19.6 C
İstanbul
19 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerYüz Tanıma Teknolojisi Vatandaşların Farkında Olmadan Polis Takip Listelerine Ekliyor

Yüz Tanıma Teknolojisi Vatandaşların Farkında Olmadan Polis Takip Listelerine Ekliyor

Big Brother Watch, vatandaşların yüz tanıma teknolojisiyle farkında olmadan polis izleme listelerine eklenmesi konusunda uyarıda bulundu.

Birleşik Krallık’taki sivil özgürlükler kampanya kuruluşu Big Brother Watch, vatandaşların yüz tanıma teknolojisi kullanılarak farkında olmadan polis takip listelerine eklendiğini uyardı.

Big Brother Watch’tan gelen bu uyarı, Sara adında bir kadının FaceWatch adlı bir yüz tanıma sistemi tarafından yanlışlıkla hırsız olarak suçlanmasından sonra geldi. Sara, bir dükkana çikolata almak için girdiğinde, hemen hırsızlıkla suçlanarak dükkandan çıkarılması istendi. Çantası arandıktan sonra, tüm FaceWatch teknolojisini kullanan mağazalardan yasaklandığı söylendi. Ancak, yapılan hata kısa sürede anlaşıldı ve kendisine bir özür mektubu gönderildi.

Yüz Tanıma Teknolojisine Karşı Kampanya

Big Brother Watch’un direktörü Silkie Carlo, yüz tanıma teknolojisinin kullanımını kaydederek, kamuoyunun bu teknoloji hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığını vurguladı. Carlo, “Gözlemlerime göre, çoğu insan canlı yüz tanımanın ne olduğunu tam olarak bilmiyor,” dedi.

Kampanya grubu, kitlesel gözetimin durdurulması gerektiğini savunarak, toplumun bu teknolojinin normalleşmesini engellemek için tepki göstermesi gerektiğini belirtiyor.

Artan Kullanım ve Yanlış Pozitifler

Londra’daki Metropolitan Polisi, yüz tanıma teknolojisini giderek daha fazla kullanıyor. 2020 ile 2022 yılları arasında 9 kez kullanılan teknoloji, 2023’te 23 kez ve 2024’te şimdiye kadar 67 kez kullanıldı. Destekçileri bu güvenlik aracının hatalarının nadir olduğunu savunurken, BBC’nin raporuna göre, yüz tanıma ile tespit edilen her 40 kişiden biri yanlış pozitif çıkıyor.

Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -