13.5 C
İstanbul
26 Nisan 2025 Cumartesi
Ana SayfaAppleArtılarıyla, eksileriyle iPad 2

Artılarıyla, eksileriyle iPad 2

2010 yılındaki ilk lansmanından bu yana tam 15 milyon adet iPad satıldı ve biz onları her yerde görmeye başladık; hastanelerde kullananlar, iş adamları, okullarda hemen hemen aklınıza gelen her yerde. Bununla birlikte Apple,  asla tasarımın zirvesine eriştiğini düşünmeden,  iPad 2 ile birlikte daha iyisini yapma kaygısını taşıdıklarını ortaya koydu. İlk iPad’in piyasaya sürümünden, yeni nesil iPad 2’nin resmi duyurusuna dakikalar kalana kadar Apple’ın yeni tabletinin teknik detayları  hakkında yüzlerce söylenti, iddia ortaya konuldu. Apple’ın takip ettiği başarılı pazarlama stratejisinin bir parçası olarak söylentilerin, iddiaların dünyanın dört bir köşesine izin verildi ve iPad 2’nin gizemi, lansmanına değin katlanarak büyüdü.

İnternet ortamına sızdırılan bazı bilgiler, söylentilerle yükselen beklentiler iPad 2‘yi görme isteğini zirveye taşıdığında Apple’ın kurucularından biri ve aynı zamanda CEO’su olan Steve Jobs tarafından San Francisco’da 2 Mart Çarşamba günü düzenlenen özel bir tanıtımda iPad 2 tüm dünyaya merhaba dedi. Yeni iPad 2 oldukça ince, hızlı ve hafif dizayn edildi ve Apple’ın kendisini zorlu rakiplerin yer aldığı tablet marketinde liderliğe taşıyacağını düşündüğü bazı heyecan verici özelliklerle donatıldı çünkü arenada Motorola XoomSamsung Galaxy Tab 10.1RIM PlayBookHP TouchPad ve diğer firmaların şahane tasarımları yere oldukça sağlam basmaktaydı.

Artık iPad 2’nin aylarca merak edilen spesifikasyonları  ve fiyatlandırması resmi olarak açıklandı ve biz Apple’ın yeni tabletini artılarıyla, eksileriyle ele alıp nelerin değişmediğini ve yeni aygıtın sadece selefine değil aynı zamanda diğer rakiplerine karşı ne tür silahlara sahip olduğunu incelemeye karar verdik. Benzer bir incelemeyi yaklaşık bir yıl önce ilk iPad için de yapmış, tablet kavramına olan yabancılığımızdan ötürü Apple’ın gelecek ön görüsüne dayalı teknoloji altyapısını sert bir dille eleştirmiştik ama bazı noktalarda sonuna kadar haklı olduğumuzu şimdi daha iyi anlıyoruz. 2011 yılının tabletlerin yılı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Boyutlar: iPad 2 sadece siyah değil aynı zamanda beyaz renk temasında hazırlandı ayrıca ele tam olarak oturuyor ve konforlu bir kavrayış sunuyor. İlk nesil iPad’e dönersek, tartışmasız Apple’ın en hantal parçalarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Ağırlığın, kalınlığın ve kavramayı zorlaştıran kenar kıvrımlarının kombinasyonu iPad’i ele avuca sığmayan, nasıl tutulacağı bilinemeyen bir statüye taşımıştı. Oysa iPad 2 ile birlikte incelik ve şık tasarım çizgilerinin buluşması sonucu orijinal iPad’e göre daha konforlu bir dizayn profili yaratıldı. Kalınlık 13.4mm’den 8.8mm’ye indirildi, ağırlık değişkeni de bütün modellerde azaltılan detaylar arasında yer aldı (WiFi model 680gram’dan 601gram’a, WiFi+3G modeli 730gram’dan 613gram’a AT&T sözleşmeli modelde, 607gram düzeyine de Verizon markası altındaki modelde inildi) ve cihazın arka tarafı daha düz bir yüzeye dönüştürüldü.

Yeni işletim sistemi: iPad 2, iOS işletim sisteminin  4.3 versiyonunu çalıştırıyor. Çığır açan yenilikler olduğu söylenemese de ver 4.3 sürümünde kullanıcıların memnuniyetle karşılayacağı bazı özellikler sunuldu. Bu özelliklerin belli başlıları artırılmış performansı ile Safari tarayıcısı, 2 kat daha hızlı çalışan JavaScript, iTunes paylaşımı ve AirPlay gelişimi doğrultusunda kazanılan Apple TV video aktarımı, yan taraftaki buton fonksiyonun ses kesme ve kilitleme görevlerine atanmasının mümkün oluşudur.

Yeni işlemci: Kalbinde 1GHz’lik tek çekirdekli A4 mimarili işlemci ve 256MB RAM barındıran iPad’e toz yutturan iPad 2,  512MB kapasiteli RAM belleği ve yine 1GHz hızındaki ama bu kez çift çekirdek ve A5 mikromimari tabanlı işlemcisiyle iPhone 4 ’ün işlem kapasitesini tablet platformuna taşımış oldu. Hazır iPhone cephesine değinmişken Apple’ın donanımsal iyileştirme planları arasında iPhone 4′ün garfik performansını 100′ e katlayan PowerVR6 grafik hızlandırıcısını  yeni tasarımına dahil etme düşüncesi olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.

Kameralar: iPad 2 üzerinde artık hem ön hem de arka kısımda kamera bulunuyor, ama hala akıllarda soru işaretleri bırakan bir detay var ki o da kameraların asıl çözünürlük değerlerinin söylenildiğinden farklı oluşu (daha yüksek piksel tanımlı), Apple ise kesin değerleri açıklayıp açıklamamaya henüz karar veremedi belki de sonraki patilerin satış grafiğini katlayacak bazı sürprizler hazırlıyor olabilir. Apple’ın kameralarla ilintili açıklamalarını hatırlayacak olursak; arka kamera 720p tanımlı video kaydı yapabiliyor ve 5x dijital yakınlaştırma yeteneğine sahip. Video görüşmelerine ayrılan ön kamera ise sadece ‘VGA’ olarak listelendi ve 5x dijital yakınlaştırma desteğinde imaj yakalama ve saniyede 30çerçevelik video kaydı tutabilme özelliklerine sahip. iPad 2 genişleyen görüntüleme profili,  yeni bir özellik olmamasına karşın WiFi üzerinden coğrafi etiketleme fonksiyonu sayesinde kullanıcıların ilgisini çekmeyi başardı.  Video ve resimlerin pozlama kontrolünü dokunma fonksiyonuna açan iPad 2’nin kamera yapılanması öyle görünüyor ki iPod Touch üzerinde gördüğümüz düşük çözünürlüklü düzenlemeyi anımsatıyor halbuki iPhone 4 mükemmel denilebilecek bir görüntüleme fabrikasına sahip. Buna karşılık Motorola Xoom’a baktığımızda kutusunun dışına 2MP çözünürlüklü bir ön kamera ile birlikte çıkması Apple’ın  kamera sekmesinde iyileştirmelerini sürdürmesi gerektiği sonucuna varıyoruz.

HDMI çıkışı: 39$’lık yeni Dijital AV Adaptörü aracılığıyla iPad 2 görsel içerik çıkışını standart HDMI bağlantısına sahip bir televizyon üzerinden aktarabiliyor. HDMI arayüzünden desteklenen çözünürlük 1080p düzeyinde ve iPad tipolojisinin önceki video çıkış çözümlerini  birkaç adım öteye taşıyor böylece kullanıcılar videolarını ya da sunumlarını düşük çözünürlüklerde ‘çamur’ deryasına sürüklemekten kurtulmuş oluyor. Kısacası ekranda gördüğünüz her şey aynı güzellikte televizyonunuza yansıtılabiliyor, resimleriniz, filmler hatta oyunlar bile.

Ağ bağlantısı: WiFi ve Bluetooth iPad 2’de aynı kalan kablosuz erişim modülleri. 802.11a/b/g/n ve 2+1 EDR destekli modüller aynı kalsa da ikinci nesil iPad’in radyo hücrelerinde güncelleme yapıldı. İlk iPad EDGE ve üç bant HSPA desteklerine sahipken ikinci nesil türevinde EDGE ve dört bant UMTS/HSPDA/HSUPA (850, 900, 1900, 2100MHz) desteği AT&T’nin piyasaya sürdüğü sözleşme bağımlı modelde GSM/EDGE desteği kendini 850, 900, 1800 ve 1900MHz frekans bantlarında gösterdi CDMA EV-DO Rev. A ise Verizon’un kullanıcılarına önerdiği model  800, 1900MHz bant desteğini sergilemekte.

Yeni kapak ‘Smart Cover’: Apple kendi sitesinde ‘Smart Cover’ adını verdiği kapak setinin ve iPad 2’nin birbiri için yaratıldığını ifade ediyor. İnce olduğu kadar sağlam olan akıllı kapak, iPad’in dokunuşa duyarlı hassas ekranına çizilmelere ve darbelere karşı koruma sağlarken alüminyum arka yüzeyi rahat bırakıyor. Böylece iPad kendini hala iPad gibi hissetmeye devam ediyor, sadece ilave bir korumayla. Temel olarak Smart Cover, manyetik tutucuları sayesinde ön kısmı koruma altına alıyor ve manyetik sensör algılayıcısı ile bağlantılı olarak kapağın kapalı ya da açık oluşuna göre iPad’i uyanık ya da uyur hale otomatik geçişini düzenliyor. Akıllı kapağın kendisi dört katlanabilir bölmeden oluşan bir dikdörtgen ve iPad 2’nin ekran ebat ve şekliyle uyumlu.  Kapağın malzeme detayına inecek olursak;  iç yüzeyinde yumuşak dokulu mikrofiber pamuklu kumaş yer alan akıllı kapağın dış yüzeyi beş farklı renk temasına bürünen deri veya poliüretandan oluşturulmuş. Kapağın bir kenarında metal bir menteşe ve her iki uç kısmına yerleştirilmiş mıknatıslar bulunmakta bu manyetik eklentiler iPad 2’ye entegre edilen manyetiklere etkileşime girerek sıkı  bir tutunma noktası meydana getiriyor. Smart Cover’ı, iPad 2’nin köşesine sürüklediğinizde kapak kendiliğinde tablete eklemlenerek işini yapmaya başlıyor. Smart Cover’ın plastik olanları 39$, deri opsiyonlu modelleriyse 69$’dan satılıyor.

Yeni uygulamalar: Apple iPad 2 yazılım tabanına 2 yeni  gömülü aplikasyon ekledi. Bunlardan ilki yeni kamera yapılanmasının avantajını kullanmayı sağlayan FaceTime video görüşme uygulaması diğeri ise çektiğiniz resimler üzerine eğlenceli efektler tatbik etmeye yarayan PhotoBooth isimli uygulamadır. FaceTime kullanıcının herhangi biri ile bir diğer iPad 2, bir iPhone 4 ya da en son sürüm bir iPod Touch sahibi ya da Mac kullanıcısıyla video chat yapmasını kolaylaştırırken PhotoBooth kendinizin veya yakın arkadaşlarınızın resimlerini çekmek için FaceTime aplikasyonunda olduğu gibi yine ön kamerayı kullanıyor.

Bu gömülü yeni yazılımların yanında Apple iPad 2’ye özel iki yeni uygulamanın da tanıtımını yaptı, iMovie ve Garageband. iMovie, iPad üzerinde kullanılabilecek kadar basit ve başarılı bir video düzenleme programı. Apple bu uygulamayı iPad 2’ye Mac OS X işletim sisteminden transfer etti. Masaüstü türevinin aksineiPad 2 uyumlu iMovie  ücretsiz sunulmuyor, program için Apple kullanıcıdan 5$ daha koparıyor. Garageband ise bir müzik yaratma uygulaması, bu da iMovie gibi Mac OS X için yazılmış iLife’ın bir parçası yani yenilikten çok bir adaptasyon, eldeki mevcut malzemelerden bir şeyler yapma durumu söz konusu. iPad versiyonunun opsiyonel ücretlendirmesi video editöründe olduğu gibi yine 5$. Apple cebine attığı ikinci 5$ için Garageband’in iPad sürümüne, masaüstü sürümüne göre büyük bir avantaj sağladı; Mac üzerinde çalışan versiyon piyano benzeri bir sanal klavye ile Mac’ın mevcut klavyesini desteklerken, Garageband iPad 2 sürümü dokunmatik ayrıcalığından ötürü direkt iPad 2’nin ekranına dokunarak müzikal dünyanın kapısını aralamanıza izin veriyor. Davullara gerçekten vuruyorsunuz yani :). Sadece davul değil tabi iPad 2 ekranı üzerinde sanal piyano ve gitar da kullanılabiliyor.

Depolama:  “Apple’a yakın kaynaklardan”  gelen iPad 2’nin depolama kapasitesinin 128GB’a erişeceği  ve 6 farklı model için 6 farklı kapasite opsiyonları getirileceği söylentilerine karşın kapasite sekmesinde her şey ilk nesil iPad türevinde olduğu haliyle karşımıza çıktı yani 16GB, 32GB ve 64GB.

Ekran: iPad 2 selefiyle aynı 9.7inç’lik LED aydınlatmalı IPS panel tipi,  1024x768piksel barındıran bir ekrana sahip. Bu noktada hala gizemini koruyan bir detay daha bulunmakta: Apple’ın iPad 2’nin ekranını sürmek üzere hangi grafik işlemciyi kullandığı bilinmiyor. Firmanın ilk iPad modelinde PowerVR SGX 535 grafik hızlandırıcısı görev almıştı fakat Steve Jobs yeni iPad 2’nin grafik performansının öncül modele kıyasla 9 kat daha güçlü olacağı sözünü vermişti. Grafik departmanının başarımı oyun geliştiricilerinin canlarını dişlerine takarak çalışmasını gerektirecek yegane donanım yetisi.

USB ve microSD yine yok: iPad 2’nin USB bağlantısını kullanabilmesi pek çok iPad fanatiğinin beklentileri arasında yer almaktaydı buna rağmen Apple ilk iPad türevinde atladığı bu özelliği ne yazık ki yeni tabletinde de unutuverdi. Aynı şey microSD bellek kartı desteği içinde geçerli  tabi,  yüzlerce blog içeriğinde, sızıntılarda, söylenti ve beklentilerde Apple’ın USB bağlantısını ve microSD bellek genişlemesini, genişleyen tablet market rekabeti kapsamında ele alması ve iPad 2’de bu detaylara yer vermesi konusu satır başları arasında yıldızlı olanlar arasında yer almaktaydı. Sanırız bu küçük ama önemli detayları iPad 2’nin üçüncü ya da dördüncü reinkarnasyon örneğinde görebileceğiz ;).

Flash desteği neden yok?: Apple, Adobe’a karşı açtığı savaşta gün geçtikçe daha çok öfkeleniyor. iPad 2’de flash uyumluluğunun olmayışının tek nedeni de zaten bu öfke. Sırf bu yüzden çok sayıda popüler internet sitelerinin  iPad dostu versiyonlarını hazırlamak zorunda kaldı. Web popülaritesinde Top 100 listesinde yer alan sitelerin yüzde 85’i, 3 milyon profesyonel  web tasarımcısı  tarafından kullanılan  ve internet bağlı masaüstü sistemlerin hatta diğer cihazları da kapsayan geniş bir yelpazede yüzde 99 kullanım oranına erişen Adobe Flash Player desteği söz konusu internet sörfü olduğunda büyük önem taşıyor. Adobe, Apple’a karşı pes etmeye niyetli değil ama bununla birlikte kısa süre önce kullanıma sunduğu Wallaby isimli kod konvertörü ile Flash dosyalarını HTML 5 formuna dönüştürme işlemini ‘sürükle-bırak-dönüştür’  üçlemesine indirgedi. Geliştiricilerin işine gelen yeni araç ile HTML 5’e dönüşen Flash kodlu web içeriği, HTML 5 çalıştıran Mobil Safari üzerinde dolayısıyla iPad, iPad 2 ve iPhone cihazlarında da çalışabilecek. Savaş,  Adobe’un akıllıca girişimiyle en azından kendi cephesinde boyut değiştirmiş oldu, Apple ise sırtını dönmeye devam ediyor.

Aynı batarya ömrü: İlk jenerasyon ile karşılaştırıldığında daha güçlü bir işlemci ve geliştirilmiş grafik hızlandırıcı besleyen iPad 2’nin, kullanım şartlarına bağımlı tahmini batarya ömründen hiçbir şey  kaybetmediği  iddia ediliyor. Bu şu anlama geliyor; aynen eski iPad ile olduğu gibi yeni iPad 2 tabletinizi de yanınıza alıp sonraki 10 saat boyunca batarya bitecek endişesi duymadan istediğiniz yere gidebilirsiniz. IHS iSuppli analistlerinden Wayne Lam bu konu hakkında şöyle dedi: Akıllı telefonlar ve tablet tasarımının yeni paradigması, verimliliğin ham işlem gücünü temel alarak hesaplanması.  iPad 2 benzeri dizaynlarda yeni mimarili entegre mikroişlemciler, grafik performansına yapılan vurgular ve düşük hacimler bu paradigmayı kendiliğinden aşmakta.”. Rodman & Renshaw analisti Ashok Kumar ise batarya ömrü ile sistem genel performansını dengelemede temel unsurun 10 saatlik çalışma süresi vadeden iPad 2 platformunda gayet başarılı şekilde uygulandığını, bunun bir tür post-PC çağına geçişin izlerini taşıdığını sadece hız ve beslemenin değil bütünleşmenin önemli olduğunu ifade etti. 10 saat batarya ömrü ve yeterince iyi performans, ne dersiniz fena sayılmaz değil mi?

11 Mart günü piyasaya sürülen WiFi eklentili iPad 2 tabletin tavsiye edilen perakende satış fiyatı  16GB kapasiteli model için 499$(ABD), 32GB’lık model için 599$(ABD), 64GB kapasiteli model içinse 699$(ABD). WiFi eklentisine ilave olarak 3G modülü barındıran 16GB’lık iPad 2’nin Amerikalılar için fiyatı 629$, 32GB’lık türevi 729$, 64GB’lık versiyon ise 829$ seviyesine konumlanıyor. Bahsettiğimiz fiyatlar Amerika için geçerli olunca, iPad 2’yi kullanıcılarla buluşturan isimler tabiî ki AT&T ile Verizon oluyor, sözleşmeler imzalandıktan sonra tabi.

Apple’ın yeni tableti iPad 2 şu an için Avustralya, Avusturya, Belçika, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İspanya, İsveç, Lüksemburg ve İsviçre’de temin edilebiliyor iPad 2’nin İngiltere’de raflardaki yerini alacağı tarih 25 Mart. Dünyanın geri kalanı ve bizim iPad 2 ile tanışmamız önümüzdeki aylarda gerçekleşecek. iPad 2 satışı, Amerika’da Apple Store (www.apple.com) üzerinden, Apple’ın perakende mağazalarından ve yetkili Apple satıcılarında yapılacak.

Karşılaştırma Tablosu

 iPad 2iPadMotorola XoomHP TouchPadSamsung Galaxy Tab 10.1
PlatformiOS 4.3iOS 4.xAndroid 3.0 HoneycombwebOS 3.0Android 3.0 Honeycomb
İşlemci1GHz çift çekirdek Apple A51GHz Apple A41GHz çift çekirdekli Nvidia Tegra 21.2 GHz Qualcomm Snapdragon çift çekirdek APQ80601GHz çift çekirdekli Nvidia Tegra 2
RAM512MB256MB1GB1GB1GB
Depolama16, 32, 64GB16, 32, 64GB32GB dahili, mikro SDHC port16, 32GB dahili16, 32GB dahili
Ekran9.7inç/1024×7689.7inç/1024×76810.1inç/1280×8009.7inç/1024×76810.1inç/1280×800
Boyutlar(inç)9.5×7.3×0.359.6×7.5×0.539.8×6.6×0.57.48×9.53×0.549.69×6.70×0.42
Fiyat499$ – 829$339$ – 729$799$BilinmiyorBilinmiyor

Bahadır Yaramış
Bahadır Yaramışhttp://hardwaremania.com
Teknoloji dünyasına her zaman ilgi duyan biriyim. Oyunlarla tanışmam çocukluğumla başladı ve bu aşkım hiç azalmadı. Teknolojiyi yakından takip etmek benim için bir tutku ve problem çözme becerilerimi sık sık oyunlar ve teknoloji projeleri üzerinde kullanıyorum.
Benzer İçerikler

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -