8.2 C
İstanbul
22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaDonanımApacer 4GB USB Flash Memory

Apacer 4GB USB Flash Memory

Veri depolama ve taşımada yeni trend; USB bellekler…

Bir şekilde günlük hayatınızın içinde bilgisayar varsa USB hafızlara mutlaka ihtiyaç duyuyorsunuz. En fazla işe yaradıkları alan ise iki bilgisayar arasında dosya taşımak. İşin güzel yanı ise USB arabirimi olan her tür bilgisayar ve işletim sistemi arasında veri taşımanıza izin veriyorlar. Eskiden küçük dosyalar için kullanılan disket sürücüler ile karşılaştırıdığında USB hafızaların sunduğu özellikler gerçekten muhteşem.

Öncelikle günümüzde giriş seviyesi kabul edilen 128-256 MB kapasite bile birçok iş için yeterince büyükbir alan sağlıyor. Sonuçta 256MB kapasite yüzlerce disketin sunabileceğine eşit depolama imkanı sunuyor. Bir diğer avantajları ise çok küçük ve hafif olmaları.Kullanımları sorunsuz ve çok kolay. USB arabirimine sahip herhangi bir bilgisayara takıyorsunuz ve kullanmaya başlıyorsunuz.(işletim sistemine bağlı olarak belki bir sürücü yüklemeniz gerekebilir) Pratiklik, kullanım kolaylığı ve tüm bu olumlu özellikler USB hafızaların kısa sürede çok popüler olmalarını ve yaygın olarak kullanım alanı bulmalarını sağladı.


Tabi ki bu popülerlik ve yaygın kullanım fiyatların gün geçtikçe düşmesine neden oluyor. Örneğin artık 256MB sıradan bir USB bellek için yaklaşık 30-25 dolar, 512MB için ise 50-55 dolar bütçe ayırmanız yeterli. Bu fiyatlar sadece 1-2 yıl öncesi ile bile karşılaştırdığınızda astronomik orandan düşük kalıyor.

Tamam artık istediğim seviyeye geldi alayım derken birden yine ulaşılmaz bazı ürünler karşınıza çıkıyor. İnceleme imkanı bulduğumuz “Apacer Handy Steno HT203” bu ürünlerden biri. İlk bakışta sıradan bir USB hafıza gibi gözüküyor ancak biraz incelediğinizde ayırt edici özellikler gözünüze çarpıyor.

Öncelikle yanında verilen USB uzatma kablosu plastik bir platform ile bütünleştirildiği için yanında bir “cradle” verilmiş gibi oluyor ve oldukçada şık duruyor. Aslında USB hafızların yanındaki tüm uzatma kabloları bu şekilde düzenlenebilir, çok akıllıca da olur.

İncelemeye devam ettiğinizde asıl ayırt edici özelliğin bu USB hafızanın kapasitesi olduğunu anlıyorsunuz. Kapasitesi tam 4GB. USB belleklerde 1GB’lar yaygınlaştı ancak 4GB kapasite günümüz için biraz sıradışı.  Bir diğer sıradışı olay ise 4GB’ın elde edilişi. Apacer’ın içini açtığınızda sadece dört tane hafıza çipi kullandığını görüyorsunuz. Bu da demek oluyor ki her çip 1GB kapasiteye sahip. USB belleğin üzerindeki boş alanlara baktığınızda ise bu teknoloji ile kolayca 12GB’lık flash bellekler yapılabilir diyorsunuz.

Samsung’un sitesinden araştırdığınızda “Samsung K9W8G08U1M” kodlu flash hafıza çipinin gerçekten bu kapasiteye(1G x 8bit) sahip olduğunu anlıyorsunuz. Ayrıca USB belleğin içini açtığınızda resimde de gördüğünüz gibi dizayn sırasında bazı şeylere değişik çözümler bulunduğunu görüyorsunuz. Yerden kazanmak amacı ile iki çip üst üste yerleştirilmiş. GÖrdüğünüzü üsten bir atlama ile birleştirilmiş iki çipin tam arkasında da yine aynı şekilde bağşanmış iki 1 GB hafıza modülü daha var.

Apacer Handy Steno HT203 yukarıda gördüğünüz gibi çelik bir tel ile tuturulmuş bir kapak ile birlikte geliyor. Aslında kapağı hiç bir zaman kaybetmeyeceğiniz düşünülürse mantıklı bir tasarım diyebiliriz.

Apacer’ın genel olarak üretim ve malzeme kalitesi çok yüksek. Resimlerde de gördüğünüz gibi oldukça şık bir tasarım ve oldukça kaliteli bir malzeme yapısı var. Aynı zamanda teknolojik olarakda oldukça güncel hafıza çipleri kullanıyor. Yaptığımız testler sırasında ortalama 15.4MB/s okuma ve 12.5MB/s yazma hızları yakaladıki bu hızlara kolay kolay hiç bir USB flash hafıza ile ulaşamazsınız. Ayrıca ortalama 2.2ms erişim süreside oldukça tatminkar.

Maksimum Hız15.7 MB/s
Ortalama Erişim2.2ms
Ortalama Okuma15.4MB/s
Ortalama Yazma12.5MB/s
256kB
Read (operasyon/s)3269
Write (operasyon/s)390
Delete (operasyon/s)735
2MB
Read (operasyon/s)438
Write (operasyon/s)129
Delete (operasyon/s)718
64MB
Read (operasyon/s)14
Write (operasyon/s)7
Delete (operasyon/s)261

Test sonuçlarına baktığınızda 4GB kapasite yanında oldukçada performaslı bir ürüb olduğunu görüyorsunuz. Ayrıca kullanılan flash hafıza çipleri yakında 16GB’lık USB hafıza kartlarının kapıda olduğunun göstergesi. Cihazın USB2.0 arabirimini kullandığını söylemeyede gerek yok. Tabi ki bu kadar büyük kapasitelere kimin ihtiyacı olur bu tartışılır. Ama güncel bazı anakart ve BIOS sürümleri ile USB belleklere sistem kurmanız mümkün. Bu da işletim sisteminizi yanınızda taşıyacağınız manasına geliyor. Bu özellikle şirketlerdeki bilgisayarlarında veri bırakmamak isteyenler için güzel olabilir. Bu hafızaya kurduğunuz bir işletim sisteminden boot ediyorsanız ve bu hafızayı sabit disk gibi kullanıyorsanız ve bu sistem üzerinde çalışıyorsanız sisteminizin kurulu olduğu cihazı yanınızda taşımak başta güvenlik olmak üzere pek çok daha avantaj sağlayabilir.

Bahadır Yaramış
Bahadır Yaramışhttp://hardwaremania.com
Teknoloji dünyasına her zaman ilgi duyan biriyim. Oyunlarla tanışmam çocukluğumla başladı ve bu aşkım hiç azalmadı. Teknolojiyi yakından takip etmek benim için bir tutku ve problem çözme becerilerimi sık sık oyunlar ve teknoloji projeleri üzerinde kullanıyorum.
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -