21.4 C
İstanbul
8 Eylül 2024 Pazar
Ana SayfaHaberlerNvidia, Dünyanın En Değerli Şirketi Oldu

Nvidia, Dünyanın En Değerli Şirketi Oldu

Nvidia, 3,34 trilyon dolarlık piyasa değeri ile dünyanın en değerli şirketi oldu ve AI işlemcilerine olan talep artışıyla büyümeye devam ediyor.

Nvidia, salı günü 3,34 trilyon dolarlık piyasa değeri ile Microsoft ve Apple’ı geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi oldu. Küresel yapay zeka (AI) çılgınlığı ve AI işlemcilerine olan artan talep ile beslenen Nvidia, dünyanın en değerli şirketi unvanına sahip ilk yarı iletken firması oldu. Nvidia, salı günü 3,43 trilyon dolarlık piyasa değeri ile dünyanın en değerli şirketi konumuna geldi.

Yükselen Güven ve Kazançlar

Birkaç ay önce Nvidia’nın piyasa değeri yaklaşık 2,2 trilyon dolardı ve şirket, piyasa değeri açısından Microsoft ve Apple’ın arkasında, ancak Saudi Aramco ve Amazon’un önündeydi. Ardından Nvidia, Q1 FY2024 mali sonuçlarını açıkladı ve 26,044 milyar dolar gelir ve 14,881 milyar dolar net gelir elde etti. Nvidia, ikinci çeyrekte 28 milyar dolar kazanmayı beklediğini belirterek yatırımcıların güvenini büyük ölçüde artırdı ve şirketin piyasa değerini yükseltti.

Jensen Huang’ın Rolü

Nvidia’nın kurucu ortağı ve CEO’su Jensen Huang, şirketin AI konusundaki yeteneklerini ve Nvidia’nın yeni nesil Blackwell donanımını tartışmak için dünya çapında bir tur düzenledi, bu da güveni daha da artırdı. 2024 yılında Nvidia’nın hisseleri %160’tan fazla değer kazandı ve piyasa değerine 2 trilyon dolardan fazla ekledi. 18 Haziran itibarıyla Nvidia, piyasa değeri açısından dünyanın en değerli şirketi oldu.

AI ve HPC Talebi

Nvidia’nın dikkate değer büyümesi, özellikle Nvidia H100 ve Nvidia H200 gibi AI ve HPC için işlemcilerine olan artan talep tarafından destekleniyor. Şirketin portföyü derin: Nvidia, bu yılın sonlarında piyasaya girecek olan Blackwell B200 ürün ailesini piyasaya sürmeye hazırlanıyor ve bu, profesyonel ve müşteri segmentleri için beklenen Blackwell RTX 50 serisi GPU’lara ek olarak geliyor. Blackwell ile Nvidia, yalnızca işlemciler ve sunucular değil, aynı zamanda tüm veri merkezlerini de sunarak şirketin kazançlarını daha da artıracak.

4 Trilyon Dolar Yarışı

Bloomberg tarafından anket yapılan analistler, en başarılı teknoloji şirketlerinin piyasa değerlerinin 4 trilyon doları geçebileceğine inanıyor, bu gerçekten şaşırtıcı bir seviye. Şu anda, 4 trilyon dolarlık piyasa değeri yarışında ilk sırada yer alan üç aday — Nvidia, Microsoft ve Apple — AI çılgınlığından yararlanmak için iyi bir konumda bulunuyor, ancak farklı seviyelerde.

Wedbush Securities analisti Daniel Ives, Bloomberg tarafından yayınlanan bir notta, “Önümüzdeki yıl boyunca teknoloji alanında 4 trilyon dolarlık piyasa değeri yarışının Nvidia, Apple ve Microsoft arasında ön planda olacağına inanıyoruz” dedi. Elon Musk, Blackwell B200 GPU’larından 300.000 adet satın alma arzusunu tweetledi ve bu ürünler piyasaya çıktığında yalnız olmayacak.

Gelecek Beklentileri

Bu gelişmeler, Nvidia’nın AI işlemcilerine olan talebin artmasıyla birlikte gelecekte daha da değer kazanabileceğini gösteriyor.

Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -