneyine katılan gönüllüler, etkilerin şaşırtıcı olduğunu belirtiyor. The Times gazetesinin köşe yazarı Melanie Reid, 14 yıl önce attan düşerek felç geçirmişti ve cihazı birkaç ay boyunca kullandı. Reid, “Omurilik yaralanmasında herkesin tekrar yürümek istediğini düşünür, ancak tetraplejik veya kuadriplejik iseniz, en önemli olan şey çalışan ellere sahip olmaktır” dedi. Cihazı kullandıktan sonra sol elinin çok daha güçlü olduğunu ve günlük yaşam aktivitelerini daha rahat gerçekleştirebildiğini ifade etti.

Araştırma Bulguları

Uluslararası çalışmaya, omurilik yaralanmasını bir yıl ila 30 yıl önce yaşamış 60 hasta katıldı. Hastalar, iki ay boyunca klinikte rehabilitasyon programına tabi tutuldu ve ardından ARC-EX stimülasyon tedavisi eklenerek aynı rehabilitasyon programına devam ettiler. Nature Medicine dergisinde yayımlanan sonuçlara göre, hastaların %90’ı güç veya işlev ölçütlerinden en az birinde anlamlı iyileşme gösterdi, %72’si ise iki ölçütte iyileşme kaydetti. Ayrıca, hastaların %87’si yaşam kalitesinde bir artış bildirdi.

Tedavinin Kalıcı Etkileri

Çalışmanın ortak yazarlarından ve Washington Üniversitesi’nde rehabilitasyon tıbbı uzmanı olan Dr. Chet Moritz, bu stimülasyonun doğrudan hareketi sağlamadığını, ancak hareketi kolaylaştırdığını belirtti. Cihazın kapalı olduğu zamanlarda bile yararların devam ettiğini ifade eden Dr. Moritz, “Omurilik yaralanmasının neden olduğu hasarın bir kısmını iyileştirdiğini düşünüyoruz, bu nedenle stimülasyon sonrası faydalar kalıcı oluyor” dedi.

Yeni Sinir Bağlantılarının Büyümesini Teşvik Ediyor

Onward Medical şirketi tarafından üretilen ARC-EX cihazı, omurilik üzerinde takılan elektrot pedleri aracılığıyla yüksek frekansta belirli bir elektriksel titreşim deseni göndermek için programlanmış küçük bir kutu. Bilim insanları, bu yüksek frekansın deri üzerindeki ağrı sinirlerini uyuşturduğuna ve böylece omurilik içindeki duyusal sinir liflerine daha güçlü bir elektrik akımı gönderilebildiğine inanıyor.

Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -