21.4 C
İstanbul
8 Eylül 2024 Pazar
Ana SayfaHaberlerRaspberry Pi Connect: Uzaktan Erişimde Yeni Bir Dönem

Raspberry Pi Connect: Uzaktan Erişimde Yeni Bir Dönem

Raspberry Pi Connect artık daha eski modelleri destekliyor ve yeni uzaktan kabuk özelliği ile geliyor.

Raspberry Pi Vakfı, 2024’ün başlarında Raspberry Pi Connect’i tanıtmıştı. Başlangıçta yalnızca Raspberry Pi 4 ve daha yeni cihazlarla sınırlı olan bu hizmet, artık eski Raspberry Pi kartlarını da destekleyecek şekilde genişletildi ve yeni bir uzaktan kabuk (shell) özelliği sunuyor.

Linux tabanlı bilgisayarlar için uzaktan kontrol seçenekleri yeni bir şey olmasa da, Raspberry Pi Connect, herhangi bir web tarayıcısından Raspberry Pi cihazınıza uzaktan erişim imkanı sunarak bir yenilik getiriyor. Dünyanın herhangi bir yerinden özel bir yazılıma ihtiyaç duymadan Raspberry Pi masaüstünüze giriş yapabilirsiniz.

Başlangıçta, bu hizmet yalnızca 64-bit Raspberry Pi OS gerektiriyordu, bu nedenle Raspberry Pi 400, Raspberry Pi 4 veya Raspberry Pi 5 ile çalışıyordu. Yeni güncellemeyle birlikte hizmet, Raspberry Pi OS Lite dahil olmak üzere 32-bit Raspberry Pi OS sürümlerini de desteklemeye başladı.

Eski Cihazlar İçin Destek ve Yeni Özellikler

Eski cihazlar için en iyi seçenek, masaüstü ortamına ihtiyaç duymayan Raspberry Pi Connect Lite olabilir. Bu paket, SSH kullanarak terminal oturumu üzerinden web tarayıcınızda bağlantı kurmanıza olanak tanır.

Örneğin, 2012’de piyasaya sürülen orijinal Raspberry Pi gibi eski cihazlar için, kurulum biraz farklıdır. Adım 3’te rpi-connect yerine rpi-connect-lite kurulmalıdır. Ardından terminalden rpi-connect signin komutunu kullanarak hizmete giriş yapabilirsiniz.

Raspberry Pi Connect’in adım adım kurulumu için makalemize göz atabilirsiniz. Özellikle eski cihazlarda kurulum yapıyorsanız, talimatlar biraz farklı olacaktır.

RealVNC’nin ücretsiz ev seçeneğini kullanarak Raspberry Pi sistemlerini uzaktan kontrol edenler için Raspberry Pi Connect harika bir alternatiftir. RealVNC, bu ay başında ücretsiz Ev planını sonlandırdı ve yeni ücretsiz seçenek olan Lite planını neredeyse hiç duyurmadı. Eski cihazlar için daha fazla destek eklenmesi ve SSH’ye web tarayıcısı üzerinden sorunsuz erişim sağlanması, bu hala yetenekli olan SBC’lerin (Tek Kartlı Bilgisayar) kullanımda kalmasına yardımcı olabilir.

Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -