9 C
İstanbul
9 Ocak 2025 Perşembe
Ana SayfaİncelemeAMD Athlon64 FX-60 - İnceleme

AMD Athlon64 FX-60 – İnceleme

Athlon64 FX-60:AMD’nin 3D oyun meraklıları tarafından yakından tanınan AthlonFX serisi işlemcileri “Athlon64 FX-60” ile birlikte artık çift çekirdeğe kavuşuyor. Soket939’un belkide son temsilcisi olan Athlon64 FX-60’da her bir çekirdek 2.6GHz çalışma frekansına sahip ve neresinden bakarsanız bakın  3D oyun meraklılarını heyecanlandırcak bir işlemci..

İşlemci dünyası 2005 yılı içerisinde özellikle çift çekirdekli modellerin piyasaya sürülmesi ile oldukça hareketli günler yaşadı. Ve gördüğünüz gibi bu rekabet 2006 yılı başında da  olanca hızı ile sürüyor.

Bildiğiniz gibi uzun yıllardır, hatta kişisel bilgisayarların tüm tarihleri boyunca sürekli daha hızlı işlemciler için yoğun bir talep yaşanıyor. Yaklaşık üçer aylık priyotlarda yeni işlemciler ile ya da mevcut işlemcilerin daha hızlı versiyonları ile karşı karşıya kalıyoruz. Ancak bu kadar hızlı işlemcilere ihtiyacımız var mı? Ya da yazılım dünyasıda aynı ivme ile gelişmelere ayak uydurabiliyor mu? Şimdilik bu gibi soruları sormak ne yazık ki yasak!!!

Ancak bu arada 2005 yılı sonu ve 2006 yılının ilk günlerinde AMD ile INTEL çift çekirdekli işlemcilerinin son örneklerini biran önce raflara taşımak için adeta birbirleri ile yarıştılar. Bu rekabetin ortaya çıkardığı en son ürünler ise, AMD’nin 10 Ocak’ta piyasaya sürdüğü “Athlon64 FX-60” ve 16 Ocak’ta çıkan Intel “Pentium Extreme Edition 955” 

 Intel Pentium Extreme Edition 955 her biri 3.46GHz hızında 1066MHz sistem veriyolu hızı kullanan iki çekirdeğe sahip. Ayrıca 65nm üretim teknolojisi ve çekirdek başına 2MB tampon belek kullanıyor. Intel’in “virtualization technology” adını verdiği yeni bir çok görevlilik modu da Extreme Edition 955 ile birlikte sunuluyor. Intel Pentium Extreme Edition 955 çok etkileyici bir işlemci olsa da şimdilik rekabette AMD sanki burun farkı ile önde gibi gözüküyor. Intel’in bariz bir üstünlük sağlayabilmesi için veriyolu mimarisi ile olan sıkıntılarını biran önce aşması gerekiyor. Aslında bakarsanız Intel çift çekirek mimarisini hızla geliştiriyor. Zaten Intel 9xx serisi ile ilk adımıda atmış oldu. (65nm üretim teknolojisinin sağladığı avantajlar ile Extreme Edition 955 kolayca standart fanı ile 4.26GHz seviyelerinde çalışabiliyor.)

 Athlon64 FX-60 ise zaten kendini kanıtlamış bir mimarinin sadece bir adım ilerisi. Fakat AMD’nin AthlonFX ailesinide çift çekirdeğe taşıması oldukça ilginç bir gelişme. AMD Athlon64 FX-60 ile kendi içinde değişik bir segmet yaratmış oldu. Artık çift çekirdekli iki ayrı serisi var. Çünkü Athlon64 X2 seriside halen satışta olan bir segment. Bu da bize gösteriyor ki bir süre sonra ortalıkta tek çekirdekli  işlemci bulmak kolay olmayacak. Aslına bakarsanız çift çekirdekli işlemciler sadece çok çekirdekli işlemci çağına atılan küçük bir adım. Gelecek kesinlikle çok çekirdekli işlemcilerin olacak.

AMD’nin çift çekirdekli işlemcilerinin son temsilcisi olan Athlon64 FX-60’de gerçekten etkileyici bir işlemci ve sadece teknik özelliklerine bakarak bile masaüstlerindeki en hızlı işlemcilerden biri olacağını tahmin etmek güç değil. Ayrıca Athlon64 FX-60 büyük ihtimalle AMD’nin soket939 kullanan son işlemcisi olması bakımındanda ayrı bir yere sahip. Bundan sonra piyasaya sürülecek olan yeni Athlon64 FX serisi işlemciler büyük ihtimalle “Socket-M2” kullanıyor olacaklar. Tabi ki AMD ailesi DDR2-SDRAM’ler ile de tanışmış olacak.

 Athlon64 FX-60’ın çalışma frekansı 2.6GHz ve her işlemci çekirdeği 1MB L2 tampon belleğe sahip. İşlemci içinde 128bit çift kanal bir hafıza kontrolcüsü her alıyor. 90nm üretim teknolojisi ile 233Milyon transistör içeren çift çekirdek 1.30-1.35v çalışma voltajına sahip ve yaklaşık 110W güç tüketimi var. Tabi ki 64-bit desteği, NX-Bit ve Cool’n’Quite özellikleride Athlon64 FX-60’da yer alıyor.

Athlon64 FX-60 çift çekirdekli işlemcilerin en hızlısı. Athlon64 X2 4800+’ın çalışma frekansı bile ancak 2.4GHz’di. Fakat tek çekirdekde AMD’nin en hızlı işlemcisi hala Athlon FX-57. Çünkü AthlonFX-57’de çalışma frekansı 2.8GHz’di. Çift çekirdek desteğinden yoksun uygulamalarda Athlon FX-57’nin tabi ki Athlon64 FX-60’ı geride bırakması mümkün. Bu bakımdan Athlon64 FX-60 için her uygulamada AMD’nin en hızlı işlemcisi demek güç. Ancak Athlon64 FX-60’ıda kolayca beraberinde gelen fan ile birlikte bile 2.8GHz’de çalıştırmak mümkün.Tabi ki bu durumda AMD’nin en hızlı işlemcisi olma ünvanı büyük ihtimalle AthlonFX-57’nin elinden alınmış oluyor.

NASIL TEST ETTİK?
Öncelikle Asus A8N-32 SLI, NVIDIA GeForce 7800GTX, GEIL PC3200 SDRAM’den oluşan bir test sistemi kurduk. Athlon64 FX-60’ın karşısına ise Athlon64 3800+’ı koyduk. Test için  SysMark 2004, PCMark2005, Sandra2005 SR2 yazılımlarını kullandık. Ayrıca DivX, MPEG2 ve WMV formatlarında hareketli görüntü sıkıştırma testleri ile Doom3, FarCry, Halflife2 ve Quake4 ile de 3D oyunları test için kullanmış olduk. Ayrıca testlerimizde Quake4’ün çift çekirdek desteği sunan 1.0.5 yaması ile çift çekirdeğin 3D oyunlar üzerindeki etkisinide sınamış olduk. Tabi ki NVIDIA’nın yine çift işlemci destekli ekran kartı sürücülerini kullanmayada özen gösterdik.

 Test sonuçlarında gördüğünüz gibi doğal olarak istisnasız her testde Athlon64 FX-60 önde olmayı başarıyor. MPEG2 görüntü sıkıştırmada fark %5 lere kadar insede kayarnokta hesaplarında %30’a kadar çıkıyor. Ancak istisnaları bir kenara bırakırsanız hız farkı ortalama %25 civarlarında denilebilir. Gördüğünüz gibi hız farkı hiç de fena değil.

SONUÇ
Sonuç tam bir karmaşa. İşlemci dünyasının iki devi kıyasıya bir rekabet içinde. Ve sanırım bu rekabet en çok son kullanıcıların işine yarıyor. Çünkü işlemci dünyasında yeni bir işlemcinin piyasaya sürülmesi demek, daha önceki tüm modellerin de fiyatlarının düşmesi anlamına geliyor. Ayrıca gözüken manzara bize çift çekirdeğin kafalarda tamamen oturduğunu gösteriyor. Artık her iki üreticide yoğun olarak çift çekirdek üzerine yatırım yapacaklar. Aslında çift çekirdek yerine çok çekirdek demek daha doğru olur çünkü 2006 yılı ikinci çekirdeği içinde büyük ihtimalle ikiden daha fazla çekirdeği olan işlemcileri duymaya başlayacağız. Tabi ki bu yarı iletken teknolojisinde artık yavaş yavaş sona gelindiğinin bir göstergesi. Mevcut imkanlar ile tek bir çekirdekten artık daha fazlasını almak gün geçtikçe zorlaşıyor. Bu durumda daha hızlı işlemciler yönündeki talebi karşılamanın en kolay yolu işlemci sayısını arttırmak. Zaten uzun yıllarıdır iş istasyonları ve sunucular birden çok işlemci ile çalışıyorlar. Günümüzde yaşanan birden çok işlemci içeren sistemlerin avantajlarının standart kullanıcılar tarafından da  kullanmasına izin verilmesinden başka birşey değil. Birde bu işin işletim sistemi ve uygulama ayağı var. Ancak bu konuda adabtasyon çok daha hızlı olacaktır.

Yine her zaman olduğu gibi AMD mi? Intel mi? Sorusunun cevabını vermek çok güç. Athlon64 FX-60 şuan için kesinlikle son kullanıcıya sunulan en hızlı çift çekirdekli işlemci. AMD’nin oturmuş bir veriyolu ve işlemci mimarisi var ve bu mimari üzerine oynuyor. Sonuçlar ise gördüğünüz gibi başarılı. Ancak bu mimarinin sınırları nereye kadar uzanacak bu çok belirgin değil. Intel ise yıllardır peşinden gittiği NetBurst mimarisini kullanmaya devam etmekte kararlı. Ancak birçok insan artık farkında ki yolunda olmayan birşeyler var. Intel ayrıca veriyolu mimarisinin sıkıntılarınıda büyük oranda çekiyor. AMD’nin çekirdek içinde olan hafıza kontrolcüsü ve 2GHz’e kadar çıkabilen HT veriyolu karşısında Intel’in 1066MHz veriyolu mimarisi ve çipset içine gömülü hafıza kontrolcüsü ile baş etmesi güç.

Athlon64 FX-60 kesinlikle en hızlı çift çekirdekli işlemci ancak 1000 dolara yakın fiyatı ile aslına bakarsanız aynı zamanda en pahalı işlemci konumunda da. Test sistemimizde Athlon64FX-60’ın karşına çıkarttığımız Athlon64 3800+ ise Athlon64 FX-60’ın sadece 1/3 fiyatına satın alınabilecek bir işlemci. Bu durumda yorumları biraz bu yönde yapmak gerekiyor. Test sonuçlarında gördüğünüz gibi Athlon64 FX-60, Athlon64 3800+’dan yaptığımız tüm testlerde çok daha hızlı sonuçlara imza atmayı başardı. Ama aradaki hız farkı uygulamaya göre fark etsede ortalama %25 civarlarında. Şimdi karar vermek gerekiyor. %25 daha hızlı bir işlemci için yaklaşık 3 kat daha fazla ücret ödemeye razımıyız. Eğer cevabınız evet ise ve bütçeniz el veriyorsa kesinlikle şuan için en hızlı çift çekirdekli işlemciye sahip oldunuz.

Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -