21.4 C
İstanbul
8 Eylül 2024 Pazar
Ana SayfaHaberlerIntel ve AMD Arasındaki AI Benchmark Savaşları Kızışıyor

Intel ve AMD Arasındaki AI Benchmark Savaşları Kızışıyor

Intel, AMD'nin AI benchmark iddialarına karşılık vererek, mevcut Xeon işlemcilerinin performansını savundu.

Intel, AMD’nin Computex’te sunduğu ve AMD’nin Zen 5 tabanlı EPYC Turin işlemcilerinin AI iş yüklerinde Intel’in Xeon çiplerinden 5.4 kat daha hızlı olduğunu iddia eden benchmark sonuçlarına karşılık verdi. Intel, mevcut nesil Xeon işlemcilerinin performansını vurgulayan kendi benchmark sonuçlarını paylaştı ve AMD’nin sonuçlarının Xeon’un performansını yanlış yansıttığını savundu.

Intel’in Yanıtı ve Kendi Benchmark Sonuçları

Intel, AMD’nin benchmark sonuçlarının detaylarını paylaşmadığını ve bu sonuçların Intel’in dahili testleriyle uyuşmadığını belirtti. Intel, kendi benchmark testlerinde daha katı P99 gecikme kısıtlamaları kullanarak ve aynı INT4 veri türünü kullanarak testler gerçekleştirdiğini söyledi. Ayrıca, AMD’nin kullandığı yazılımın ve test sırasında gereken SLA’ların (Service Level Agreements) detaylarını açıklamadığını da ekledi.

Intel’in iddiasına göre, mevcut 64 çekirdekli Xeon işlemcileri, AMD’nin gelecekteki 128 çekirdekli modellerine göre daha hızlı. Intel, AMD’nin testlerinde AMX (Advanced Matrix Extensions) matematik genişletmelerini kullanıp kullanmadığının belirsiz olduğunu ve bunun performans farkını açıklayabileceğini belirtti.

AMD’nin İddialarına Karşı Intel’in Performans Testleri

AMD, Computex’teki sunumunda, 128 çekirdekli Turin işlemcilerinin 64 çekirdekli Emerald Rapids Xeon 8592+ işlemcilerinden 5.4 kat daha hızlı olduğunu iddia etmişti. Ancak, Intel, kendi test sonuçlarının AMD’nin sonuçlarına göre 5.4 kat daha hızlı olduğunu ve bu nedenle mevcut 64 çekirdekli Xeon işlemcilerinin AMD’nin gelecekteki 128 çekirdekli modellerine göre üstün olduğunu savundu.

Intel ayrıca, AMD’nin AI odaklı özetleme ve çeviri iş yüklerinde de 3.9x ve 2.5x avantajlar elde ettiğini iddia ettiğini, ancak Intel’in kendi sonuçlarının bu iş yüklerinde AMD’ye göre sırasıyla 2.3x ve 1.2x daha yüksek performans gösterdiğini belirtti.

Gelecekteki Beklentiler ve Rekabet

Intel, Granite Rapids Xeon 6 işlemcilerinin, mevcut nesil çiplerine göre %2.3 daha fazla bellek bant genişliği sunduğunu ve daha yüksek performans beklendiğini belirtti. Ayrıca, yeni çiplerin 128 çekirdeğe kadar desteklediğini ve bu durumun Intel’in performansını Turin’e göre iyileştireceğini ekledi.

Sonuç olarak, AI benchmark savaşlarının Intel ve AMD arasında yoğunlaşarak devam etmesi bekleniyor. Hem Intel hem de AMD, yeni nesil çiplerini piyasaya sürdükçe bu sistemlerin performansını test etmek ve farklılıkları ortaya çıkarmak önemli olacak.

Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -