11.8 C
İstanbul
25 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaDonanımAbit BE6-II - İnceleme

Abit BE6-II – İnceleme

Sonunda Intel’in beklenen I820 çipsetli anakartları piyasaya çıktılar. I820’li modeller genel olarak birçok  teknolojik yenilik getirselerde, performans olarak şimdilik çoğu kimseyi memnun edemediler. Gerçi I820 çipseti kullanan ankartlar hakkında konuşmak için aslında biraz erken. Yeni teknolojilerin oturması için biraz süreye ihtiyaçları oluyor genellikle. Tıpkı AGP, MMX yada SSE’de olduğu gibi. Bir yandan I820 tabanlı anakartlar piyasaya çıkmaya devam ederken, diğer yandanda artık belkide türünün son örnekleri olan, nerdeyse üçüncü nesil diyebileceğimiz, I440BX çipsetli anakartlar piyasaya çıkıyor. Bunlar gerçekten türünün son örnekleri olabilirler, çünkü artık çoğu anakart üreticisi I440BX çipsetli anakart üretimini yakında durdurmayı planlıyor ve Türkiye’deki ithalatçılardan birkaçı I440BX çipsetli anakart modellerini getirmeye son verdiler bile.  BE6-II’in satılmaya başlamasının üzerinden epey zaman geçti ama insanlar i820’ye odaklandıklarından ve yeni çipsetden çok şeyler beklediklerinden gereken ilgiyi, özellikle yurdumuzda pek görmedi. 

Abit BE6-II belkide I440BX çipseti kullanan en fonksiyonel model. BE6-II’de ilk göze çarpanlar UDMA66 desteği ve SotMenu III teknolojisi. I440BX çipseti normalde UDMA-66 destekği vermemesine rağmen, ABIT üçüncü parti bir üretici olan HighPoint firmasının ürünü HPT-366 kontrol çipi ile UDMA-66 desteğini bu anakarta dahil ediyor.Bu sayede aynı anakart üstünde 4 x UDMA-33 ve 4 x UDMA-66 alet kullanma şansınız olabiliyor.( 8 tane IDE aletim olmadığı için hepsi aynı anda sorunsuz çalışıyormu deneyemedim 🙂 Önerilen, UDMA-66 kanalında hardisklerinizi, UDMA-33 kanalında da CDROM, DVDROM gibi daha düşük bant genişliklerine ihtiyaç duyan diğer IDE/ATAPI aletleri çalıştırmanız. UDMA-66’ın size neler getirdiğinide daha önceki yazılarda birçok kere açıkladığımızdan bir daha tekrar etmenin pek manası yok. Kısaca uygun aletlerle daha yüksek hızlara izin veren yeni IDE Bus mimarisi. 

Bu yerleşik UDMA-66 kontrolcüsü doğal olarak bazı sistem kaynaklarını paylaşıyor. 
PCI slot 5 ile busmastering sinyalini ve PCI slot 3 ilede IRQ’sunu paylaşıyor. Ayrıca PCI slot 5’de, PCI slot 3 ile IRQ paylaşımı yapıyor. AGP ilede PCI Slot 1 bir paylaşım içinde. Böylece en sakin slot, PCI slot 4 gibi gözüküyor 🙂 Tabi burdan ben şimdi ben bu PCI slot’larımın hepsini aynı  anda kullanamam mı ? diye düşünebilirsiniz. Tabi ki kullanabilirsiniz, Win98 gibi modern işletim sistemleri ve yeni PCI aletlerin çoğu bu IRQ paylaşımlarını yönetebilirler ve slotlarınız dolu da olsa problemsiz bu paylaşım yürüyebilir. Bazen bazı kartlar ve driver’lar kaynak  paylaşımı konusunda çatışırlar ama bilindik markaların ürünlerinde çoğu zaman bu sorunlar biraz çaba ile aşılabilir.Ancak deneyimsiz kullanıcıların bu kaynak dağılımı problemlerinin içinden çıkması biraz zor olabilir. Tabi istenirse bu dahili UDMA-66 denetleyiciside BIOS’dan devre dışı bırakılabiliyor.

SoftMenuIII ise bu teknolojinin son hali. Anakart üstündeki hemen hemen tüm parametrelerle jumper’larla uğraşmadan oynamanıza izin veriyor. SoftMenuIII ile resimde de gördüğünüz gibi tüm ayarlar elinizin altında ve O/C ile ilgilenenlerin hayalindeki araçlara sahip. Yeni Award BIOS 6.0 ve yeni saat jenaratörü ile CPU FSB 66 ile 200Mhz arasında ayarlanabiliyor ve işin güzeli 83Mhz’den sonra bu artım 1’er Mhz’lik basamaklarla yapılabiliyor. Çarpım oranı x2 ile x8 arasında, PCI çarpım oranı 1/2 – 1/3 – 1/4 ve AGP çarpım oranlarıda 1/1 – 2/3 olarak ayarlanabiliyor. Çekirdek voltajı 0.05volt’luk basamaklarla 1.30v -2.30v arasında I/O voltajıda 3.20v – 3.90v arasında ayarlanabiliyor. 

Tabiki bu ayarların overclocking meraklıları için ne derece önemli olduğunu anlatmama gerek yok.Ayrıca yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi L2 Cache zamanlamaları ve hızı, AGP transfer hızlarıda bu menüden ayarlanabiliyor. Tabiki bunlar overclocking meraklıları için oldukça iyi araçlar. BE6-II overclocking için en gelişmiş araçlara sahip olasada SDRAM’lerle biraz zor anlaşıyor. Eski anakartımda 450Mhz’de kullandığım Celeron300A işlemcim bu kartda ısrarla bu hızda çalışmadı ama RAM’leri Apacer PC133’ler ile değiştirince bir sorun kalmadı. 1 Şubat’da çıkan QJ BIOS ilede zaten şikayetci olunan SDRAM uyum problemlerine çözüm getirildi. PIII-550E denemelerinde ise   807Mhz de stabil kalarak gerçekten beni şaşırttı. 1-2 güne kadar siteye ekleyeceğim PIII-550E yazısında bu 807Mhz’e overclocking hiyayesini daha uzun anlatacağım.

BE6-II’de CPU frekansı ve çarpım oranı gibi ayarlar ayrıca anakart üstünde bulunan dip-switch’lerle yapılabiliyor. Sanırım bu ayarların hep jumper hemde BIOS’dan yapılabilmesinin nedeni, bazı komple sistem satan yerlerin SoftMenuIII’ü kapatma ihtiyacı duyabileceklerini düşünerek yapılmış.(10 numaralı switch ile SoftMenu özellikleri devre dışı bırakılabiliyor)

Ayrıca kutunun içinden oldukça uzun(40cm) bir termal algılayıcı çıkıyorki bu overclocking yapanlar için oldukça iyi bir araç. Ama BE6-II’nin  donanım izleme foksiyonu, Intel’in yeni nesil işlemcilerinin içindeki termal diyod’dan sıcaklık okuyabiliyor ve bu şekildeki sıcaklık ölçümleri bana dışarıdan ölçmekden daha sağlıklı geliyor. BIOS’dan ise işlemci sıcaklığı belli değerlerin üstüne çıktığında bir uyarı sinyali ve ardından sistemin kapanması sağlanabiliyor. BE6-II, Wake-on-LAN, Wake-on-Ring, SB-Link, I2C ve Infrared bağlatı noktaları, keyboard power on, gibi güngel anakartlardaki özelliklerin tümüne sahip. Burda gene klasik anakart yazılarındaki gibi 5x PCI, 1x Paraleli 2x USB diye sıralamayacağım yazının sonundaki linkden bu tür özelliklerin tam bir listesini bulabilisiniz.

Sonuçta BE6-II, I440BX benim ihtiyaçlarımı karşılıyor daha fazlasına ihtiyacım yok diyenler ve overclocking meraklıkarı için en iyi I440BX çipsetli anakart diyebilirim. UDMA-66 ve SoftMenuIII gibi özellikleri ise onu I440BX çipsetli kartlar içinde öne çıkarıyor. Overclocking meraklıları için bu kadar esnek bir model daha sanırım şuanda yok. Ayrıca benim UDMA-66’yada ihtiyacım yok diyorsanız BF6 isminde tamamen aynı özelliklere sahip sadece yerleşik UDMA-66 ünitesi olmayan nispeten ucuz bir versiyonuda mevcut. Ama yakın zamanda bu çipsetin ve bu çipseti kullanan anakart üretiminin duracağı düşünülürse ve yeni teknolojilerin/ürünlerin artık I810/15/20 ve ötesi için geliştirileceği göz önüne alınırsa I440BX çipseti kullanan ürünler tercih ederken ne yapmak istediğnize iyi karar vermelisiniz. Ben bu bilgisayarımı senelerce kullanırım, kullanım alanımda da yeni teknolojilere gerek yok diyorsanız kesinlikle BE6-II iyi bir anakart …

CPU
Supports Intel Pentium® III 450~600MHz processor cartridge
Supports Intel Pentium® II 233~450MHz processor cartridge
Supports Intel Celeron® 266~433MHz processor cartridge

Chipset
Intel®440BX AGPset (82443BX and 82371EB)
Front Side Bus Speeds Supported: 66, 75, 83, 84 through 200Mhz in 1MHz jumps
CPU Clock Multipliers Supported: 2, 2.5, 3.0, 3.5, 4.0, 4.5, 5.0, 5.5, 6.0, 6.5, 7.0, 7.5, 8.0
PCI Clock Divider Ratios: Manual control of either ½, 1/3, ¼ of FSB setting
Supports Advanced Configuration and Power Management Interface (ACPI)
Supports AGP 1X/2X (Sideband) 3.3V device

Memory
Three 168-pin DIMM sockets
Supports up to 768MB MAX memory. (8, 16, 32, 64, 128,256MB SDRAM)
Supports ECC

System BIOS
CPU SOFT MENUTM III
Award Plug and Play BIOS supports APM, DMI and ACPI
Write-Protect Anti-Virus function by AWARD BIOS
Year 2000 Compliant

Functions
Two channels of bus Master IDE Ports supporting up to four Ultra DMA 33/66 devices
Two channels of bus Master IDE Ports supporting up to four Ultra DMA 33 devices
PS/2 Keyboard and PS/2 Mouse connectors
One Floppy Port (up to 2.88MB)
One Parallel Port (EPP/ECP)
Two Serial Ports
Two USB Connectors
Built-in IrDA TX/RX header

Miscellaneous
ATX form factor
One AGP slot, Five PCI slots and One ISA slots
Hardware monitoring – Included fan speed, voltages,
CPU and system environment temperature and one Thermal header for other temperature monitoring
Keyboard and Mouse Wake Up
Built-in Wake on LAN header
One thermal sensor cable Included

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -