19.6 C
İstanbul
19 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerDJI Dronlarına ABD'de Satış Yasağı Geliyor

DJI Dronlarına ABD’de Satış Yasağı Geliyor

ABD Temsilciler Meclisi, DJI dronlarının gelecekte ABD'de satışını yasaklayan bir yasa tasarısını kabul etti. Bu tasarı, DJI'nın Çin merkezli olması ve dünya dron pazarının %70'inden fazlasını kontrol etmesi nedeniyle ABD'li yasa koyucular arasında güvenlik endişelerine yol açıyor. Yasa tasarısı, ABD'nin 2025 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nın bir parçası olarak kabul edildi ve şimdi Senato'nun onayını bekliyor.

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi, DJI dronlarının gelecekte ABD’de satışını yasaklayan bir yasa tasarısını Cuma günü kabul etti. Bu yasak, ABD’nin 2025 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nın (FY25 NDAA) bir parçası olarak daha olası hale geldi. DJI, Çin merkezli bir dron üreticisi ve dünya çapındaki dron pazarının %70’inden fazlasını kontrol ediyor. Bu durum, ABD’li yasa koyucular için bir tehdit olarak görülüyor.

DJI hisselerinin %6’sı Çin devletine ait işletmelerin elinde bulunuyor. Bu durum, Çin hükümetinin arka kapılarına, ulusal güvenlik risklerine ve DJI dronları kullanarak Çin’in casusluk yapabileceğine dair endişelere yol açtı. Ayrıca, ABD’li yasa koyucular, DJI’nın başarısının Çin ekonomisini güçlendireceğinden endişe duyuyorlar.

Casusluk Korkusu

New York’tan Cumhuriyetçi temsilci Elise Stefanik, anti-DJI yasasını destekleyerek, “DJI, kabul edilemez bir ulusal güvenlik riski teşkil ediyor ve Komünist Çin tarafından üretilen dronların Amerika’dan kaldırılma zamanı geldi” dedi. Bu kabul edilemez risk, ABD askeri ve polis kompleksi tarafından genellikle tercih edilen DJI dronlarının kullanımını engellemedi. DJI ürünleri, Ukrayna’ya karşı Rus savaşında da kullanılmış olup, bu kullanım durumu ABD’li yasa koyucular için endişe verici olsa da, DJI askeri kullanımını kınamıştır.

Countering CCP Drones Act, bu yılki Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nın (NDAA) içinde yer almakta. NDAA her yıl geçmesi gereken bir yasa olup, siyasi tiyatro nedeniyle gecikmeler yaşanabilir. Temsilciler Meclisi, tasarının tamamını, Countering CCP Drones Act dahil olmak üzere, kabul etti ve şimdi Senato’nun kendi versiyonunu geçirmesi bekleniyor. İki versiyon birleştirilip Başkan Biden tarafından imzalanarak yasalaşacak.

Kullanımı Yasaklanmayacak Sadece Satışı Yasaklanacak

Mevcut yasa tasarısı, ABD’de zaten satın alınmış DJI dronlarının kullanımını yasaklamayacak, sadece DJI ürünlerinin satışını yasaklayacak. Bu, ABD’de kullanılan en popüler ve yüksek kaliteli dronları ortadan kaldıracaktır. Yasa tasarısı Kongre’de popüler olsa da, durdurulma şansı hala vardır. Bu yasa tasarısından endişe duyan ABD sakinleri, ABD senatörlerine ulaşarak Countering CCP Drones Act’in NDAA’dan çıkarılmasını talep edebilirler.

Bu yasa tasarısı, ABD-Çin ticaret savaşı kapsamında doğrudan bir saldırı olmasa da, başarılı Çin şirketlerine yönelik tarifeler ve yasaklar geleneğini takip ediyor. Çoğu yasak, ABD’de ticari olarak en başarılı şirketleri hedef alırken, yasa koyucular bu yasaların amacının güvenlik olduğunu iddia ediyorlar. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Odağımız, güvenliğimize tehdit oluşturabilecek en hassas teknolojiye odaklanmak. Ticaretin kesilmesine veya Çin’i kısıtlamaya yönelik bir hedefimiz yok” şeklinde açıklamada bulundu.

Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -