21.4 C
İstanbul
16 Eylül 2024 Pazartesi
Ana SayfaHaberlerMediaTek, Windows için Arm Tabanlı SoC Geliştiriyor

MediaTek, Windows için Arm Tabanlı SoC Geliştiriyor

Mediatek, Windows için arm tabanlı çip geliştiriyor: Qualcomm ile Microsoft arasındaki münhasırlık anlaşmasının sona ermesiyle rekabet artacak.

Qualcomm’un rakibi MediaTek’in, Windows çalıştırmak üzere tasarlanmış Arm tabanlı bir SoC (System on Chip) geliştirdiği bildiriliyor. Reuters’a konuşan üç kaynağa göre, MediaTek’in işlemcileri Qualcomm’un Snapdragon çipleri kadar popüler olmasa da, MediaTek aslında akıllı telefon SoC’lerinde %36 pazar payına sahip (Qualcomm’un %23’üne kıyasla). Özellikle giriş seviyesi ve orta seviye çipleri birçok Android cihazda bulunuyor.

Qualcomm-Microsoft Ortaklığı Sona Eriyor

Ancak, Qualcomm 2016’dan beri Arm tabanlı Windows PC’ler için Microsoft’un tek partneri konumunda, iki şirket arasında imzalanan münhasırlık anlaşması sayesinde. Bu ortaklık, Snapdragon X destekli Windows Copilot+ PC’lerin yakın zamanda piyasaya sürülmesine yol açtı ve Microsoft, Snapdragon X Elite’in Apple’ın M3 MacBook Air’ını geçebileceğinden emin. İlk benchmark sonuçları, performans ve pil ömründe bu artışı doğruluyor, bu da Windows dizüstü bilgisayarlara Apple silikonlu MacBook’lara karşı gereken desteği sağlıyor.

Yeni Oyuncular Sahneye Çıkıyor

Ancak bu ortaklık yakında sona eriyor, çünkü Arm’ın CEO’su, Qualcomm-Microsoft anlaşmasının bu yıl sona ereceğini doğruladı. Bu, MediaTek, Nvidia, AMD ve hatta Intel gibi diğer üreticilerin Windows-on-Arm bandwagon’una katılabileceği anlamına geliyor. Qualcomm CEO’su Crisitano Amon, beş yıl içinde Windows PC’lerinin %50’sinin bir Arm çipi tarafından destekleneceğini öngörüyor.

MediaTek’in Gelecek Planları

MediaTek, birkaç yıldır Arm tabanlı Chromebook tasarımları üzerinde çalışıyor ve 2022 gibi erken bir tarihte Windows-on-Arm işlemcileri üretmeyi planlıyordu. Bu nedenle, Microsoft-Qualcomm ortaklığının sona ermesiyle, Tayvanlı şirketin mümkün olan en kısa sürede piyasaya girmesi mantıklı. Sonuçta, bir çipin tasarımı ve yaratılması bir gecede gerçekleşmez – Arm bile hazır bileşenlerden bir SoC oluşturmanın en az dokuz ay sürdüğünü, daha karmaşık özel tasarımların ise kitle üretimi için hazır hale gelmesinin bir yıl veya daha fazla zaman aldığını belirtiyor.

Nvidia ile İşbirliği ve Rekabet Avantajı

MediaTek’in avantajlarından biri, Nvidia ile olan ortaklık geçmişidir. Nvidia, dünya çapında masaüstü grafik kartları üreticisi olarak %88 pazar payına sahiptir ve bu yıl RTX 50 serisi ile en güçlü GPU’sunu piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Ancak birçok kişinin bilmediği bir şey, bu iki şirketin daha önce de işbirliği yapmış olduğudur. MediaTek’in Dimensity Auto Cockpit SoC’si entegre Nvidia grafiklerine sahiptir. Geçen yıl, MediaTek’in akıllı telefon ve Windows PC SoC’leri için Nvidia GPU teknolojisini kullanmayı planladığına dair raporlar da vardı.

Sektör Liderleriyle Buluşma

MediaTek’in PC hedeflerine dair söylentiler, CEO’su Rick Tsai’nin Nvidia’dan Jensen Huang, TSMC’den Morris Chang ve Quanta’dan Barry Lam ile akşam yemeği yerken görülmesiyle daha da güçlendi. Bu dört CEO, tam bir Arm tabanlı dizüstü bilgisayar yapmak için kritik öneme sahiptir – çip üretimi için TSMC, CPU için MediaTek, GPU için Nvidia ve nihai dizüstü bilgisayar montajı için Quanta.

Ancak, ne Microsoft ne de MediaTek bu haber hakkında henüz yorum yapmadı. MediaTek’in hala prototiplerini oluşturuyor olması ve Microsoft’un henüz bunları incelememiş olması mümkündür, bu yüzden her iki taraf da neler olup bittiği konusunda sessiz kalmaktadır. Yine de, MediaTek’in Windows-on-Arm SoC üretimine girmesini memnuniyetle karşılarız. Sonuçta, biraz rekabet piyasaya zarar vermez, özellikle de tüketicilere daha iyi ve daha uygun fiyatlı bilgisayarlar sunuyorsa.

Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -