21.4 C
İstanbul
16 Eylül 2024 Pazartesi
Ana SayfaHaberlerAsus, Zenbook S16 ile MacBook’a Meydan Okuyor

Asus, Zenbook S16 ile MacBook’a Meydan Okuyor

Asus, yeni Zenbook S16'yı MacBook ile karşılaştırarak büyük bir iddiada bulunuyor ve bu iddiayı kazanabilir.

Asus, gerçekleştirdiği “Always Incredible” Computex lansman etkinliğinde yeni dizüstü bilgisayarlarını ve monitörlerini tanıttı. Şirketin, yapay zekanın geleceğine olan bağlılığını da vurguladı.

Ana konuşmanın ortasında, AMD Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Bilgi İşlem ve Grafik Grubu Genel Müdürü Jack Huynh, şirketle olan ortaklığın avantajlarını tartışmak için sahneye çıktı. Yeni 3. Nesil AMD Ryzen AI işlemcisinin gücünü tartışırken, MacBook ile karşılaştırarak cesur bir açıklama yaptı: “Misyonumuz, süper hafif ve ince dizüstü bilgisayarlarda dünyanın en güçlü işlemcilerini yaratmaktı. MacBook Pro’dan daha hızlı, MacBook Air’den daha ince dizüstü bilgisayarlar. Ve bugün Asus ile Zenbook S16’yı yaparak bunu başardık.”

Asus Tam Olarak Ne İddia Ediyor?

Huynh, “MacBook Pro’dan 1,7 kat daha fazla performansa, Apple M3’ten 2,8 kat daha fazla AI TOPS’a sahibiz.” diyerek devam etti. Yanında, bu karşılaştırmaların AMD Ryzen AI 300 ve Apple M3 ile yapıldığını belirten slaytlar bulunuyordu.

Asus Zenbook S16’nın bu kadar etkileyici olmasını sağlayan nedir? AMD Radeon 890M entegre grafikleri ve 50 NPU TOPS’a sahip AMD Ryzen AI 9 HX 370 işlemcisine kadar yapılandırılabiliyor. Bir dizi slayt, bu cihazın UL Procyon’da AI performansında %118, Geekbench CPU puanlarında %20, Cinebench’te 3D render’da %60, görüntü işleme süresinde %22 ve oyun performansında (Shadow of the Tomb Raider oynarken) %62 oranında MacBook Air 15 (M3) modelini geride bıraktığını gösteriyor.

Tasarımı da, alüminyumun sağlamlığını ve seramiğin şekillendirilebilirliğini bir araya getiren bir “sektör ilk inovasyonu” olan “ceraluminum”u içeriyor. Ayrıca, 3K çözünürlüğe sahip 16 inç OLED dokunmatik ekran, 120Hz yenileme hızı, 78Wh batarya ve altı hoparlör (dört woofer/iki tweeter) bulunuyor.

Zenbook S16’nın Apple MacBook Pro M3’ten daha yüksek performans sunarken, MacBook Air’den daha ince kalacağını iddia etmek son derece cesur bir yaklaşım. Bu, mükemmel performans ve ultra taşınabilirliğin eşsiz bir kombinasyonunu yaratacaktır. Asus’un sadece boş vaatlerde bulunduğunu düşünebilirsiniz, ancak önceki testlerimize dayanarak, şirketin bu vaadini yerine getirebileceğine inanmak için nedenlerimiz var.

Asus’un Apple’a Meydan Okuması Beklenenden Daha Ağır

Asus, 3. Nesil AMD Ryzen AI işlemcisinin gücüyle “MacBook Pro’dan daha hızlı, MacBook Air’den daha ince” dizüstü bilgisayarlar yapabileceğini iddia ediyor. Zenbook S16 söz konusu olduğunda, bu iddiaların her ikisini de yerine getirebiliyor gibi görünüyor. Yüzeyde cesur bir meydan okuma gibi görünse de, önceki MacBook dizüstü bilgisayar testlerimiz, bu kategorilerde zaten MacBook’u geride bıraktıklarını gösteriyor.

Performans açısından, Asus Zenbook 14 OLED (2024), Intel Core Ultra 7 155H işlemci ile donatılmıştır. Sistem performansını ölçen bir ölçüt olan Geekbench 6 testinde, çok çekirdekli puan olarak 12.707 elde etti. Aynı testte MacBook Pro 14 M3, çok çekirdekli puan olarak 11.870 elde etti.

2023’e baktığımızda, Asus Zenbook S 13’ün 2,2 pound ağırlığındaki tasarımı ve 0,43 inç inceliği, MacBook Air M2’nin 2,7 pound ağırlığı ve 0,44 inç inceliğinden daha küçük ve hafiftir. Gerçekte, bu fark pratikte görünmezdir, ancak yine de şirketin bu kategoride Apple ile rekabet edebileceğini göstermektedir.

Bununla birlikte, Zenbook 14 OLED, en son MacBook Air’in inceliğini aşamazken, geçen yılki Zenbook S 13, MacBook Pro M2 ile karşılaştırıldığında önemli ölçüde daha kötü performans gösteriyor. Zenbook S16’nın her ikisini de aynı anda yapacağını iddia etmek cesur bir ifadedir, ancak şirket bunu başarabilirse, bu büyük bir başarı olacaktır.

Zenbook S16’nın kesin ölçümlerine sahip değiliz, ancak şirket, cihazın 1,1 santimetre ince olduğunu iddia ediyor. Yaklaşık bir dönüşümle bu, 0,43 inç civarına denk geliyor, bu da MacBook Air M3 13 ve 15’in 0,44 inç ve 0,45 inç inceliğinden daha ince olurdu. Eğer bu, cihazın gerçek ölçümlerini yansıtıyorsa, geriye sadece Zenbook S16’nın MacBook Pro M3’ü performans açısından geçip geçemeyeceği kalıyor.

Asus, Her Alanda MacBook’u Geçemeyebilir

Asus, Zenbook S16’sını MacBook ile nasıl rekabet edeceğini gururla gösterse de, şirketin durdurulamaz olduğu bazı alanlar var. Bunların başında pil ömrü geliyor, en son M3 MacBook’lar, diğer tüm dizüstü bilgisayarları korkutan bir enerji verimliliği sunuyor.

Laptop Mag pil testinde, 150 nit’te sürekli web sörfü yapılırken, MacBook Air 13 M3, 15 saat 13 dakika, MacBook Pro 16 M3 Max ise 18 saat 5 dakika dayandı. Asus Zenbook 14 OLED gibi istisnalar 15 saat 52 dakika sürse de, bu tür bir pil ömrü Apple için standarttır.

Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -