21.4 C
İstanbul
16 Eylül 2024 Pazartesi
Ana SayfaHaberlerNASA'nın Voyager 1 Uzay Aracı Tekrar Çalışır Durumda

NASA’nın Voyager 1 Uzay Aracı Tekrar Çalışır Durumda

NASA, Voyager 1'in dört enstrümanını tekrar veri gönderir hale getirdi, uzay aracı yıldızlararası uzayı incelemeye devam edecek.

NASA mühendisleri, yedi aylık teknik zorlukların ardından uzun süredir görevde olan Voyager 1 uzay aracını tamamen çalışır hale getirmeyi başardı. Kasım 2023’te, Dünya’dan 15 milyar milden daha uzak olan uzay aracı, garip ve okunamayan veriler göndermeye başladı ve ekip o zamandan beri sorunun kaynağını bulmak için çalışıyordu. Voyager 1, komutları alıp uyguluyor gibi görünüyordu, ancak gönderdiği bilimsel ve mühendislik verilerinin hiçbiri anlamlı değildi.

Sorunun Kaynağı ve Çözümü

Nisan ayında, ekip sorunun, uzay aracının uçuş veri alt sistemi (FDS) bilgisayarındaki bozuk bir belleğe kadar izini sürdü ve daha sonra iki enstrümanın tekrar bilimsel veri göndermesini sağladı. Şimdi, NASA’ya göre Voyager 1’in dört enstrümanı da tekrar okunabilir veri gönderiyor. 1977’de fırlatılan Voyager 1’in hala herhangi bir kapasitede çalışıyor olması inanılmaz bir başarı olarak kabul ediliyor. Ancak şimdi, doğrudan yıldızlararası uzayı inceleme görevine devam edebilir.

Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -